Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sud dao za pravo D. Boroviću

Ratni gradonačelnik Varaždina oklevetao je slavnog preletača

borovic
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/2
17.07.2014.
u 11:00

Stjepan Adanić u kneginečkom biltenu HDZ-a naveo je da je Borović čekao priznanje RH, ugrozio daljnje prelete te tražio 200.000 DEM da ne vrati Mig u Srbiju ili Bosnu

Stjepan Adanić, ratni gradonačelnik Varaždina, oklevetao je Danijela Borovića, umirovljenog pukovnika HV-a, poznatog pilota koji je 4. veljače 1992. s bihaćke Željave Migom 21 iz JNA pobjegao u Pulu i tako hrvatskoj priskrbio prvi nadzvučni borbeni zrakoplov.

Pravomoćna presuda

Presudio je tako Županijski sud u Varaždinu, koji je time potvrdio prethodnu odluku Općinskog suda. Borović je Adanića tužio zbog navoda iz njegova intervjua iz veljače 2009. godine u Rampi, općinskom biltenu HDZ-a Gornjega Kneginca, mjesta nadomak Varaždina gdje Borović živi i gdje se tada kandidirao za načelnika te nositelja liste HNS-SDP-HSU.

- Napadi na mene u Knegincu počeli su na forumu još 2008., jer sam viđen u “pogrešnom” društvu. Pisali su da sam vođe srpske pobune Babića, Martića i Raškovića iz Krajine zračnim putem prevozio u Beograd, na dogovore s Miloševićem. Mene, koji nisam vozio transportne avione nego Mig. Dobio sam poštom i čestitku s križem kojom mi se izražava iskrena sućut. Potom je objavljen i taj razgovor s Adanićem, u kojem je iskonstruirao podatke da me diskreditira - kaže Borović.

U spornom intervjuu Adanić je Borovića optužio rekavši da je preletio tek nakon međunarodnog priznanja Hrvatske (15. siječnja 1992. godine).- Nakon preleta Rudolfa Perišina svi smo bili pod posebnom paskom, mogao sam letjeti samo kao instruktor u dvosjedu. Imao sam naputak da čekam priliku, koja se ukazala tek u veljači, kad sam dobio taj let Migom - kaže Borović, koji je usporedo vodio i akciju spašavanja obitelji iz baze u Bihaću.

Odlikovao ga Tuđman

Naveo je Adanić i da su Boroviću u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu zamjerili jer je svojom akcijom “ugrozio daljnje prelete”.- Nije to bila solo akcija, čekali su me u Puli. A nakon mene preletjeli su i Ivan Selak te Ivica Ivandić - kaže Borović, koji se dobro sjeća noćnog leta nad Jadranom, s gorivom na rezervi, kad je već razmišljao o iskakanju u hladno more, kao i spuštanja u Puli pod svjetlima jednog vojnog kamiona.Adanić je naveo i da je Borović od MORH-a tražio 200 tisuća njemačkih maraka ili će preletjeti natrag u Srbiju ili Bosnu. I sam sud zaključio je da je to potpuno nerealna i neizvediva prijetnja.

- Ne bi me predsjednik Tuđman 1995. pred državnim vrhom odlikovao Redom Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u ratu, niti bi supruga Snježana 11 godina radila u Uredu predsjednika da tako stoje stvari - kaže Borović te dodaje da je Adanić, nakon ove presude, pred varaždinskim novinarima morao sjediti njemu uz bok.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije