Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predsjednik agencije koja je brojala potpise: Informacije nisu curile iz APIS-a

Bilić je napomenuo da se u cijelom procesu upotrebljava aplikacija kojom se APIS koristi prilikom izbornog procesa te da je ona sastavni dio informacijskog sustava Državnog izbornog povjerenstva
11. listopada 2018. u 22:32 4 komentara 680 prikaza
Zagreb: Građani daju potpise za referendum o izbornom sustavu i otkazivanju Istanbulske konvencije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Uprave Agencije za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT) Saša Bilić rekao je u četvrtak da iz te agencije nisu "procurile" u medije informacije o nedovoljnom broju potpisa građanskih inicijativa "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj" za raspisivanje referenduma, te istaknuo da su svi potpisi provjeravani u skladu s pravilima struke i u kontroliranim uvjetima. 

Andrej Plenković Referendumi Plenković: Ne znam od kud cure informacije, ali volio bih znati

Nakon što su medijima objavljene neslužbene informacije o nedovoljnom broju prikupljenih potpisa za referendume o Istanbulskoj konvenciji i izbornom zakonu te da je bilo "nevažećih potpisa", Bilić je u "Temi dana" na HRT-u rekao da iz te agencije nisu procurile te informacije te da "to nikako nije moguće". Istaknuo je kako se u medijima "barata informacijama po kojima APIS nikako nije mogao doći uvidima u registre kojima raspolaže i koje su koristili" pri provjeri potpisa. Naglasio je da je APIS taj posao radio isključivo uvidom u popis birača i registar OIB-a

Bilić je kazao kako je APIS provjeru završio krajem tjedna te rezultate predao Povjerenstvu i ono sada radi na konačnom izvješću koje će se dostaviti Ministarstvu uprave početkom idućeg tjedna.  

Narod odlučuje Narod odlučuje: 'Potpisa ima dovoljno, ne komentiramo neslužbene, već samo službene Kuščevićeve laži'

Odbio je odgovoriti na pitanje jesu li možda te informacije "procurile" u medije od nekoga iz Povjerenstva.

Inače, u sedmeročlanom Povjerenstvu, koje je imenovao ministar uprave Lovro Kuščević, četiri su službenika Ministarstva uprave, dva službenika Ministarstva unutarnjih poslova i jedan djelatnik Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Na pitanje o navodnim lažnim potpisima, kopiranim potpisima prijašnjih referendumskih inicijativa i slično, predsjednik Uprave Saša Bilić odgovorio je da su djelatnici APIS-a odradili odličan posao u rekordno kratkom vremenu i po nekoliko kriterija.

>> Pogledajte kako je Nikola Grmoja okupirao govornicu u Saboru zbog nedovoljnog broja potpisa za referendume

[video: 27210 / ]

Glavni kriterij za valjani potpis, objasnio je, bio je da su građani upisani u registar birača zaključno s 27. svibnja ove godine. Drugi kriterij bio je da je ime i prezime čitko napisano uz odgovarajući potpis te čitak OIB. Treći kriterij bio je da "nema nikakvih ispravaka ili prekriživanja" te da su suvislo navedena, dodao je. Po jednom referendumu bio je valjan samo jedan OIB, naglasio je. 

Na pitanje imaju li te referendumske inicijative dovoljan broj potpisa, odbio je odgovoriti, u skladu s Ugovorom APIS-a i Ministarstva uprave, dodajući da su preliminarni rezultati dostavljeni Povjerenstvu. Istaknuo je kako je činjenica da u tom preliminarnom izvješću ima određeni broj potpisa koji nisu valjani te da je na Povjerenstvu da utvrdi ono što su djelatnici APIS-a napravili, i to će biti konačni izvještaj.

Lovro Kuščević Ministar uprave Kuščević: Informacije sa portala o broju potpisa za referendum nisu informacije Povjerenstva

Bilić je napomenuo da se u cijelom procesu upotrebljava aplikacija kojom se APIS koristi prilikom izbornog procesa te da je ona sastavni dio informacijskog sustava Državnog izbornog povjerenstva. 

Na pitanje kako komentira to što u tom procesu nije bilo promatrača, odgovorio je kako je praksa da u takvim procesima, poput provjere potpisa kandidata na izborima, i inače nema promatrača.   

Na pitanje je li cijeli proces kompromitiran, kako tvrdi saborska oporba, Bilić je odgovorio kako ništa u tom procesu nije kompromitirano te da je on odrađen profesionalno i vjerodostojno poštujući sva pravila struke.

Narod odlučuje Referendumi Nije prikupljeno dovoljno potpisa? U inicijativama sigurni da potpisa ima dovoljno

Istaknuo je da su potpisi provjeravani u kontroliranim uvjetima i da APIS raspolaže prostorijom koja je zaštićena i pod videonadzorom, a zbog sigurnosnih razloga, angažiran je i zaštitar te su bili strogi uvjeti kontrole.

Ministar uprave Lovro Kuščević demantirao je u četvrtak da je on osobno, kao probni balon, plasirao u medije neslužbene informacije o nedovoljnom broju prikupljenih potpisa za referendume o Istanbulskoj konvenciji i izbornom zakonu, istaknuvši da će službeni podaci biti objavljeni sredinom idućeg tjedna.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je da ne zna imaju li građanske inicijative za raspisivanje dva referenduma dovoljno potpisa i spornim smatra da su takvi podaci 'iscurili'.

Narod odlučuje brojanje potpisa GI Narod odlučuje podnijela tužbu Ustavnom sudu, traže svoje promatrače

"Čekam ministra Kuščevića da sa svojim kolegama i povjerenstvom obavi posao do kraja“, kazao je premijer. "Sporno je da su podaci iscurili i to je jako loše, ako je to uopće istina“, istaknuo je Plenković.

Predstavnici građanske inicijative 'Istina o Istanbulskoj' ustvrdili su u četvrtak da imaju dovoljno potpisa građana za raspisivanje referenduma kojim bi se otkazala Istanbulska konvencija te su najavili da će se svim sredstvima boriti da dokažu da ih već sada imaju, nasuprot medijskim napisima u kojima se tvrdi suprotno.

I Građanska inicijativa "Narod odlučuje" je ustvrdila da je sigurno prikupila dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma, te poručila kako "ne komentira neslužbene laži ministra uprave Lovre Kuščevića koje plasira u medije, već samo one laži koje iznosi službeno".

>> Pogledajte žestoku svađu Ivana Pernara i Andreja Plenkovića u Saboru

[video: 27220 / ]
ccccccc
VJEČNE SALONKE
Crvene ili one sa zmijskim uzorkom? Doznajte koje su štikle must have ovog proljeća

A1 izdvaja za Vas

 • Lujo123:

  te istaknuo da su svi potpisi provjeravani u skladu s pravilima struke i u kontroliranim uvjetima. ----------------------------------------------------------------------------- lažljivće! Da je tak nebi se svi vi ništarije borili protiv toga da brojanje nadziru i predstavnici Udruga inicijatora, budući su samo oni ... prikaži još!i pozvani i legitimirani kao zainteresirana stranka! Moraš biti stvarno ispranog mozga vjerovati u vašu "profesionalnost i objektivnost"! Ali stići će vas naša ruka i u srbiji, izdajice i kriminalci!!

 • Avatar stinatvrda
  stinatvrda:

  Zločinačke "neidentifcirane agencije" iz Južnoafričke Republike podvalile su poštenim "novinarima" i "novinama" u Hrvatskoj. Izgledalo je kao "vijest svih vijesti" Odgovorne tražite u Africi - ne kod nas!

 • Treba Prosvjedovati:

  ja prije 20tak dana slusao tipa u tramvaju (po mom mišljenu zaposlenika APIS-a ) i kaze da je lud od brojanja potpisa da ih ima prek 500 000...baš toliko krivotvorenih...nebi baš reko...