Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

GI Narod odlučuje podnijela tužbu Ustavnom sudu, traže svoje promatrače

Jelen Teklić je rekla kako je Građanska inicijativa Narod odlučuje kontinuirano upozoravala kao sukladno preporukama Venecijanske komisije potpise treba brojati neovisno tijelo kao što je Državno izborno povjerenstvo (DIP), te da promatrači moraju biti prisutni
09. listopada 2018. u 18:37 2 komentara 478 prikaza
Narod odlučuje
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Građanska inicijativa Narod odlučuje podnijela je tužbu Ustavnom sudu kojom se traži ukidanje odluke Hrvatskog sabora, Vlade i Ministarstva uprave o provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava, izvijestili su članovi Inicijative u utorak na konferenciji za novinare u Splitu.

Narod odlučuje Problem potpisa Narod odlučuje: Kako će građani imati povjerenja u ovako sumnjičavu Vladu?

"Ta odluka je donesena na nezakonit način bez uporišta u Zakonu o referendumu," rekle je članica Organizacijskog odbora Građanske inicijative Narod odlučuje Jelena Teklić.

Aktivist Darko Varnica je izjavio kako očekuje vrlo brzu reakciju Ustavnog suda. Ustavni sud trebao bi postupiti kao i po pitanju izbora jer isti članak Ustava regulira i opće izbore i provedbu referenduma, rekao je.

 "Očekujemo reakciju i odgovor Ustavnog suda u vrlo kratkom roku, svakako prije utvrđivanja broj potpisa od strane ministra uprave," kazao je Varnica. 

Narod odlučuje stigle novosti Počela provjera potpisa za referendume inicijativa "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj"

Objasnio je da se tužbom od Ustavnog suda traži da poništi zaključak Sabora od 6. srpnja 2018. godine kojim je Vlada zadužena za utvrđivanje broja potpisa. "Ovom tužbom također tražimo ukidanje zaključka Vlade od 2. kolovoza 2018. godine kojim je zadužila Ministarstvo uprave i Ministarstvo unutarnjih poslova da provjere broj i vjerodostojnost potpisa (kojima se traži referendum). Tražimo od Ustavnog suda temeljem članka 87 stavak 3 Ustava RH da raspiše referendum," istaknuo ja Varnica.

Inicijativa traži od Ustavnog suda da "naloži Vladi, Ministarstvu uprave i Ministarstvu unutarnjih poslova da dopuste sudjelovanje promatrača Građanske inicijative Narod odlučuje u cijelom postupku referenduma."

>> Pogledajte kako je inicijativa Narod odlučuje predala potpise za referndumska pitanja

Varnica je podsjetio da je Građanska inicijativa Narod odlučuje temeljem Zakona o referendumu podnijela 13. lipnja ove godine zahtjev za raspisivanje referenduma Hrvatskom saboru uz dovoljan broj potpisa.

"Time je Građanska inicijativa Narod odlučuje ispunila svoju zakonsku obvezu. Međutim i Hrvatski sabor i Vlada, iako su priznali u javnosti da Zakon o referendumu ima pravnu prazninu, da ne pokriva način brojanja odnosno utvrđivanja vjerodostojnosti potpisa, donose niz nezakonitih odluka za koje mi sada tražimo da ih Ustavni sud ukine," kazao je Varnica.

Lovro Kuščević Financiranje referenduma Referendumske inicijative bez novca iz Crkve i inozemstva

Jelen Teklić je rekla kako je Građanska inicijativa Narod odlučuje kontinuirano upozoravala kao sukladno preporukama Venecijanske komisije potpise treba brojati neovisno tijelo kao što je Državno izborno povjerenstvo (DIP), te da promatrači moraju biti prisutni.

"Oboje je odbijeno od premijera Andreja Plenkovića i ministra uprave Lovre Kuševića, stoga smo dovedeni u situaciju da ustavno pravo na referendum ovisi o samovolji ministra Kuščevića i premijera Plenkovića." rekla je Teklić.

Narod odlučuje UPUĆEN ZAHTJEV "Narod odlučuje" traži svog promatrača na prebrojavanju potpisa za referendum

Članica Organizacijskog odbora Građanske inicijative Narod odlučuje Sanja Bilač je rekla kako ovaj primjer, kao i mnogi dugi, pokazuje kako je riječ "o katastrofalnoj situaciji" u koju je odvedena hrvatska država.

 "To je potpuni krah demokracije i pravne države," kazala je Bilač dodajući kako "premijer Plenković i aktualna vlast vladaju ovom državom po konceptu maršala Tita."

>> Pogledajte što su iz GI Narod odlučuje rekli o provjeri potpisa kako ga provodi ministar Lovro Kuščević

Toni Kukoč
Legenda Bullsa
Proslavljeni Hrvat prodao kuću za skoro 6 milijuna kuna, pogledajte o kakvoj je ljepoti riječ
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
  • Deleted user:

    Ne može nitko suspendirati demokraciju. Referendum je hijerarhiski sami vrh demokracije. Iznad sabora vlade ili ustavnog suda. Bilo kakva manipulacija referendumom je najteže kazneno djelo za koje se ide na robiju.

  • Avatar fuk-po
    fuk-po:

    Sad čekamo reakciju one ljigave debele rumene svinje (neću reći koje) koja ima zadatak odraditi sabotažu referenduma u korist brata Milorada.