Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grabar-Kitarović

Učenici pitali predsjednicu zašto nije preselila ured, evo što je odgovorila

Zadar: Kolinda Grabar-Kitarović prisustvovala svečanoj sjednici u povodu Dana Sveučilišta u Zadru
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/4
25.03.2019.
u 18:59

"Uzeli ste jako dobru temu koju svakako treba razmatrati, ali na koju već esencijalno postoji odgovor. Oni koji kažnjavaju političare bi trebali biti birači na izborima", ustvrdila je predsjednica

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je u ponedjeljak zadarsku gimnaziju Vladimira Nazora gdje je slušala učeničku debatu na temu kažnjavanja političara zbog neispunjenih predizbornih obećanja među kojima je i ono o preseljenju njezinog Ureda s Pantovčaka, no pojasnila im je kako ga nije mogla ispuniti zbog stava Ureda za upravljanje državnom imovinom da nijedan objekt nije za to prikladan.

"Uzeli ste jako dobru temu koju svakako treba razmatrati, ali na koju već esencijalno postoji odgovor. Oni koji kažnjavaju političare bi trebali biti birači na izborima", ustvrdila je predsjednica.

Učenike je zanimalo i koje su bile najvažnije odluke u njezinu mandatu, na što im je odgovorila da je to svakako “održavanje stabilnosti u Hrvatskoj“.

"Ja sam jedina predsjednica kojoj su se u jednom mandatu promijenile tri vlade, a ishodi parlamentarnih izbora bili su prilično nedorečeni i neodlučni. Tu je bilo dosta koaliranja, dosta razgovora i ja sam u tome morala biti u potpunosti nepristrana", rekla je hrvatska predsjednica zadarskim gimnazijalcima.

Nakon posjeta Gradskoj upravi, gdje joj je gradonačelnik Branko Dukić predstavio najvažnije gradske projekte, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović obišla je i proizvodni pogon tvornice alkoholnih i bezalkoholnih pića Maraska d.d.. S upravom jedne od najstarijih tvornica likera i sokova u ovom dijelu Europe razgovarala je o planovima i poslovanju na sve zahtjevnijem svjetskom tržištu na kojemu je Maraska već desetljećima prisutna.

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović na svečanoj sjednici u povodu Dana Sveučilišta u Zadru u ponedjeljak je podsjetila kako je filozofsko-teološko učilište dominikanskog reda prvo hrvatsko visoko učilište koje je osnovano 1396. te je istaknula da ta sjajna tradicija obrazovanja nije utkana samo u suvremeno zadarsko Sveučilište, nego i cjelokupan nacionalni identitet, povijest našeg obrazovanja i kulture.

 "Zadarsko sveučilište pripada manjim sveučilištima u Hrvatskoj, ali ne zato manje važnima. Osim toga, mnogo je prednosti manjih sveučilišta jer omogućuju veću kompaktnost, homogenost i komplementarnost studija", rekla je hrvatska predsjednica.

"Manje može biti više", istaknula je, dodajući da je to sveučilište dobro iskoristilo tu mogućnost visokom kvalitetom nastave i znanstvenoga rada. Rekla je i kako je "više puta naglašavala da akademsku zajednicu smatra jednom od najvažnijih društvenih snaga za intenzivnije uključivanje Hrvatske u suvremene europske i svjetske tokove razvoja i pritom uvijek ističe kako potencijal i uspjesi naših studenata ulijevaju nadu u budućnost“. Predsjednica u sveučilištu vidi i važnog sudionika obnove dijaloga na političkoj i društvenoj razini.

 "Našem društvu u cjelini nedostaje dijaloga i razumijevanja, razgovora u kojem se snaga mjeri argumentima i znanjem, stoga upravo sveučilište vidim pokretačem i dionikom oblikovanja kulture dijaloga, kao konstruktivnijega društvenog ozračja", poručila je. Istaknula je i kako s velikom pozornošću "prati sve promjene i prijedloge vezane uz obrazovanje, koje je u svakoj modernoj državi temelj razvoja, a razvoj donosi blagostanje te stoga ulaganje u razvoj obrazovanja nije trošak, već ulaganje koje donosi višestruku dobit“.

 "Pozdravljam stoga inicijativu Rektorskog zbora, koji je, kako je to naglasila i njegova predsjednica, rektorica Dijana Vican, visoko motiviran za korištenje sredstava EU fondova, kako bi se unaprijedila infrastruktura i opremljenost fakulteta i instituta, što je nužan temelj standarda i rada studenata, profesora i istraživača, samim time i ukupnog razvoja", rekla je.

 Predsjednica podupire i interdisciplinarni međuresorni pristup ministarstva u angažiranijem pristupanju dostupnosti korištenja fondova "kako bi se osigurala kvalitetnija baza za unaprjeđenje rada svih hrvatskih sveučilišta". Istaknula je i kako očekuje da se sveučilišna zajednica "još intenzivnije uključi u društvene promjene, ne samo u obrazovnu reformu, kako bismo kao nacija aktivnije sudjelovali u europskim akademskim i znanstvenim razvojnim procesima“.

 U sklopu 17. obljetnice i Dana Sveučilišta u Zadru, godišnjom nagradom rektorice nagrađeni su akademski djelatnici doc. dr. sc. Ivana Lončar, doc. dr. sc. Marijana Tomić i izv. prof. dr. sc. Vesna Grahovac-Pražić, djelatnici Andrea Barač Bataljaku, Marinela Borina Valčić i Ana Pehar te uredništva časopisa "Ars Adriatica", "Geoadria" i "Sic". Službeni posjet Zadru predsjednica će nastaviti obilaskom Gimnazije Vladimira Nazora, a zatim će se u Gradskoj vijećnici upoznati s najvažnijim gradskim projektima, nakon čega će obići i proizvodne pogone tvrtke "Maraska" d.d.

>>Kolinda Grabar-Kitarović - Obraćanje predsjednice u povodu 4 godine mandata

Komentara 22

ID
ID72
21:06 25.03.2019.

Kraljica

Avatar berija1
berija1
14:21 25.03.2019.

Hrvati su ponosni na svoju predsjednicu i mogu biti, jedna od najboljih i naj popularnijih na svijetu. Napadi carapan bojne Milanovic Josipovica sigurno joj nece nastetiti. Drugi mandat siguran.

ZR
Ze Roberto u
19:30 25.03.2019.

Ovakvo pitanje Predsjednici mogu postaviti jedino učenici čiji su roditelji štovatelji partije ( sdp ).....za te drugove ništa nije sveto

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije