Naslovnica Vijesti Hrvatska

VIDEO Kolinda tijekom posjeta bosanskih Hrvata: Hrvati su najstariji konstitutivni narod u BiH

Predsjednica je poručila da Bosna i Hercegovina nije nacionalna država jednog naroda već država triju konstitutivnih naroda.
23. ožujka 2019. u 18:20 63 komentara 4142 prikaza
Predsjednica
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Hrvati su najstariji konstitutivni narod u BiH i jedan su od stupova moderne hrvatske države, poručila je u subotu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Kolinda Grabar Kitarović PODRŠKA S TRIBINA VIDEO Predsjednica došla podržati vatrene, pjevala himnu i sjela među navijače

"Vi u BiH niste gosti, pridošlice ni nacionalna manjina, nego njezin najstariji konstitutivni narod koji ne želi ništa drugo nego mir i ravnopravnost s druga dva naroda u zajedničkoj domovini BiH", rekla je Grabar-Kitarović u subotu na Danu otvorenih vrata za Hrvate iz BiH u svome uredu.

Poručila je da BiH nije nacionalna država jednog naroda, već država triju konstitutivnih naroda, što je "činjenica u BiH desetljećima i stoljećima".

Ta činjenica "jamči vaša ustavna prava i tu činjenicu dužni smo braniti, tumačiti i promicati. To je, slikovito rečeno, prag vaše konstitutivnosti i ravnopravnosti i s tog praga nema uzmaka. Zajedno s vama na tom pragu stoji Hrvatska", rekla je Grabar-Kitarović.

Jelena Veljača, Kolinda Grabar Kitarović inicijativa #spasime 'Nitko ne smije okretati glavu od toga. Predsjednica se složila da imamo puno posla'

Smatra da Hrvati u BiH imaju pravo birati svoje političke predstavnike koji će ih "legitimno predstavljati i zastupati na svim razinama vlasti", kao i pravo na nacionalne, kulturne, obrazovne i medijske ustanove te pravo na ravnopravnu javnu uporabu hrvatskog jezika.

Istaknula je da Hrvati, tražeći ta prava ne zahtijevaju "ništa više od drugih" te da je to na najbolji način za očuvanje BiH kao države, a da se time u BiH ugrađuju europske vrijednosti.

"Naše srce kuca isto"

Predsjednica je ustvrdila da su bosanskohercegovački Hrvati, uz "sunarodnjake i sve domoljube u Hrvatskoj" te uz iseljeništvo, "jedan od triju nosiih stupova moderne hrvatske države i naše pobjede u Domovinskom ratu".

Dragan Mektić Teške optužbe iz sarajeva Tajne službe BiH vode specijalni rat protiv Hrvatske

Grabar-Kitarović je kazala kako je susret s Hrvatima iz BiH "izraz kontinuiteta politike izgradnje nacionalnog zajedništva" koju je zacrtao Franjo Tuđman.

"Ne samo vi Hrvati koji živite u BiH kao njezin autohtoni narod, nego i Hrvati koji su iselili iz BiH, kao i oni iseljeni iz Hrvatske, dio su nedjeljivog hrvatskog bića. Naše srce kuca isto", istaknula je.

Založila se za uspostavu mehanizama za povezivanje Hrvata u Hrvatskoj, BiH i iseljeništvu kako bi se omogućilo da se svi hrvatski "nacionalni resursi" stave "u funkciju demografske obnove i opstojnosti u našim domovinama, jačanja našeg gospodarstva te političke i kulturne afirmacije u svijetu."

NEW YORK Grabar-Kitarović na konferenciji 'Žene na vlasti' u UN-u

"To je cilj moje politike: hrvatsko zajedništvo i snažna Hrvatska koja će i vama biti siguran oslonac, a susjedima dobar susjed“, zaključila je Grabar-Kitarović.

Po njezinim riječima, BiH je druga domovina hrvatskog naroda i Hrvati su u BiH prisutni više od tisuću godina. Oni su, poručila je hrvatska predsjednica, "učinili sve za opstanak Bosne i Hercegovine kao države".

Istaknula je da je Hrvatska pružila "najveći mogući politički i vojni doprinos" obrani i opstanku BiH, da su bosanskohercegovački Hrvati na referendumu 1992. glasali za neovisnost BiH te da su pristali na stvaranje Federacije BiH kako bi doprinijeli "suradnji, miru i povjerenju".

Josip Jerković BIH Jerković: Pomoć Hrvatima u Republici Srpskoj sve manja, odlazaka sve više

Također, podsjetila je da je Hrvatska zbrinula stotine tisuća prognanika iz BiH "ne gledajući njihovu vjeru i naciju" te da je omogućila humanitarnu pomoć i "naoružavanje svih obrambenih snaga". Poručila je da sve navedeno zaboravljaju ili prešućuju neki u Bosni i Hercegovini.

Europska unija treba BiH

Hrvatska se predsjednica založila za intenzivnije pregovore o pristupanju BiH Europskoj uniji, ali pod uvjetom da su Hrvati ravnopravan narod.

"BiH sa svim svojim posebnostima treba Europskoj uniji, ali to može biti samo s Hrvatima kao ravnopravnim konstitutivnim narodom", poručila je i dodala da je pristupanje BiH Europskoj uniji od velike političke, kulturne i sigurnosne važnosti za EU. 

Valter Flego reakcija Flego: Odluka Katoličke Crkve u Koruškoj nije usmjerena protiv vjere i vjernika

EU, a i ostali utjecajni međunarodni akteri, će "učiniti veliku pogrešku s nesagledivim posljedicama", ako ne podupru europski put BiH, smatra Grabar-Kitarović.

"Put nije jednostavan, ali želimo pomoći i spremni smo pomoći, a vi Hrvati BiH jamstvo ste da konačan cilj može biti uspješno ostvaren", istaknula je.

Hrvati u RS

Danu otvorenih vrata prisustvovao je banjalučki biskup Franjo Komarica koji je za Hinu rekao kako su Hrvati u jednoj polovici BiH, odnosno u Republici Srpskoj, svedeni na "ostatak ostataka".

Kolinda Grabar Kitarović DAN ŽENA Čestitka Predsjednice: 'Žene, zauzmite se za sebe i nikada ne odustajte!'

Komarica se nada da će državno vodstvo Hrvatske još više pomoći onima koji žele ostati, "i to ne kao ljudi drugog ili dvadesetdrugog reda, nego kao ravnopravni sa susjedima", te onima koji se žele vratiti, a vratiti se, prema Komarici, želi četiri tisuće obitelji.

Banjalučki je biskup ustvrdio da se predsjednica trudi pomoći, ali da pomoć trebaju pružiti i drugi akteri, misleći na hrvatsku vladu, Sabor i hrvatske predstavnike u BiH.

Hrvatski predstavnici u BiH "trebaju dići odlučnije i više glas za one Hrvate koji su teško obespravljeni i nemaju temeljna ljudska prava", poručio je Komarica.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • miyamoto:

    Nije vazno sto neki povijest ne poznaju, vazno je da Hrvati u BiH opstaju i ostaće najstariji Hrvati na ovim prostorima. Autohtoni i konstitutivni u BiH

  • Antonio1952:

    Navalite komunjare kritizirati presjednicu, to vam je jedino jos ostalo. Kako moze simpatizirati Hrvate iz BiH, To joj ne mozete oprostit.

  • miyamoto:

    Uz Bozju pomoć, radisnost, hrabrost, poniznost i skromnost Hrvati su postali veliki i vazni europski i svjetski cimbenici. Bilo bi to puno ranije da nije ljevice i sdp-a