Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potrebne kazne

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova: Ured nije svemoguć

višnja ljubičić
Foto: Patrik Maček/PIXSELL
1/2
07.06.2019.
u 06:00

Višnja Ljubičić upozorila na blage kazne u slučaju obiteljskog nasilja

Saborski Odbor za ravnopravnost spolova u četvrtak je jednoglasno podržao i pohvalio izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2018. Višnje Ljubičić, koja je ustvrdila da treba zaštititi sve kojima je pomoć potrebna, ali da Ured nije svemoguć. Pravobraniteljica je izvijestila a je u 2018. bilo između 1500 i 2000 predmeta vezanih uz pritužbe građana i na inicijativu pravobraniteljice te da se kontinuirano pojavljuju prijave spolne diskriminacije u kojima u dvije trećine slučajeva žrtve žene.

Ljubičić je istaknula da je zabilježen vrlo visok porast pritužbi (150 posto) osoba istospolne seksualne orijentacije koje se obraćaju pravobraniteljici.

Ured provodi projekte vezane uz suzbijanje obiteljskog nasilja, a bavi se i problematikom spolne diskriminacije vezane uz nejednake plaće za jednaki rad. U tom smislu najviše diskriminacije prijavljeno je u području rada - 44 posto i to najviše žene - 56 posto. Prema raspoloživim podacima žene imaju 13 posto manju plaću i 20 posto nižu mirovinu.

Seksualno uznemiravanje isključivo prijavljuju žene (100 posto) i nije zabilježen ni jedan slučaj da ga je prijavio muškarac, rekla je Ljubičić.

Kad je riječ o obiteljskom nasilju, u 78 posto slučajeva su počinitelji muškarci, a u 22 posto žene, bilježe se slučajevi dvostrukog privođenja (počinitelja i žrtve), krše se zaštite mjere. Postoji nerazumijevanje obiteljskog nasilja nadležnih institucija i sve više žena odustaje od prijavljivanja svojih partnera, upozorila je. Upozorila je i na blagu kaznenu politiku. 

Komentara 5

DU
Deleted user
08:44 07.06.2019.

Hmmmm.... oni tim forsiranjem nekakvih ženskih prava samo štete tim istim pravima...... ljudima već idu na živce, i u inat joj ne bih pridržao vrata ili pomogao nositi torbu sa placa.... ah, ona ima sluškinju koja joj nosi s placa.....😐

Avatar gordi
gordi
08:47 07.06.2019.

sve su to gluposti i naslijeđe kapitalizma.... pa više ženu nesmiješ pogledat ili reći ružnu rjeć a da ne strepiš od prijave....nisam za nasilje nad ženama (slučaj daruvarac) ali brate mili što je previše,previše...pa sad kad se ja i ženaa posvađamo ja malo dignem glas kao i ona i cap privedu me...ma daj

OK
okolo
11:25 07.06.2019.

vladi..mira terorizira cijelu stranku i ništa jadni dečki

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije