Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova: Ured nije svemoguć

Višnja Ljubičić upozorila na blage kazne u slučaju obiteljskog nasilja
07. lipnja 2019. u 06:00 5 komentara 273 prikaza
višnja ljubičić
Foto: Patrik Maček/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Saborski Odbor za ravnopravnost spolova u četvrtak je jednoglasno podržao i pohvalio izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2018. Višnje Ljubičić, koja je ustvrdila da treba zaštititi sve kojima je pomoć potrebna, ali da Ured nije svemoguć. Pravobraniteljica je izvijestila a je u 2018. bilo između 1500 i 2000 predmeta vezanih uz pritužbe građana i na inicijativu pravobraniteljice te da se kontinuirano pojavljuju prijave spolne diskriminacije u kojima u dvije trećine slučajeva žrtve žene.

studija Nijedna zemlja ne uspijeva postići ravnopravnost spolova

Ljubičić je istaknula da je zabilježen vrlo visok porast pritužbi (150 posto) osoba istospolne seksualne orijentacije koje se obraćaju pravobraniteljici.

Ured provodi projekte vezane uz suzbijanje obiteljskog nasilja, a bavi se i problematikom spolne diskriminacije vezane uz nejednake plaće za jednaki rad. U tom smislu najviše diskriminacije prijavljeno je u području rada - 44 posto i to najviše žene - 56 posto. Prema raspoloživim podacima žene imaju 13 posto manju plaću i 20 posto nižu mirovinu.

Kolinda Grabar-Kitarović Kolinda Grabar-Kitarović: 'Zemlje s većim udjelom žena na izvršnim položajima su razvijenije'

Seksualno uznemiravanje isključivo prijavljuju žene (100 posto) i nije zabilježen ni jedan slučaj da ga je prijavio muškarac, rekla je Ljubičić.

Kad je riječ o obiteljskom nasilju, u 78 posto slučajeva su počinitelji muškarci, a u 22 posto žene, bilježe se slučajevi dvostrukog privođenja (počinitelja i žrtve), krše se zaštite mjere. Postoji nerazumijevanje obiteljskog nasilja nadležnih institucija i sve više žena odustaje od prijavljivanja svojih partnera, upozorila je. Upozorila je i na blagu kaznenu politiku. 

Vladimir Putin
Zaslužio je
Svima dragom Hrvatu naklonio se i Putin, tim se ordenom samo izabrani mogu pohvaliti
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
 • Avatar magarac.jozo
  magarac.jozo:

  Hmmmm.... oni tim forsiranjem nekakvih ženskih prava samo štete tim istim pravima...... ljudima već idu na živce, i u inat joj ne bih pridržao vrata ili pomogao nositi torbu sa placa.... ah, ona ima sluškinju koja joj nosi s placa.....😐

 • Avatar gordi
  gordi:

  sve su to gluposti i naslijeđe kapitalizma.... pa više ženu nesmiješ pogledat ili reći ružnu rjeć a da ne strepiš od prijave....nisam za nasilje nad ženama (slučaj daruvarac) ali brate mili što je previše,previše...pa sad kad se ja i žena ... prikaži još!a posvađamo ja malo dignem glas kao i ona i cap privedu me...ma daj

 • okolo:

  vladi..mira terorizira cijelu stranku i ništa jadni dečki