Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AMERIČKA OBALNA STRAŽA POTVRDILA:

'Došlo je do katastrofalne implozije plovila, pronašli smo dijelove 500 m od Titanica'

Titan, podmornica koja je nestala tijekom ekspedicije do olupine Titanica
Foto: ABACA/ABACA
1/5
22.06.2023.
u 22:12

Uoči konferencije iz OceanGatea su objavili tužnu vijest da vjeruju da su svi putnici poginuli, a američka Obalna straža potvrdila je da pronađeni ostaci plovila pripadaju podmornici Titan

Konačno je večeras po našem vremenu potvrđeno kako je podmornica Titan implodirala te nema nikakve nade da je petero njezinih putnika preživjelo. I sada je u tijeku potraga za posmrtnim ostacima. Ionako male šanse da je podmornica možda na dnu pa njezini putnici preživljavaju na posljednjim molekulama kisika koje su trebale isteći negdje iza podneva sada su se ispostavile praktično nikakvima. Posade za potragu otkrile su pet različitih ostataka identificiranih kao oni iz podmornice Titan, službena je informacija izrečena na tiskovnoj konferenciji američke Obalne straže. 

Dužnosnik te američke službe rekao je da je nosni konus, koji se nalazi izvan tlačnog trupa, prvi pronađeni komad. Zatim su pronašli "veliko polje krhotina" među kojima je bilo i krajnje zvono tlačnog trupa. 

- To je bio prvi pokazatelj da je došlo do katastrofalnog događaja, rekao je kontraadmiral američke Obalne straže John Mauger. Posade su pronašle drugo, manje polje krhotina, gdje se nalazio drugi kraj tlačnog trupa. - Nastavljamo mapirati polje krhotina i kao što je admiral rekao, učinit ćemo sve što možemo da u potpunosti mapiramo što je dolje, rekao je dužnosnik Obalne straže. 

- Potraga i izvlačenje tijela putnika za koje se vjeruje da su mrtvi nakon očite implozije nestale podmornice koja je plovila do Titanika nastavit će se unatoč izazovnom okruženju, rekao je kontraadmiral američke obalne straže John Mauger nastavivši kako se radi nevjerojatno nepopustljivom okruženju na morskom dnu. A krhotine su u skladu s katastrofalnom implozijom plovila, pa ćemo nastaviti raditi i nastaviti pretraživati područje dolje, ali trenutno nemam odgovor za izglede, kazao je Mauger.

VEZANI ČLANCI:

Za njega nema nikakve dvojbe kako se radi o imploziji plovila te nema nikakvih šansi da su putnici preživjeli - Nastavit ćemo raditi i pretraživati područje dolje, ali trenutno nemam odgovor za izglede, dodao je odgovor na pitanje o eventualnom pronalasku tijela putnika. Lokacija podmornice bila je u području koje je bilo otprilike 500 metara od olupine Titanica u kojem nema ostataka Titanica, a radi se o glatkom dnu. 

- Opet, više od 200 metara od pramca, i u skladu s lokacijom zadnje komunikacije za imploziju u vodenom stupcu. A veličina polja krhotina je u skladu s tom implozijom u vodenom stupcu, rekao je Mauger koji je također primijetio da je prerano govoriti o vremenu katastrofalne implozije.

 - Znamo da, dok smo provodili ovu potragu tijekom posljednja 72 sata i više, da smo imali sonarne plutače u vodi gotovo neprekidno i da nismo otkrili nikakve katastrofalne događaje dok su te sonarne plutače bile u vodi. vode, rekao je. Dakle, uređaji za prisluškivanje postavljeni tijekom potrage za podmornicom Titan nisu zabilježili nikakve znakove katastrofalnog kvara, za koji se vjeruje da je ubio putnike podmornice. Niti je zvuk koji je uhvaćen ranije ovog tjedna imao veze s plovilom, čulo se na medijskoj konferenciji kontraadmirala Maugera. 

Timovi za potragu su "bili u mogućnosti mobilizirati ogromnu količinu opreme na lokaciju u stvarno nevjerojatnom vremenu" posebno "s obzirom na činjenicu da smo započeli bez ikakvog plana odgovora plovila za ovo ili bilo kakav prethodno planirani scenarij”, Maugerove su riječi. Podvukao je velike mogućnosti vozila na daljinsko upravljanje Pelagic koje se koristi od četvrtka ujutro. 

Glasnogovornik Pelagic Research Services potvrdio je za CNN da je njihovo robotizirano plovilo za podvodnu potragu, koje je prvo provelo potragu za podmornicom na morskom dnu, pronašlo polje krhotina.

 - Dakle, stvarno smo imali pravu opremu na licu mjesta i radili smo što je brže moguće kako bismo uključili sve sposobnosti koje smo morali imati u ovim naporima potrage i spašavanja, rekao je Mauger. Nazvao je sve "velikim međunarodnim" i "međuagencijskim" naporom. Daljinske operacije nastavit će se na morskom dnu neodređeno vrijeme, dodao je Mauger rekavši kako je "prerano" razgovarati o tome hoće li biti istrage, što će, kako je rekao, biti odluka donesena izvan potrage za koju je on bio za

Samo 10 minuta prije početka te konferencije za medije tvrtka OceanGate objavila da sada vjeruje da su smrtno stradali svih pet putnika s podmornice. 

"Na žalost vjerujemo da su svi putnici izgubljeni. Naša srca su s ovih pet duša i svakim članom njihove obitelji u ovo tragično vrijeme", objavili su iz OceanGatea, tvrtke koja je operirala podmornicom Titan. 

PRATITE NAJVAŽNIJE INFORMACIJE S KONFERENCIJE:

21.30 - Pronađeni su dijelovi raspadnute podmornice dovoljno daleko od Titanica da se ne bi pomiješali s ostacima samog broda. Dosta je dijelova podmornice pronađeno na udaljenosti od gotovo 500 metara od Titanica, a neki dijelovi su pronađeni oko 200 metara od trupa potonulog Titanica.

21.20 - Kontraadmiral Mauger je rekao da se za sada ne može sa sigurnošću reći u kojem trenutku se dogodila implozija podmornice. No, sve više se sugerira da se katastrofalni događaj dobio u ranoj fazi nakon što je podmornica zaronila.

21.10 - Pronašli smo i drugo polje krhotina, nastavljamo mapirati sve što možemo naći tamo, kaže američki kontraadmiral

21.05 - "Ostaci koje smo pronašli govore da se očito dogodio tragičan kvar. Dogodila se implozija plovila, dogodila se katastrofa. Pronašli smo pet velikih dijelova i polje ostataka. Krhotine koje smo pronašli odgovaraju dijelovima koje povezujemo s nestalom podmornicom", izjavio je kontraadmiral John Mauger.

21.00 -  Američka obalna straža: Krhotine odgovaraju nestaloj podmornici

VEZANI ČLANCI

U podmornici su u trenutku nestanka bili kapetan i četiri putnika. OceanGate Expedition Titanom nudi posjet slavnom potonulom brodu za 250 tisuća dolara po mjestu, stoji na službenim stranicama. Jedan od putnika nestale podmornice je britanski biznismen Hamish Harding čija je zrakoplovna tvrtka na svojim društvenim mrežama objavila informaciju o njegovoj ekspediciji. 

Harding, 58-godišnji avijatičar i svemirski turist, čelnik Action Aviationa, u nedjelju je na svom Instagramu objavio da se s ponosom pridružuje misiji OceanGatea.  U podmornici su i pakistanski biznismen Šahzada Dawood i njegov sin Sulejman. 

Dawood je potpredsjednik pakistanskog konglomerata Engro, tvrtke sa sjedištem u Karačiju s portfeljom u energetici, poljoprivredi, petrokemiji i telekomunikacijama.  Među putnicima su i francuski oceanograf Paul-Henry Nargeolet, stručnjak za Titanic, te Stockton Rush, osnivač OceanGatea, suprug potomka jedne od žrtava Titanica. 

Taj oko 46 tisuća tona težak brod s 2224 putnika je u travnju 1912. udario u ledenjak tijekom puta iz Engleske u New York. U potonuću broda koji je smatran nepotopljivim čudom industrijskog doba poginulo je više od 1,5 tisuća ljudi, među njima i brojni aristokrati. Olupinu je 1985. otkrila američko-francuska ekspedicija, što je potaknulo i slavni film iz 1997. godine koji je pak pokrenuo lukrativan ali rizičan podvodni turizam.

VIDEO Nestanak podmornice Titan

Komentara 23

AK
Aka
21:55 22.06.2023.

Njih četvero je moglo dati svaki po 250tis.dolara u humanitarne svrhe i spasili bi ne samo svoj nego i tuđe živote. Zamisli koliko djece ne bi bilo gladno u nekoj zabiti u Africi sa tolikim novcem? Koliko djece ne bi umrlo od običnog proljeva od kojeg ih umire na stotine, da su samo bili malo više humani i malo manje extravagandnih želja? Zato ne kažu badave da je bogat ne onaj koji ima nego onaj kojem ne treba puno. Naravno žao mi ih je, žao mi je njihove uzaludne smrti i nadam se da će ostali bogataši izvući pouku.

DL
darinko.latkovic
23:39 22.06.2023.

Zalosno sto su ljudi izgubili zivote,ali toliko glupa ekspedicija bogatasa sa malom privatnom podmornicom!

Avatar southman
southman
21:48 22.06.2023.

Pdavno su oni mrtvi. Podmornica potonula i raspala se odmah.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije