Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASPADNUTA PODMORNICA

Tvrtka OceanGate objavila: Vjerujemo da su svi putnici poginuli

Nestala turistička podmornica koja istražuje olupinu Titanica
Foto: OceanGate Expeditions via Bestim
1/11
22.06.2023.
u 21:30

U podmornici su stradali britanski biznismen Hamish Harding, pakistanski biznismen Shahzada Dawood i njegov sin Suleman, Stockton Rush, izvršni direktor OceanGatea te francuski istraživač Paul-Henry Nargeolet

Podmornica Titan s kojom je izgubljen kontakt u nedjelju dok je prevozila pet osoba do olupine Titanica i dalje nije pronađena. No večeras su stigle prve vijesti o pronađenim krhotinama koje bi mogle biti dijelovi nestale podmornice. Američka Obalna straža potvrdila je da se doista radi o ostacima podmornice Titan. Također tvrtka OceanGate je objavila da je svih pet putnika poginulo. 

Među putnicima su britanski milijarder i avanturist Hamish Harding (58), kao i poslovni magnat rođen u Pakistanu Shahzada Dawood (48) sa svojim 19-godišnjim sinom Sulemanom, obojica su britanski državljani. U podmornici su i francuski oceanograf i vodeći stručnjak za Titanik, 77-godišnji Paul-Henri Nargeolet te Stockton Rush, osnivač i izvršni direktor OceanGatea.

TIJEK DOGAĐAJA:

21.10 - "Ostaci koje smo pronašli govore da se očito dogodio tragičan kvar. Dogodila se implozija plovila, dogodila se katastrofa. Pronašli smo pet velikih dijelova i polje ostataka. Krhotine koje smo pronašli odgovaraju dijelovima koje povezujemo s nestalom podmornicom", izjavio je kontraadmiral John Mauger. Više čitajte ovdje.


20.54 - Tvrtka OceanGate objavila: Na žalost vjerujemo da su svi putnici izgubljeni

"Naša srca su s ovih pet duša i svakim članom njihove obitelji u ovo tragično vrijeme", objavili su iz OceanGatea, tvrtke koja operira podmornicom Titan.


19.40 -  Britanski stručnjak David Mearns za Sky News je izjavio da je dobio WhatsApp poruku u kojoj se tvrdi da je američka obalna straža pronašla okvir i poklopac nestale podmornice Titan. 
- Upravo su mi rekli da su među krhotinama pronađeni okvir za pristajanje i stražnji poklopac podmornice. Ovo je neobična podmornica, nekonvencionalna. Taj poklopac pozadi ima šiljasti kraj, a okvir za pristajanje je ono na čemu je cijela podmornica položena i na što pristaje kada dotakne dno. To potvrđuje da su među ostacima pronađeni dijelovi podmornice Titan - izjavio je Mearns. 

Međutim, službene potvrde još nema. Moguće je da će do toga doći na konferenciji za medije najavljeno za 21 sat. 


18.20 - Američka obalna straža održat će konferenciju za medije večeras u 21 sati. Britanski stručnjaci procjenjuju da je očito riječ o vrlo važnom pronalasku i da se Amerikanci ne bi zaletili i požurili s objavom da se ne radi o značajnoj prekretnici u potrazi za nestalom podmornicom Titan na kojoj je nestalo petero ljudi


18.00 - PRONAĐENI SU OSTACI! Američka obalna straža javlja da je pronašla krhotine plovila u dijelu Atlantika na kojem se traži nestala podmornica. Za sada nema potvrde da se doista radi o ostacima nestale podmornice Titan. Stručnjaci proučavaju dijelove, javlja BBC


16.30 -  Potraga za podmornicom nestalom na putu prema Titanicu u četvrtak je ušla u kritičnu fazu jer se vjeruje da je plovilo ostalo bez zraka za petero članova posade, no operacija na sjeveru Atlantika se nastavlja. Pet dana otkako je podmornica Titan krenula u svoj zaron koji je trebao trajati dva sata, masovna multinacionalna potraga na više od tisuća kilometara kvadratnih i dalje se širi.

Vozilo na upravljanje s daljine poslano je s kanadskog broda i stiglo je na dno mora, objavila je u četvrtak ujutro američka obalna straža. Na dno se priprema još jedno robotsko vozilo, s francuskog broda. 

Nestalom podmornicom veličine kombija upravlja američka tvrtka OceanGate Expeditions. Titan je zaronio u nedjelju u 8 sati, ubrzo izgubivši kontakt s brodom podrške.  Tvrtka je objavila da u podmornici ima zraka za 96 sati, što znači da bi ga moglo nestati u četvrtak ujutro, u slučaju da je Titan neoštećen. Točan istek roka ovisi o faktorima poput ima li na podmornici struje i koliko su članovi posade ostali mirni, rekli su stručnjaci. 


VIDEO Sve manje vremena za spas turista s podmornice Titan


14:05 - Timovima koji traže nestalu podmornicu "potrebno je čudo" kako bi ju pronašli prije nego putnici ostanu bez zraka, rekao je istraživač dubokih mora David Gallo za CNN.

"Dobre su vijesti da se čuda događaju. Moramo ne razmišljati o satu i samo se kretati najbrže što možemo. Teško je, jer oceani su u potpunosti mračni, možete koristiti jedino zvuk kako biste dobili slike, a da biste nešto vidjeli morate se praktički popeti na to" kazao je.

POVEZANI ČLANAK:

Gallo je inače kolega francuskog ronioca Paula-Henrija Nargeoleta koji je jedan od putnika podmornice. Gallo smatra da bi Nargeolet kao iskusan istraživač osigurao da zvukovi udaranja koje su jučer zabilježili potražni timovi "ne mogu biti protumačeni kao ništa osim ljudske buke" ako su došli iz podmornice.


13:38 - Vozilo na daljinsko upravljanje došlo je do morskog dna i započelo potragu za nestalom podmornicom ranu ujutro u četvrtak, izvještava američka obalna straža. Osim kanadskog broda Horizon Arctic, i francuska L'Atalanta sprema se ispustiti svoje vozilo na daljinsko upravljanje u ocean, navodi CNN.


13:18 - Američka obalna straža ranije je procijenila da će podmornica ostati bez kisika u 13 sati i 18 minuta prema srednjoeuropskom vremenu, no više izvora napominje kako je to nemoguće točno izračunati jer ovisi o previše čimbenika.


11:15 - Supruga Stocktona Rusha, putnika nestale podmornice Titan u sjevernom Atlantiku, prapraunuka je dvoje putnika koji su poginuli u brodolomu Titanica 1912. godine nakon što je udario u santu leda, objavio je u srijedu New York Times. Rush, suprug Wendy Rush, izvršni je direktor tvrtke OceanGate Expeditions koja upravlja podmornicom Titan.

Podmornici se izgubio trag u nedjelju dok se s Rushom i još četvero ljudi spuštala u obilazak olupine Titanica. 

POVEZANI ČLANAK:

Wendy Rush je prapraunuka trgovačkog magnata Isidora Strausa i njegove supruge Ide. Bili su među najbogatijim ljudima na prvom putovanju Titanica koji je potonuo nakon što je udario u santu leda, piše New York Times pozivajući se na arhivske zapise. Tragična priča o bračnom paru Idi i Isidoru Strausu, suvlasniku robne kuće Macy's, spomenuta je u filmu Titanic Jamesa Camerona. 

Wendy Rush je direktorica komunikacija u tvrtki OceanGate i već je triput bila na ekspediciji do olupine najpoznatijeg broda 2021., 2022. i 2023., navodi se na njezinom profilu na LinkedInu. 


11:12 - U potrazi i dalje sudjeluje više brodova iz SAD-a i Kanade, no i privatnih kompanija koje posjeduju plovila za istraživanje podmorja. Centar operacije nalazi se u Bostonu u saveznoj državi Massachusetts.

Ističu se Atlantic Merlin - kanadski brod s vitlom dugim četiri kilometra, L'Atlante - brod s francuskom posadom koji posjeduje vozilo na daljinsko upravljanje kojim se može upravljati na dubini na kojoj se nalazi olupina Titanika, Glace Bay - kanadski brod koji posjeduje dekompresijsku komoru te je spreman pružiti medicinsku pomoć, te John Cabot - istraživački brod sa sonarima kojima upravlja kanadska obalna straža.


10:22 - Brojne posade još uvijek tragaju za nestalom podmornicom u nadi da će do nje stići prije nego putnicima ponestane kisika. Ovom se infografikom možete informirati o tijeku akcije:

Foto: Stjepan Banovic/PIXSELL


8:55 - Američka obalna straža procijenila je da će podmornica ostati bez kisika u 13 sati i 18 minuta prema srednjoeuropskom vremenu. Spasioci navode da moraju ostati optimistični - još 10 brodova i nekoliko podmornica na daljinsko upravljanje danas se pridružuju potrazi, no kapetan koji vodi potragu kazao je "Da budem posve iskren, ne znamo gdje su" prenosi BBC.


8:28 - Potraga za podmornicom i dalje je u punom jeku, a prema mjestu nestanka putuje još internacionalnih flota specijaliziranih brodova. Istraživač Tom Detteweiler rekao je za CNN da je potreban "ogroman trud" da se premjesti sva teška oprema koju trebaju, te da rade "najbrže što mogu". Inače, Dettweiler je sudjelovao u ekspediciji koja je 1985. godine otkrila potonuli Titanik.

"Nosimo se s velikom udaljenošću i teškim uvjetima. Ako razmislite, ovo je dosta slično potonuću Titanika kada spasioci jednostavno nisu uspjeli doći na vrijeme" komentirao je.

Prema informacijama proizvođača podmornice OceanGateu, Titanu treba dva sata da izroni s dubine planiranog zarona. Spasilačke operacije ne mogu to vrijeme znatno ubrzati. "Ne postoji način da na toj dubini upumpamo kisik unutra. Nema opreme koja bi dozvolila da se u podmornicu unese kisik" objasnio je Dettweiler. "Morali bismo ju dovesti do površine što brže moguće kako bismo ljude izbavili iz nje. Na žalost, podmornicu nije moguće brzo izroniti zbog brzine vitla, pričamo potencijalno o satima da bi izronila" dodao je.


7:25 - Podmornica Titan dizajnirana je da se vrati na površinu nakon 24 sata, prema Aaron Newmanu, investitoru u OceanGateu. Titan pod vodom drži balast - teški utezi koji pomažu u stabilnosti broda - izgrađen da se automatski otpušta nakon 24 sata kako bi se podmornica poslala na površinu, rekao je Newman za CNN.

POVEZANI ČLANAK

Članovima posade rečeno je da mogu osloboditi balast ljuljanjem podmornice ili upotrijebiti pneumatsku pumpu da izbace utege, rekao je Newman. Ako ništa drugo ne uspije, dodao je, konopci koji osiguravaju balast dizajnirani su da se raspadnu nakon 24 sata kako bi podmornicu automatski poslali natrag na površinu oceana. Titanove potisnike napaja vanjski električni sustav, dok unutarnji sustav napaja komunikacije i grijač, rekao je Newman.

U emisiji Discovery Channela iz 2021. također je rečeno da Titan može u slučaju nesreće odbaciti balast i izroniti na četiri različita načina.


7:20 - U srijedu je američka obalna straža proširila područje potrage i preusmjerila dio svoje opreme kako bi pokušala točno odrediti odakle dolaze zvukovi lupanja koji se čuju tijekom potrage iz zraka u udaljenom području Sjevernog Atlantika. Iako nije dalo nikakve rezultate, američka mornarica analizira sonarne uređaje kanadskog zrakoplova P-3, rekli su dužnosnici u srijedu.

U međuvremenu, raspoređena je flota brodova i specijalizirane opreme, uključujući sustav za spašavanje iz dubokih oceana američke mornarice i brod kanadske obalne straže John Cabot, koji ima "sonarne mogućnosti bočnog skeniranja".

Komentara 37

DU
Deleted user
12:37 22.06.2023.

Znači uzmu ti 250.000 da te strpaju u limenku bez ikakvih sigurnosnih mehanizama, iz koje ne možeš izaći jer se ne može iznutra otvoriti. To je za robiju vlasnika tvrtke.

AM
amorphius
12:17 22.06.2023.

jako odgovoran otac koji je poveo odmah i svog 19. godišnjeg sina za siću od petsto tisuća eurića.

RB
Rastu Brojke
11:05 22.06.2023.

Papir sve trpi. Znači baš u 13:18, ni minutu prije ni kasnije? To je izračunato na temelju egzaktnih podataka o volumenu podmornice i plućnom kapacitetu, te općefizičkom i psihičkom stanju posade? Znam da se mora popuniti dnevna doza članaka, alii ono, ne treba prenositi bas svaku bezveznu informaciju kao da je točna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije