Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pranić: Vatrogasci nam se drogiraju. Policija mora krenuti u akciju

- Granično smo mjesto. Krenite u akcije i prestanite voditi politiku nezamjeranja u malom gradu inače je pitanje vremena kada će se pojaviti još jedan “Filip Zavadlav" - poručio je Pranić.
28. srpnja 2020. u 22:45 4 komentara 7191 prikaza
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Dosta! - poručio je vrgorački gradonačelnik Ante Pranić u objavi na Facebooku u kojoj je javnost obavijestio da je nakon reakcija dijela građana dao nalog zapovjedniku vatrogasaca da svi u DVD-u, koji se financira javnim novcem, obave izvanredni liječnički pregled i kontrolu na moguće prisustvo nedozvoljenih opojnih sredstava. Testiranje je obavljeno prije četiri dana, ali se, tvrdi gradonačelnik, nisu svi odazvali.

PBZ PROMO Predanost društveno odgovornom poslovanju i kontinuirana podrška unaprjeđenju razvoja zajednice u kojoj poslujemo u fokusu su PBZ grupe

- Iako je današnji nenajavljeni pregled bio obavezan, pregled nisu obavili baš svi iz njima znanih razloga. Pohvaljujem većinu koja se odazvala i zadovoljila rezultatima. Ovo je druga nenajavljena kontrola nakon prve provedene u ožujku. Nakon žutih kartona, idu crveni pa kome pravo, kome krivo. Nemam ovlasti u radu DVD-a, ali dok sam gradonačelnik ne mislim financirati one koje izbjegavaju testove, a još manje više biti slijep kraj zdravih očiju. I ne samo to...ovaj status pročitat će mnogi pa ću biti do kraja jasan. Do sada sam molio odgovorne u MUP-u da krenu rješavati problem narkotika na našim ulicama. Granično smo mjesto. Krenite u akcije i prestanite voditi politiku nezamjeranja u malom gradu inače je pitanje vremena kada će se pojaviti još jedan “Filip Zavadlav"napisao je Pranić u petak.

Za 24sata je dodao da ovakvo stanje više nije održivo.

- Nekoliko njih je već u prosincu bilo pozitivno na test na narkotike. Na novi test od prošlog tjedna dio vatrogasaca se nije odazvao što je izazvalo opravdanu sumnju kako se ništa od prosinca nije promijenilo - rekao je vrgorački gradonačelnik dodajući da pojedinačni slučajevi stavljaju ljagu na sve vatrogasce od kojih najveći broj svoju dužnost obavlja časno i odgovorno.

Milan Badelj MILAN BADELJ „Srebro iz Rusije i sigurnost moje obitelji dvije su najdragocjenije stvari u mom životu“

Grad Vrgorac iz svog proračuna godišnje na račun DVD Vrgorac u kojem je zaposleno šest osoba i osam sezonskih djelatnika, uplaćuje oko 600 000 kuna.

- Ovo je tek santa leda. Vrgorac je mali grad i kada ste gradonačelnik ljudi očekuju da rješavate gotovo sve probleme. Možda bi bilo najlakše zatvoriti oči i pustiti da stvari idu svojim tokom, no to nije ispravno. Naravno, ne želim generalizirati i stvarati negativnu sliku o našim vatrogascima, ovdje je riječ o pojedincima. Dapače, dio naših vatrogasaca radi izrazito odgovorno, njihov zapovjednik i predsjednik uložili su poprilične napore u podizanje tehničkih komponenti na više razine. Imali smo dobru volju riješiti sve dalje od očiju javnosti. Mislim da se mojim istupom neće puno promijeniti. Ipak prelila se čaša i ne mogu više šutjeti - odlučan je Pranić.

Vinko Markotić, zapovjednik DVD-a Vrgorac, potvrdio je da je u prosincu jedan djelatnik bio pozitivan, ali je dodao da u svakom slučaju postupaju sukladno pravilnicima. 

Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić ANTE PRANIĆ Vrgorački gradonačelnik donirao 5000 kuna: 'Znam da će me neki zbog ovoga prozivati'

- Što se tiče toga slučaja mi ne možemo iznositi nikakve podatke vani zato što nemamo još sve podatke. DVD Vrgorac godinama provodi i redovne i izvanredne liječničke preglede u svrhu operativnosti. Ja vam ne mogu dati nikakve podatke zato što liječnički pregledi nisu do kraja završeni i nemamo konkretne podatke od medicine rada - rekao je Markotić.

Upitan zašto se neki sada nisu testirali, zapovjednik Markotić je odgovorio: 

- Imamo dva djelatnika koji su već duže na bolovanju iz nekakvih drugih razloga i sada imamo još dva koja su na bolovanju, ali ja ne mogu ulaziti u to zašto su oni na bolovanju. Nismo do sada imali takvih slučajeva, a ja ne želim davati te podatke jer to su osobni podaci. O tome ne želim uopće raspravljati - rekao je.

Sutra ekskluzivno čitajte
Nakon dana šutnje Škoro otkrio zašto je otišao i tko mu podmeće
Ivan Katanušić
Paraolimpijske igre
Priča paraolimpijca: „Ja se probudim sa svojom boli, pobijedim ju, a onda idem na teren pobijediti protivnika“
  • Neo001:

    Hrvatsak ima previše vatrogasaca koji 90 % ne rade ništa, a DVD-ovi su samo za derneke i parade.Trebalo bi organizirati u svakoj jedinici dežurne koji bi se mogli premještati po potrebi u bilo koji dio Hrvatske

  • Lucija23:

    prvo sve u saboru testirati....droga svima a ne samo njima.😤😤😤

  • Ivo@Ivano.:

    Zašto je problem provoditi zakonske odredbe, pravilnike i uredbe ? Zato što to nekima odgovara jer bi se primjenom tih odredbama i sami kompromitirali šefovi u tim organizacijama, udrugama, Općinama, gradovima DVD ima, policiji ,vojsci ,klubovima, Saboru, sindikatima itd itd. ... prikaži još!. Dbi viču " držite lopova " a lopov je uvijek netko treći , nikad evo ga kraj mene ili evo me, ja ću se prvi testirati na kokain, THC i sl.