Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okusi zavičaja

Povratak u djetinjstvo: Male stvari koje nam puno znače

Foto: Getty Images
1/3
25.09.2019.
u 11:00

Okusi zavičaja su linija autohtonih proizvoda, prepoznatljive ambalaže i logotipa, koji simbolizira povezanost s hrvatskim porijeklom. Riječ zavičaj u svima nama budi najljepše asocijacije na djetinjstvo, bezbrižne trenutke, prekrasne krajolike, topla obiteljska okupljanja i naravno, bakinu kuhinju - najbolju hranu na svijetu

Znate onaj osjećaj kada hodate ulicom i kraj vas prođe netko na Pony biciklu. U tom trenutku više niste u centru grada, ili gdje god se nalazite, već ste u dvorištu obiteljske kuće, imate 8 godina i proživljavate drage trenutke djetinjstva koje pamtite čitav život. Jedan od najsnažnijih „okidača" je hrana, koja nas čak i u trenucima najveće koncentracije vraća u vremena kada smo čekali da baka dovrši ručak i da napokon „navalimo" na ručak koji cijelo jutro mirisima ispunjava kuću. Svatko ima neku svoju omiljenu hranu, a mi donosimo 3 prijedloga koji nas baš svaki put vrate u 70te i 80te godine.

Ako ste se našli na Krku, sigurno ste probali šurlice (ili šurle kako ih još zovu). Ta ukusna tjestenina karakterističnog oblika odlično se nadopunjuje s gotovo svim umacima, pa je zato poznata svima, od najmlađih do najstarijih. Mnoge vraća u djetinjstvo i prva ljetovanja na Jadranu. Doma i u vrtiću smo uglavnom navikli na špagete, a onda nas odjednom dočeka nešto sasvim drugačije, okusom poznato, a opet nešto sasvim novo. Najčešće smo ih jeli s nekakvim janjećim ili goveđim gulašem, međutim pašu jednako dobro i s nekim drugim tradicionalnim umacima. Danas ih nemamo vremena ručno oblikovati oko pletaće igle kao naše bake, ali i dalje možemo uživati u domaćem okusu. Šurlice Okusi zavičaja trebam samo prokuhati u malo posoljenoj i pouljenoj vodi i spremni su za jelo uz omiljeni umak, baš kao nekada na Jadranu.

Tu su i domaće kobasice, koje kao djeca i nismo pretjerano uvažavali. Nekako se podrazumijevalo da tata i susjed svake godine naprave kobasice i da ih uglavnom uvijek imamo pri ruci. Mi smo skakali oko stola dok se meso mljelo na točno određenu rešetku, stari recept za začine se prenosio s koljena na koljeno i sve se miješalo u maminom veš loncu jer je jedini bio dovoljno veliki da stane sve odjednom. Od onda je prošlo dosta vremena, prestali smo igrati Tetris, Tamagotchija smo zaboravili, a mamin veš lonac je završio negdje u podrumu ili na tavanu. Iako danas imamo puno više izbora u dućanima, rijetko se nađe prava domaća kobasica koja je stvorena za grah i variva, a i poneku pitu. Domaća kobasica Okusi zavičaja budi te asocijacije na bezbrižne trenutke i okus domaće hrane iz djetinjstva. Tradicionalna receptura, kvalitetna paprika i meso garantiraju okus prošlosti.

I za kraj, jelo koje nas nekako uvijek baci u trans, čak i kada ih vidimo u ambalaži. Zagorski štrukli su nešto više od hrane. Ova gastronomska ikona je ambasador Hrvatske baš kao i naši nogometaši, i jedno od naših najpopularnijih jela u svijetu. Sama riječ štrukli, štrukle, štruklji stvaraju u glavi sliku bake kako razvlači tijesto preko stola, fila sirom i na kraju reže tanjurićem za kavu kako bi se fino zatvorili džepići sira, a mi klinci stojimo u redu i biramo hoćemo li slane ili s malo šećera. Što se nas tiče, razne štruklijade bi se mogle održavati svaki mjesec, samo je problem vremena. Zato su tu Zagorski štrukli sa sirom Okusi zavičaja. Smrznutu deliciju je dovoljno ispeći u pećnici ili zapeći na kratko u pećnici, odabrati omiljeni film tipa Goonies ili Prljavi ples, i uživati u večeri.

Sadržaj omogućio Lidl

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije