Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Povjerenstvo za Inu tražit će produljenje rada za još 3 mjeseca

Od Vlade će zatražiti da skine oznaku tajnosti s ugovora o plinskom poslovanju.
28. lipnja 2010. u 16:18 3 komentara 1 prikaza
ina-novi
Foto: Arhivska fotografija

Istražno povjerenstvo za Inu na svojoj je današnjoj sjednici odlučilo od DORH-a zatražiti očitovanje provodi li ikakvu istragu o privatizaciji naše najveće naftne kompanije i to u roku od osam dana. Do ovakve odluke došlo je zbog informacija koje su se zadnjih dana pojavljivale u medijima da su hrvatski istražitelji ispitali predsjednika uprave MOL-a pa povjerenstvo želi znati ima li to ispitivanje ikakve veze s privatizacijom Ine.

Jer, ako DORH provodi istragu oko privatizacije Ine, saborsko Povjerenstvo za Inu trebalo bi prestati s djelovanjem jer paralelne istrage nisu u skladu sa zakonom. Povjerenstvo je na sjednici donijelo i odluku da će od Sabora tražiti produljenje rada za još tri mjeseca jer je već sada jasno, dva mjeseca od osnivanja, da zacrtani posao neće uspjeti obaviti u predviđena tri mjeseca, a od Vlade će zatražiti da skine oznaku tajnosti s ugovora o plinskom poslovanju. I kao što je to do sada bio slučaj, donošenju ovih zaključaka prethodila je mučna rasprava. Prvo su članovi povjerenstva iz reda oporbe optužili HDZ-ovca Gorana Marića, koji je i predložio da se od DORH-a zatraži očitovanje provodi li istragu oko privatizacije Ine, da time usporava rad povjerenstva i da možda potiče DORH na istragu vezanu za privatizaciju Ine.

- Nikoga ne iznenađuje ova inicijativa kolega iz HDZ-a kada smo mi dvije trećine ovog prvog dijela rada povjerenstva izgubili na prikupljanje dokumentacije. Čitav niz stvari govori da od stvarne namjere da ovo povjerenstvo obavi svoju obvezu nema ništa - istaknuo je HNS-ovac Zlatko Koračević. U istom je tonu nastavio i SDP-ov Gordan Maras koji je istaknuo da smatra da HDZ-u ne odgovara rasprava o privatizaciji Ine i sklapanju novih ugovora 2008. i 2009. godine.

- Moje mišljenje je da nismo štitili nacionalne interese i da smo preuzeli nešto što nismo trebali. I sada čitamo da se nalaze nova plinska polja koja mi nećemo moći eksploatirati - poručio je Maras. Na to je reagirao HDZ-ov Boris Kunst istaknuvši da je MOL dobio bingo 2003. godine kada je kupio 25 posto dionica plus jednu dionicu Ine.

objavio na Instagramu
Šprajca šefovi snimali kako dolazi na posao, njegova reakcija je urnebesna
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
 • 101lakeoswego:

  komunisticka posla ovi to delaju kak komunjare, do podne v birtiji po podne kuda koji hehehehehehe

 • standup:

  aj,..koje \"istrazivacko-novinarstvo\",..a jos´uvik niste \"Otkrili\" da je Tovaris´-Pucín vecínski Vlasnik MOLa i automatski INA-e??....(a onda, sigurno necéte Negativno-pisati,..jer....bi mogle i \"glave letiti\"..)..-:))

 • Avatar comparator
  comparator:

  Bojao se je SDP da HDZ ne smijeni upravu INE i 2003 g. prodao Molu 25% dionica .Onda su u taj ugovor još stavili da MOL ima prednost u otkupu ostalih dionica.HDZ je prozreo plan i uzeo ostatak koji smo ... prikaži još!o pojeli.Pitanje je ; gdje su \"Bijele noći\" i sve ostalo ?