Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poznatiji vani

Povijesne postrojbe poznatije vani nego u rodnom kraju

Zrinska garda Čakovec, portal (1)
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
1/3
Autori: ibe/VLM, ks
26.02.2013.
u 17:50

Za počasne članove Zrinske garde Čakovec ovih su dana proglašeni vojni biskup Juraj Jezerinac te generali Ante Gotovina i Mladen Markač

Časni i pošteni muževi u dobi od 17 do 35 godina. Visina od 180 centimetara na više. Uvjeti su to koje trebaju zadovoljiti kandidati za gardiste Zrinske garde Čakovec, jedine povijesne postrojbe u Međimurskoj županiji. Od gardista se traži da doprinose promociji baštine slavne plemićke obitelji Zrinski koja je u Čakovcu stolovala od 1546. do 1670. godine.

– Godišnje prisegnu tri ili četiri nova gardista, trenutačno ih je četrdeset. Kandidati prvo odstažiraju od šest mjeseci do godinu dana i potom prisegnu po posebnom obredu – pojašnjava tajnik Bojan Kocijan. Rekviziti za taj poseban obred su posuda s vodom iz Mure i Drave u kojoj je otopljena sol iz jadranskog mora, vino iz međimurskog vinogorja i kora hrastova drveta. Pokraj posude gore dvije svijeće u bojama hrvatske trobojnice. Gardisti primaju sablje i značke, no prije toga prolaze i obred pranja ruku i polaganja dlanova iznad plamena svijeća.

Gardisti su volonteri, a novcem od nastupa financira se održavanje opreme i troškovi putovanja. Svake godine izabire se i najgardist. Ove je godine ta čast pripala Goranu Perčiću iz Vrhovljana. Odore Zrinske garde dizajnirala je kostimografkinja zagrebačkog HNK-a Ika Škomrlj u suradnji s Dijanom Bourek. Jedna odora ima 89 olovnih gumbi i 97 ukrasnih dijelova, a teška je gotovo 25 kilograma. B. Kocijan otkriva da je Zrinska garda prošle godine imala čak 89 nastupa u Hrvatskoj, Francuskoj, Poljskoj i Mađarskoj.

– Nažalost, u Međimurju nismo dovoljno prepoznati i mogu reći da nas više znaju izvan Međimurja. U Dubrovniku, gdje smo nastupili na Festi sv. Vlaha gardisti su bili najveća atrakcija. Turističke agencije trebale bi nas više koristiti u promociji Međimurja kad dolaze turističke grupe. Gardisti bi mogli držati stražu u Starom gradu, gdje imamo i prostoriju – smatra B. Kocijan. Garda ima 128 članova, a ovih dana jednoglasno su za počasne članove proglašeni vojni biskup Juraj Jezerinac, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH kontraadmiral Ante Urlić te generali Ante Gotovina i Mladen Markač. Sjeverozapad Hrvatske može se pohvaliti i s varaždinskim husarima.

Varaždinska županija početkom 2006. godine obnovila je Husarsku gardu, legendarnu postrojbu ratnika-konjanika koji potječu iz 15. stoljeća. I zamjenik nadzapovjednika Husarske garde Varaždinske županije Vjeran Rožić tvrdi da postrojba nije dovoljno iskorištena u turističke svrhe jer se, nagađa, u gradskoj Turističkoj zajednici možda boje konja na kojima husari jašu. Husarska garda tako se rijetko pojavljuje na manifestacijama koje organizira gradska Turistička zajednica, a zove ih obično ona županijska. Rožić kaže da nemaju problema s popunjavanjem članstva. Interes mladih je velik, veći je problem s nabavkom skupih odora.

>>Zrinska garda Čakovec u Hrvatskom vojnom učilištu

Komentara 1

TK
TZ Koprivnica
12:23 27.02.2013.

Na znanje novinaru. Koprivnički mušketiri i haramije glavni su oslonac najveće povijesno- turističke manifestacije ovog dijela Europe - Renesansnog festivala (1000 sudionika iz Hrvatske i 9 država Europe) , a tokom cijele godine izuzetno su marketinški "exploatirani" na uprizorenjima bitaka,, ali i normalnog življena tog doba, ne samo u Kc već i širom Hrvatske te inozemstva. Inače, većina su dvometraši (limit je 190 cm). I ovim putem im se zahvaljujemo na njihovom entuzijazmu i angažmanu. Pozdrav članovima povijesnih skupina u Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije