Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
treslo se

Potresi u Sloveniji, Albaniji i kraj Splita: 'Nisu povezani, to je samo koincidencija'

Ivo Allegretti
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/2
01.11.2015.
u 22:30

Danas u 8.52 sati dogodio se snažan potres s epicentrom nedaleko od Brežica, a potom je uslijedio niz od osam manjih potresa

Sloveniju je danas u 8.52 sati zatresao potres magnitude 4,2 prema Richteru koji se osjetio i na zagrebačkom području, u Istri te u Trstu. Epicentar potresa bio je u Obrežju, sedam kilometara jugozapadno od Brežica, a nakon njega do 14 sati uslijedilo je još osam potresa manje snage na tom području.

U Albaniji 5,3 po Richteru

– To je vrlo jak potres koji se u epicentru osjetio intenzitetom pet do šest stupnjeva prema Merkalijevoj ljestvici. Što se tiče hrvatskog dijela, na višim katovima u Zagrebu bilo je prilično neugodno. Uslijedio je nakon njega niz novih potresa – potvrdio je mr. sc. Ivo Allegretti, rukovoditelj Seizmološke službe pri Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.Sat vremena prije potresa koji se “dobro” osjetio u Zagrebu i okolici zabilježen je i potres jačine tri stupnja prema Richteru 41 kilometar istočno od Splita te potres magnitude 5,3 u Albaniji.

Ipak, te potrese ne treba povezivati jer je, objašnjava mr. sc. Allegretti, zasigurno riječ o slučajnosti.

– Oni možda imaju nekakvu vezu u globalnom tektonskom smislu, ali sada je to samo nagađanje. Evidentnih veza među njima nema i to je samo koincidencija. Da su to potresi u susjedstvu od nekoliko kilometara, onda bismo mogli govoriti o njihovoj povezanosti. Potres se ne može predvidjeti, postoje razni pokušaji kako ga identificirati, najaviti, primijetiti kao sigurnu pojavu, no to još ne možemo – kaže.

Palo nekoliko dimnjaka

A niz manjih potresa uslijedio je u Sloveniji gdje je onom najjačem, prema podacima tamošnje Agencije za okolje, prethodio potres u noćnim satima jačine 1,6 stupnjeva prema Richteru.Prema pisanju slovenskih medija, u području oko epicentra palo je nekoliko dimnjaka s kuća, a iz hrvatske Državne službe za zaštitu i spašavanje potvrdili su kako nisu primili nijednu dojavu o šteti.Oglasili su se i iz Nuklearne elektrane Krško priopćenjem da su instrumenti u nuklearki zabilježili potres koji nije utjecao na sustave i opremu postrojenja.     

>> Sloveniju zatresla dva potresa, osjetilo se i u Hrvatskoj

Ključne riječi

Komentara 2

NO
nogogaz
23:28 01.11.2015.

samo da nije bilo štete i ranjenih

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
23:09 01.11.2015.

milance se ukakio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije