Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Poslodavci su se lani otimali i za domaću i za uvoznu radnu snagu, ove sezone posve druga slika

U Hrvatsku se lani doselilo 2987 stranih državljana iz Azije; Indije, Pakistana..
13. kolovoza 2020. u 09:33 6 komentara 3690 prikaza
rotor
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatska je za ovu godinu odredila kvotu od 78.470 radnih dozvola za novo zapošljavanje stranih državljana. No, tu rekordnu kvotu Vlada je definirala u studenome prošle godine, dakle puno prije izbijanja pandemije koronavirusa koja je jedno vrijeme gotovo potpuno prekinula sve gospodarske aktivnosti, a trenutačno ih je usporila i smanjila njihov intenzitet.

Restoran Akademija graševine TURISTIČKA SEZONA Hrvatskim ugostiteljima opet prijete visoke kazne: 'Obožavaju to raditi, a jako je diskriminirajuće'

To se pogotovo odnosi na turizam, koji kod nas ipak nije podbacio toliko puno kao u drugim mediteranskim turističkim destinacijama. Koronavirus je stoga utjecao na to da je ovogodišnja iskorištenost kvota za uvoz strane radne snage u Hrvatsku na samo 30 posto od ukupno odobrene brojke. Prema zadnjim dostupnim podacima Ministarstva unutarnjih poslova, na dan 31. srpnja ove godine još je neiskorištena bila 53.931 radna dozvola za strance u ovoj godini, a u postupku izdavanja bilo ih je 7656. To znači da je u špici ovogodišnje turističke sezone, ali i sezone građevinskih radova, a to su sektori za koje inače i uvozimo najviše radnika, iskorišteno samo 24.539 radnih dozvola. Kad se tome pridodaju i one koje su u postupku izdavanja, to je ukupno dosad odobrenih 32.195 radnih dozvola, odnosno 41 posto od ukupne kvote.

Višak kvota i u turizmu

Hrvatska je zadnjih godina stalno povećavala kvote za uvoz radnika, kako zbog povećanog iseljavanja iz RH tako i zbog rasta ekonomije i potrebe za dodatnom radnom snagom. Pri tome je država svake godine i tijekom godine, zbog povećanih potreba, podizala već unaprijed određene kvote. Lani u ovo vrijeme od ukupno 53.600 radnih dozvola, nije ih bilo izdano samo 13.676, a u postupku izdavanja bilo je 5407 dozvola.

svijetli primjer Sezonci koji rade u ovom lancu hotela imaju na raspolaganju čak i bazen

U špici sezone prošle godine ukupno je bilo izdano 74 posto dozvola, odnosno 84 posto ako se računaju i one koje su bile u postupku izdavanja. Lani su na kraju srpnja primjerice bile izdane već sve radne dozvole za graditeljstvo i turizam. Najviše dozvola za strance i ove je godine bilo predviđeno u graditeljstvu, no od ukupne kvote od 33.300 dozvola u tom sektoru još ih je preostalo čak 20.535, a u postupku izdavanja su 3902. Prošlih godina poslodavci u turizmu i ugostiteljstvu otimali su se za radnike, tražeći stalno povećanje kvote za strance. No ove godine od 30.370 dozvola (uključujući i sezonske), koliko iznosi kvota za ovu godinu za taj sektor, u špici sezone neiskorištene su još 23.072 dozvole, odnosno dosad ih je izdano samo 7298, a u postupku izdavanja ih je 2345. Nije ništa bolja iskorištenost kvota za zapošljavanje stranaca ni u prometu, pa su tako od ukupno predviđene 2904 dozvole preostale još 1862, a u postupku izdavanja je 311 dozvola.

Ilustracija POTRAGA ZA RADNICIMA 'Kažem kuharu da ima veću plaću od predsjednice, a on ne može vjerovati'

Lani iskorištenost 94%

U prehrambenoj industriji, primjerice, još je preostalo 919 dozvola od ukupno 1410, a u postupku izdavanja ih je 157. U poljoprivredi i šumarstvu određena je kvota od 2150 stranih radnika, a trenutačno je neiskorišteno 1620 dozvola, a 165 ih je u postupku izdavanja. Nakon što se iscrpio bazen radne snage iz susjedstva, Hrvatska je počela pojačano uvoziti radnike iz Azije, odnosno iz Indije, Pakistana, Nepala, Filipina… Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatsku se lani doselilo 2987 stranih državljana iz Azije. Iz Ukrajine se lani u Hrvatsku doselilo 1055 osoba. Na kraju prošle godine, nakon što su u međuvremenu kvote za novo zapošljavanje stranih radnika povećane na 55.100, prema podacima MUP-a, neiskorištene su bile samo 5783 dozvole, a u postupku izdavanja bilo ih je još 2839. To znači da je na kraju prošle godine iskorištenost kvota za strance iznosila 94 posto. Vlada je, pak, početkom ove godine krenula s izmjenama Zakona o strancima, prema kojima bi se ukinule kvote za uvoz stranih radnika pa bi se oni zapošljavali po stvarnim potrebama. 

UPLETEN U AFERU JANAF
Tko je zapravo gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić?
Gastro Zagreb
Jesen na našem stolu
Gastro sezona: Što nas dolaskom jeseni čeka na našim stolovima
 • Avatar drug Joža
  drug Joža:

  tko se sve doseljava u RH, postati ćemo Hrvatistan, prestrašno.

 • Vilim:

  Prodali bi i rodenu mater da hoce neko kupiti a drzava potice takvo ponasanje.dignu poticaje onda otpuste ljude pa ponovo traze poticaje tako u krug.

 • smartornot:

  korona je kriva a i gdje bi radili pošto su do sada pojedine tvrtke radnike koristile i za obavljanje poslova koje su ugovorili kao podizvođači u drugim članicama EU