Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IT security

Posjetili smo najsigurniji centar za pohranu podataka u ovom dijelu svijeta

APIS IT
Matija Habljak/Pixsell
29.05.2024.
u 14:36

Nedavno smo posjetili prostorije tvrtke APIS IT u Zagrebu, vodećeg pružatelja informatičkih usluga za javni sektor u Hrvatskoj. Osnovana 1964. godine, tvrtka je započela kao informatički centar za obradu podataka, a danas igra ključnu ulogu u digitalizaciji javne uprave.

APIS IT se bavi razvojem i održavanjem složenih informacijskih sustava, s posebnim naglaskom na e-Građani, sustav koji omogućava građanima jednostavan pristup javnim uslugama. Uz to, APIS IT razvija i održava niz drugih kritičnih sustava, poput državnih registara, poreznih sustava i sustava za izdavanje osobnih dokumenata.

Prilikom posjeta prostorijama tvrtke APIS IT u Zagrebu, dočekali su nas inovativni projekti i vrhunska tehnologija koja čini ovu tvrtku jedinstvenom na tržištu informatičkih usluga u Hrvatskoj. APIS IT, osnovan 1964. godine, danas je vodeći pružatelj IT usluga za javni sektor. Njihova specijalnost je razvoj i održavanje složenih informacijskih sustava, uključujući i komponente sustava eGrađani koji olakšava građanima pristup javnim uslugama.

Povijest APIS IT-a
Od svojih početaka kao centra za obradu podataka, APIS IT je prošao kroz brojne transformacije. U devedesetima su proširili svoje djelatnosti na razvoj informacijskih sustava za različite vladine agencije. Danas su prepoznati kao ključni partner u digitalizaciji hrvatske javne uprave.

Osim povijesnih postignuća, APIS IT se ističe i po svojoj viziji budućnosti. Tvrtka kontinuirano radi na modernizaciji i digitalizaciji javnih usluga, čime pridonosi efikasnosti i transparentnosti javne uprave. Razgovarali smo s nekoliko zaposlenika koji su nam pokazali najnovije projekte i podijelili svoja iskustva rada u ovoj dinamičnoj i naprednoj sredini.

Jedan od ključnih aspekata APIS IT-a su njihovi podatkovni centri. S dva vrhunska podatkovna centra, u Zagrebu i Jastrebarskom, APIS IT pruža najsigurnija rješenja za pohranu poslovnih podataka i ICT infrastrukture. Podatkovni centar u Jastrebarskom jedini je u Hrvatskoj i regiji s prestižnim TIER 3 certifikatom, što jamči neprekidan rad i kontinuitet poslovanja. Oba centra su geografski neovisna i povezani direktnom optičkom vezom, osiguravajući dostupnost infrastrukture i podataka tijekom cijele godine.

Osim toga, APIS IT nudi usluge kolokacije opreme, upravljanja infrastrukturom, te zaštitu i sigurnosne kopije podataka. Njihovi podatkovni centri pružaju vrhunsku sigurnost uz 24/7 nadzor, redundantne izvore napajanja i rashladne sustave, čime se osigurava visoka dostupnost i sigurnost poslovnih procesa.

Više o svemu pogledajte u videu u nastavku.

Podatkovni centri APIS IT-a

Podatkovni Centar Zagreb:
- Površina zgrade: 886 m², IT prostor: 563 m²
- Maks. kapacitet: 164 IT ormara, IT kapacitet: 0,4 MW
- Otvoren 1987., rekonstruiran 2021.
- Adresa: Paljetkova 18, Zagreb

 

Podatkovni Centar Jaska:
- Površina zgrade: 4859 m², IT prostor: 800 m² (Faza 1), 1200 m² (Faza 2)
- Maks. kapacitet: 384 IT ormara (Faza 1), 768 IT ormara (Faza 2)
- IT kapacitet: 600 kW (Faza 1), 1200 kW (Faza 2)
- Otvoren 2012., APIS IT vlasnik od 2021.
- Adresa: Čabdin 73, Jastrebarsko

Oba centra imaju vrhunske sustave zaštite, redundancije i klimatizacije, te pružaju visoku sigurnost i dostupnost podataka.

Sadržaj nastao u suradnji s APIS IT.

 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije