Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska kakvu trebamo

Poruka je jasna: Reforme nemaju alternativu

Treba nam porezni sustav koji bi bio po mjeri poduzetnika, dok bi istovremeno podupirao temelje socijalne države
23. rujna 2020. u 08:00 12 komentara 880 prikaza
Koprivnica: Konferencija Večernjeg lista "Hrvatska kakvu trebamo"
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Hrvatska kakvu trebamo – ekonomski suverena i samodostatna, s modernim gospodarstvom koje svoj dugoročni razvoj temelji na znanju i novim tehnologijama, sa sređenim javnim financijama, otporna na krizne udare i ugledna na globalnom planu. To je, ukratko, poruka koju su poslali gospodarstvenici s jučer održane konferencije Večernjeg lista.

Koprivnica: Konferencija Večernjeg lista "Hrvatska kakvu trebamo" OLEG BUTKOVIĆ: Investicije u infrastrukturu ‘teške’ 40 mlrd.

U relaksirajućem okruženju tek obnovljenog Podravkina rekreacijskog centra, na pitoresknim brežuljcima Podravine, koplja su ukrstila poduzetnička i politička elita s ciljem iznalaženja rješenja i instrumenata za podizanje nivoa konkurentnosti hrvatskog gospodarstva na globalnom tržištu. Ako na stranu stavimo razmjere trenutačne krize uzrokovane pandemijom, koja će se vjerojatno riješiti već za godinu-dvije, dugoročno gledano stvar je tu prilično jasna. Hrvatska je premalo tržište da bi domaće kompanije svoj razvoj temeljile na poslovanju unutar nacionalnih, pa čak i regionalnih granica.

Koprivnica: Konferencija Večernjeg lista "Hrvatska kakvu trebamo"
1 / 59
22.09.2020., Koprivnica- Konferencija Vecernjeg lista "Hrvatska kakvu trebmo". Mislav Simatovic, Oleg Butkovic, Marko Remenar, Ivan Ergovic, Mirko Habijanec, Zdeslav Santic . Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

A da bi mogli uspješno igrati u međunarodnoj konkurenciji, treba im poticajno poduzetničko ozračje kod kuće, koje se neće postići bez provedbe ključnih reformi. Tu se prije svega misli na reformu tržišta rada čiji su kapaciteti doslovno presušili. Druga ključna reforma za cilj bi trebala imati sređivanje stanja u pravosuđu i ukupno skraćivanje trajanja sudskih procesa.

Treći problem na koji prstom upiru gospodarstvenici jest struktura javnih rashoda koju hitno treba mijenjati. Kada bi se to napravilo, lako bi ministar financija napravio arhitekturu poreznog sustava koji bi s jedne strane bio po mjeri poduzetnika, dok bi s druge podupirao temelje socijalne države.

Dejan Lovren
KAKAV POKLON
Lovrenovu sinu Josipu (6) rođendan čestitali Ronaldo i Messi, pogledajte njihove poruke
Renault Captur E-TECH
VIKEND RIBIČIJA
Kako je mali auto spasio veliki problem
 • cigrovski.darko:

  Bate, pratim politiku od daleke 1967 godine, tada bijahu svako malo naslovi " Moramo da se reformišemo", Reformisanje nikako da krene", od tada pa do danas promjene su očite , iskorak milenijski vidljivo u naslovu "Reforme nemaju alternativu" danas.

 • Avatar speak_loud
  speak_loud:

  Trebamo ovo, trebamo ono, a nitko da prstom mrdne.

 • Barbasmora:

  Ova politika sve zna i to fino objasni lipim ricima....ali prvo je Bog! On je sebi izabrao nas veliki, povijesni, nepobjediv i bogubojazan slavni Cro narod! Di su nove Crkve!? Di je pomoc države svecenicima?! Cak u potresu ostecene Cerkve ... prikaži još!ve jos se ne obnavljaju! Hoce ki imat prednost u obnovi gospodarstvo ili Bog, to vas pitam!