Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.09.2017. u 07:00

Porezno rasterećenje puka je želja kojom će se opet licitirati

Na ‘povuci – potegni’ s porezom na nekretnine, Plenkovićevoj Vladi svako malo pristižu podsjetnici i na obećanje da će već u drugoj godini mandata PDV smanjiti na 24, a u zadnjoj na 23 posto.

Još u fazi njihova medenog mjeseca premijer Plenković je prvi put stopirao svog ministra financija upravo na PDV-u. Zdravko Marić i njegovi porezni savjetnici zalagali su se za smanjenje PDV-a na 24 posto već od ove godine, ali uz uvjet da sve robe i usluge koje se danas oporezuju s 5 posto dignu na 12 posto. Trebala je to biti preraspodjela koju ni javnost, a ni tadašnji koalicijski partneri iz Mosta nisu htjeli prihvatiti, jer dobili bi skuplji kruh, mlijeko, lijekove... u zamjenu za malo vjerojatno pojeftinjenje ostalih artikala.

S rastom BDP-a i dobrim punjenjem državnog proračuna opet se pokrenula priča o smanjenju PDV-a, ali s njom i stara dilema o tome mogu li se smanjivati porezi, a da se prethodno ne smanji državna potrošnja. Naštimavanje poreznih stopa da država ne bude prikraćena, a da naizgled ispadne kako su obećanja ispunjena, ne vodi ničemu. Radničke mirovine nisu za smanjivanje, zdravstvo je opet pred sanacijom pa proizlazi da se prostor za smanjenje poreza mogao naći jedino u racionalnijem javnom sektoru, jeftinijem državnom ustroju, boljem upravljanju državnim resursima.

Ništa se tu nije pomaknulo s mjesta: na javne se pozicije i dalje postavljaju podobni, dodvorava se biračkom tijelu (idu veće povlaštene mirovine i nova prava za branitelje) tako da pravo porezno rasterećenje ostaje samo puka želja kojom će se vjerojatno ponovno licitirati uoči sljedećih izbora. Do tada ostaje nam nada da se neće ispuhati zamah ekonomije, koji je najvećim dijelom rezultat tuđih promišljenih ili nepromišljenih poteza. Hrvatska i sada raste upola sporije od svih ostalih tranzicijskih zemalja, što je i razlog da, unatoč turističkim rekordima, ne uspijeva stvoriti dovoljno radnih mjesta, pa dobro školovana radna snaga i dalje ostaje glavni izvozni proizvod zemlje.

Komentara 6

DU
Deleted user
10:01 05.09.2017.

Dajte, da vidimo tko je sve u tom stručnom timu. Što se kriju stručnjaci?

OV
Ovozemaljski
07:53 05.09.2017.

Sa nizim porezima povecava se gospodarska aktivnost, a smanjuju cijene sto dovodi do pozitivnog kruga povecanja proizvodnje, vece potraznje, smanjivanja nezaposlenosti i vracanja vanjskog duga... Samo niti jedan ministar to nece napraviti zato sta bi morali podijelit malo otkaza u javnim i drzavnim sektorima i njima je svima vise stalo do jedne ovce nego do cijelog stada...

Avatar Hrvatski-Čovik
Hrvatski-Čovik
07:10 05.09.2017.

Imamo Hrvatsku i mora se porez povečati za 100%.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije