Naslovnica Vijesti Hrvatska

Porezno rasterećenje puka je želja kojom će se opet licitirati

Porezno rasterećenje puka je želja kojom će se opet licitirati
05. rujna 2017. u 07:00 6 komentara 854 prikaza
Zdravko Marić
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Na ‘povuci – potegni’ s porezom na nekretnine, Plenkovićevoj Vladi svako malo pristižu podsjetnici i na obećanje da će već u drugoj godini mandata PDV smanjiti na 24, a u zadnjoj na 23 posto.

Andrej Plenković Plenković: Porez na nekretnine nije dobro iskomuniciran, ali odluka o njemu ostaje

Još u fazi njihova medenog mjeseca premijer Plenković je prvi put stopirao svog ministra financija upravo na PDV-u. Zdravko Marić i njegovi porezni savjetnici zalagali su se za smanjenje PDV-a na 24 posto već od ove godine, ali uz uvjet da sve robe i usluge koje se danas oporezuju s 5 posto dignu na 12 posto. Trebala je to biti preraspodjela koju ni javnost, a ni tadašnji koalicijski partneri iz Mosta nisu htjeli prihvatiti, jer dobili bi skuplji kruh, mlijeko, lijekove... u zamjenu za malo vjerojatno pojeftinjenje ostalih artikala.

S rastom BDP-a i dobrim punjenjem državnog proračuna opet se pokrenula priča o smanjenju PDV-a, ali s njom i stara dilema o tome mogu li se smanjivati porezi, a da se prethodno ne smanji državna potrošnja. Naštimavanje poreznih stopa da država ne bude prikraćena, a da naizgled ispadne kako su obećanja ispunjena, ne vodi ničemu. Radničke mirovine nisu za smanjivanje, zdravstvo je opet pred sanacijom pa proizlazi da se prostor za smanjenje poreza mogao naći jedino u racionalnijem javnom sektoru, jeftinijem državnom ustroju, boljem upravljanju državnim resursima.

Ništa se tu nije pomaknulo s mjesta: na javne se pozicije i dalje postavljaju podobni, dodvorava se biračkom tijelu (idu veće povlaštene mirovine i nova prava za branitelje) tako da pravo porezno rasterećenje ostaje samo puka želja kojom će se vjerojatno ponovno licitirati uoči sljedećih izbora. Do tada ostaje nam nada da se neće ispuhati zamah ekonomije, koji je najvećim dijelom rezultat tuđih promišljenih ili nepromišljenih poteza. Hrvatska i sada raste upola sporije od svih ostalih tranzicijskih zemalja, što je i razlog da, unatoč turističkim rekordima, ne uspijeva stvoriti dovoljno radnih mjesta, pa dobro školovana radna snaga i dalje ostaje glavni izvozni proizvod zemlje.

Danska Porezno rasterećenje Danci ruše poreze, hoće li se Hrvatska ugledati na njih Zdravko Marić, ministar financija Žustra rasprava Porez na nekretnine odgođen 'do daljnjega', ministar Marić ostao usamljen na raspravi Marinko Jurasić Plenković je Zdravka Marića ponizio zbog ‘pedagoškog utjecaja’ građana na vlast

VIP izdvaja za Vas

 • Avatar vlamaar
  vlamaar:

  Dajte, da vidimo tko je sve u tom stručnom timu. Što se kriju stručnjaci?

 • zovgrdelina:

  ....hrvatska nema strategije niti ju je ikada imala osim osamostaljenja.političari rade stihijski i kako bude bit će..

 • vladimir964:

  Gospodarski, a ujedno i socijalno najrazvijenije i najosjetljivije su zemlje s najvećom poreznom stopom i - dakako najmanjom stopom gospodarskoga kriminala i utaje poreza. U tim za nas nedostižnim zemljama se dakako željeznom rukom utjeruje porez, međutim za sve to ... prikaži još! zauzvrat država vraća kvalitetnim zdravstvom, prvorazrednim školstvom i socijalnom skrbi. Sve je pitanje provođenja zakona, plus kulture naravno. Prije samo stopedeset godina Šveđani su doslovce gladovali, Finci dva puta ratovali protiv Rusije, Danci i Norvežani opustošeni od Nijemaca - pa ipak, pogledajte, gdje su stigli. Prava sloga naroda, jasna koncepcija i pogotovo strpljenje i požrtvovanje (plodove danas započetoga tek će uživati dva naraštaja kasnije) radi čuda. Ali kako napisah, za to valja željeznom rukom provoditi zakone.