Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Porezna uprava dokazala: Dragičević ne živi u Pušći!

Dokazano je da Tomislav Dragičević živi u Zagrebu. Čeka se samo da Porezna uprava izračuna koliko je točno prevario na prirezu
08. prosinca 2010. u 09:00 52 komentara 681 prikaza
\'13.09.2010.,Zagreb - Sjednica saborskog istraznog povjerenstva za utvrdjivanje cinjenica u vezi privatizacije Ine. Tomislav Dragicevic pozvan je da svjedoci o svojim saznanjima o Ini. Photo: Jurica
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

O izračunu Porezne uprave Ministarstva financija ovisi hoće li se protiv bivšeg direktora Ine Tomislava Dragičevića za prijavu lažnog prebivališta i "uštedu" na prirezu pokrenuti kazneni postupak ili će biti izvrgnut prekršajnom progonu.

Večernji je, naime, još u rujnu ove godine otkrio da je Dragičević formalno prijavljen u Pušći gdje ima vikendicu, a da stvarno živi u Zagrebu. Zbog fiktivne prijave na selu nedaleko od Zagreba Dragičević nije plaćao zagrebački prirez koji iznosi 18 posto. Tako je samo na otpremnini iz Ine, koja je iznosila 6,8 milijuna kuna, sebi ostavio u džepu 200.000 kuna koje bi inače "pojeo" zagrebački prirez.

Presudan iznos
Odmah nakon objave te informacije Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu provjeravalo je gdje doista živi bivši direktor Ine te dalo nalog Poreznoj upravi da izračuna koliko si je Dragičević godišnje novca stavio u džep, umjesto da ga uplati u proračun Grada Zagreba.

Prema izračunu udruge Zviždač, koja je u ponedjeljak protiv donedavno prvog čovjeka hrvatske naftne kompanije podnijela kaznenu prijavu zbog lažnog prebivališta, ispada da je mjesečno samo na prirezu "uštedio" 4000 kuna povrh plaće, što je godišnje 48.000 kuna. Općinsko državno odvjetništvo podići će protiv njega optužnicu ako Porezna uprava dostavi potvrdu da je na prirezu utajio više od 10.000 kuna. Sve ispod toga iznosa potpadalo bi pod prekršaj.

Odala ga potrošnja vode
Ustanovi li se da je posrijedi kazneno djelo, bivši šef Ine mogao bi odgovarati za djelo prijevare u službi iz članka 344. Kaznenog zakona za što se, ako je posrijedi velika šteta, može izreći i zatvorska kazna do 10 godina. Prema našim informacijama, do sada je nedvojbeno utvrđeno kako je Dragičevićeva prijava u Pušći, gdje ima vikendicu, lažna. Postoji, na što je u kaznenoj prijavi upozorila i udruga Zviždač, izjava koju je Dragičević dao na zapisnik u sudu u Zagrebu i kao svoje prebivalište naveo zagrebačku adresu.

Da ne prebiva u Pušći, nego u Zagrebu dokazalo se i po potrošnji vode koja je u vikendici toliko mala da je jasno kako se u njoj ne stanuje, nego se tek povremeno navrati.

Predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak, koji doista živi u Pušći, u susjedstvu Dragičevićeve vikendice, u rujnu nam je izjavio da bivšeg šefa Ine uopće ne viđa u svom kraju, iako svakodnevno prolazi pokraj njegove vikendice.

Presedan na Ivanu Medaku: Za utaju prire

Presedan na Ivanu Medaku: Za utaju prireza osuđen je i autor pisma \"barba Luki\"
Zbog lažne prijave boravka osuđen je Ivan Medak, autor pisma \"barba Luki\". Općinski sud u Zagrebu Medaka je osudio na osam mjeseci zatvora uz rok kušnje na dvije godine jer nije plaćao prirez.

On od kolovoza 2006. godine nije prijavio prebivalište ni boravište u Zagrebu pa nije ni plaćao prirez od 18 posto, čime mu je u džepu ostalo 24.469 kuna.

Keto kuharica
Keto kuharica
Isprobali smo jedan dan keto dijete, pogledajte što je na meniju
Tehnički pregled vozila
SAVJETI PROFESIONALACA
Jednostavni dnevni pregled automobila može vas spasiti velikih kazni u prometu
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • paulineja:

  Pazite koliko trošite vode....voda bih vas mogla izdati !!! da pukneš od smijeha....pojeo vuk magare!!!!

 • Felicijen:

  A da mu je u vikendici slučajno pipa malo curila, onda bi valjda bio pametni zaključak ovih velikih detektiva da on ipak živi u Pušći iako se izgleda malo rijeđe kupa!?

 • Tomac:

  A ja budala mislio da o tome što je dokazano odlučuje sud i u skladu s tim donosi presudu.... A ono to zapravo rade porezna uprava i novinari.... Dokazano, malo morgen....