Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova vlada u Italiji

Populisti i bivši komunisti u savezu protiv Salvinija

Foto: YARA NARDI/REUTERS/PIXSELL
1/2
28.08.2019.
u 23:48

Demokratska stranka i Pokret 5 zvijezda nadigrali su bivšeg ministra unutarnjih poslova, a Giuseppe Conte ostaje premijer

Talijanski predsjednik republike Sergio Mattarella pozvao je danas u sjedište šefa države Quirinale dosadašnjeg premijera Giuseppea Contea kome će, najvjerojatnije, povjeriti mandat za sastav nove vlade različite od dosadašnje. Njen je pad izazvao čelnik Lige, ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik vlade Matteo Salvini jer je htio nove izbore na kojima bi eventualno dobio više glasova.

Mattarella je u srijedu primio na konzultacije populistički Pokret 5 zvijezda (M5S), te Demokratsku stranku (PD) bivših komunista koji su iznijeli su kako su spremni sastaviti vladu s premijerom Conteom. Tako će po prvi puta u povijesti talijanske republike, u kojoj je do sada bilo 65 premijera, ista osoba, u ovom slučaju Conte, biti premijerom dvije različite vlade s dvije različite većine. Dosadašnju žuto-zelenu vladu činili su M5S i Liga, a novu žuto-crvenu činit će M5S i PD.

Čelnik M5S Luigi Di Maio, kao i čelnik PD-a Nicola Zingaretti drže kako će stvoriti zajednički program vlade u odnosu na dosadašnju koja je počivala na ugovoru u kojem su dvije stranke, M5S i Liga, nabrojali svaka svoje želje. Dakle dvije stranke, koje su se gotovo do jučer međusobno vrijeđale, stvorit će zajednički program.

Nakon izbijanja krize 8. kolovoza s tweetom Salvinija u kojem je tražio ostavku Contea, i koji ju je podnio nakon oštrog govora u parlamentu protiv čelnika Lige, nova će se vlada formirati u rekordno kratkom roku. Taj potez je Salvini skupo platio ne samo zato što se ne ide na prijevremene izbore, već i zato što mu je znatno smanjena popularnost. U samo mjesec dana mu je rejting pao za 15 postotnih poena. Prema ispitivanju javnosti ustanove Ipsos koji povjerenje birača u Salvinija palo je s 51 posto u srpnju na sadašnjih 36 posto.

Ispitani su se jasno izjasnili i da žele da se stvori nova vlada koja bi trajala do kraja parlamentarnog mandata, dakle još nešto manje od četiri godine, dok manji broj želi prijevremene izbore na čemu inzistira Salvini i ostali šefovi stranaka desnice (Naprijed Italijo Silvija Berlusconija i Talijanska braća Giorgie Meloni). Još uvijek mnogi, ali manje od polovice, odnosno 33 posto ispitanih, želi prijevremene izbore. Povjerenje u Mattarellu ima 57 posto građana, a u lidera M5S Luigia Di Maia 28 posto njih, dok Conteu vjeruje 52 posto ispitanih građana. 

Salviniju je leđa okrenuo i američki predsjednik Donald Trump. Još se nije dogodilo da predsjednik neke države, a kamoli SAD-a, podupre nekog premijerskog kandidata u Italiji tijekom pregovora o rješenju krize vlade. Trump je sada tweetom dao podršku Giuseppeu Conteu izražavajući nadu da će biti premijerom i nove talijanske vlade. 

“Stvari idu dobro za predsjednika talijanske vlade, vrlo poštovanog Giuseppea Contea”, napisao je Trump i naglasio kako je Conte na sastanku G7 u Francuskoj snažno predstavio Italiju, “jako voli svoju zemlju i radi dobro sa Sjedinjenim Državama. Čovjek je velikog talenta i poželjno je da ostane premijerom”. Ne samo što je Trump dao veliku podršku Conteu, već je tim tweetom otpilio čelnika Lige Mattea Salvinija. Trump je podržao stvaranje nove vlade, te je rekao da “stvari”, dakle pregovori za stvaranje žuto-crvene vlade, idu dobro i kako se nada da će na čelu te nove vlade ostati Conte. 

Dakle Trump, suverenist par excellence, odbacuje domaćeg suverenista Salvinija. Salvini je nedavno bio u Washingtonu i nadao se da će ga Trump primiti. Dakako nije se mogao nadati da će ga primiti kao ministra unutarnjih poslova i potpredsjednika vlade, jer po protokolu šef države ne bi trebao primiti predstavnike drugih država koji nisu na institucionalnoj razini, ali se Salvini nadao kako će ga Trump na određeni način okruniti svojim suverenističkim predstavnikom u Europi. Uspio se samo jednom slikati s Trumpom i to tijekom tajkunove predizborne kampanje kada je radio selfie sa svima koji su ga došli slušati.

Komentara 4

Avatar nekakav
nekakav
07:21 29.08.2019.

samo polako... italija nije poznata po stabilnim vladama. a ova, sklepana s desna i lijeva, može trajati najviše do proljeća. taman kad snijeg okopni, ide nova kriza.

Avatar willi66
willi66
11:44 29.08.2019.

zilavi Komi’s.ne moze to bez DDT-ija

Avatar Matteo1200
Matteo1200
08:37 29.08.2019.

Toliko o poštivanju volje građana koji su na prošlim izborima jasno pokazali šta misle o bivšim komunistima ali to udbaše poput silvija najmanje zanima (kao uostalom barem imalo pošteno izvještavanje)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije