Naslovnica Vijesti Svijet

Conte ga je matirao – je li 'mačo kukavica' Salvini na političkom zalasku?

Postoji samo deset posto mogućnosti da idemo na prijevremene izbore, priznao je čelnik Lige Matteo Salvini dan poslije bitke u Senatu gdje ga je premijer u ostavci Giuseppe Conte oštro napao zbog izazivanja krize
22. kolovoza 2019. u 06:45 7 komentara 1747 prikaza
Matteo Salvini
Foto: YARA NARDI/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Postoji samo deset posto mogućnosti da idemo na prijevremene izbore, priznao je jučer čelnik Lige Matteo Salvini uskom krugu svojih suradnika dan poslije bitke u Senatu gdje ga je premijer u ostavci Giuseppe Conte oštro napao zbog izazivanja krize vlade te ga na koncu nazvao kukavicom.

Sergio Mattarella započeo konzultacije o krizi vlasti PALA VLADA Talijanski predsjednik započeo konzultacije o krizi vlasti

Lekcija “torsonudista”

“Ako Salvini nema hrabrost podnijeti ostavku, onda ću to učiniti ja pa sada idem u Quirinale predsjedniku Republike Sergiu Mattarelli predati svoj mandat”, kazao je jednom “torsonudista” (ta talijanska riječ označava onog tko ima običaj svugdje ići golih prsa, koji svojim golim prsima želi istaknuti svoju muškost, a slikali su se tako i Putin i Mussolini…), a Salvini se cijelo ljeto slikao na plažama i s jedne poručio kako Conte treba podnijeti ostavku da bi se išlo na prijevremene izbore. Salvini nije podnio ostavku i povukao svojih sedam ministara u vladi, što je trebao učiniti ako je želio konac ove vlade, već je tražio da se drugi povuku kako bi on ostao na vlasti.

Conte je tijekom svoja dva govora u Senatu pokazao ne samo političke kvalitete (možda malo prekasno), već i govorničku (istina, on je odvjetnik i profesor) što Talijani jako cijene u odnosu na vulgarno ulično Salvinijevo izražavanje.

Giuseppe Conte DRAMA U ITALIJI Conte dao ostavku i oštro udario po Salviniju

“Liga je predstavila zahtjev za izglasavanje nepovjerenja vladi i među ljudima je poticala taj svoj zahtjev. Sada čitam da je Liga taj zahtjev povukla. Ovaj institucionalni put sam je po sebi kompliciran, a ako se poštuju institucije, onda se ne možemo služiti trikovima, taktikama i verbalnim preokretima koje teško razumijem. Ako postoji manjak hrabrosti, nemojte se brinuti jer ću je ja preuzeti pred ljudima koji nas gledaju. Primam na znanje da Salviniju, koji poslije 3. lipnja nije više shvaćao koncept odane suradnje, manjka hrabrosti da na sebe preuzme odgovornost za svoje ponašanje. Idem u Quirinale podnijeti ostavku”, bio je Conteov šah-mat Salviniju. Liga je na Salvinijev nagovor zatražila glasovanje o nepovjerenju vladi u kojoj sjedi, a kada je u utorak tijekom rasprave u Senatu vidjela koliko je time pogriješila, povukla je zahtjev. A Salvini se stvarno pokazao kao kukavica. Jer ne samo što nije htio podnijeti ostavku, već je na koncu molio Pokret 5 zvijezda (M5S) da ostanu zajedno u vladi, a sve ono što je govorio golih prsa u trenutku je povukao.

Giuseppe Conte PALA VLADA Conte: Rad moje vlade ovdje završava

Zloupotreba krunice

Conte je Salvinijevo ponašanje nazvao “opasnim, autoritarnim, zabrinjavajućim, oportunističkim…” Još jedna snažna optužba: “Tko ima zadatke odgovornosti trebao bi izbjeći, tijekom mitinga, političkim sloganima pridodati i religijske simbole”. Dok je to Conte govorio u Senatu pored njega je Salvini iz džepa izvukao krunicu i poljubio je. “Matteo, takvo ponašanje nema nikakve veze sa slobodom vjerske savjesti. To više nalikuje na vjersku nesavjest”, kazao je Conte Salviniju.

Kasnije je Nicola Morra, član M5S-a, koji je predsjednik parlamentarne protumafijaške komisije, kazao: “Znam dobro da u Kalabriji javno pokazivati krunicu ili raspelo znači dati znak ’ndrangheti”, kalabrijskoj mafiji. Članovi ’ndranghete zavjetuju se Bogorodici i svi nose u džepu vjerska obilježja. Nije čudo što je Salvini nakon ljetne turneje po Kalabriji odjednom postao jako popularan u toj južnoj talijanskoj regiji. Kao ministar unutarnjih poslova morao je znati za tu privrženost mafijaša vjerskim obilježjima.

RAFFAELE CANTONE odlučujući tjedan u italiji Antikorupcijski čelnik Cantone umjesto Contea?

Salvini je pokušao te napade iskoristiti i pretvorio se u žrtvu. “Želite nekoga napadati? Evo me!”, rekao je u Senatu, ali je onda počeo podilaziti pokretu M5S: “Želite smanjiti broj parlamentaraca? Mi smo za. Ako netko želi da se usvoji i proračun da bi se smanjili porezi, mi smo spremni.” Dakle, ponudio je M5S-u ne samo da se smanji broj parlamentaraca već i daljnje zajedničko vladanje, kao da se tijekom ljeta nije ništa dogodilo (u Srbiji kažu: puj pike, ne važi se).

Torsonudista je postao gol. I unutar Lige ima onih koji kažu kako je Salvini počinio veliku grešku time što je tražio ostavku vlade u kojoj je imao glavnu riječ. Htio je više. Apsolutnu vlast. Tu njegovu opsesiju predbacio mu je i Conte citirajući Cicerona koji je kazao kako se sloboda ne sastoji u tome da imaš pravog gospodara, već u tome da nemaš gospodara.

Matteo Salvini SUKOBI NA VRHUNCU U Italiji se sprema odlazak populističke vlade: Conte će dati ostavku?

Pravi profesor, odvjetnik naroda, kako je sebe nazvao na početku mandata, Conte je Salviniju održao lekciju o dobrom ponašanju, uljuđenosti i vladanju. Zapravo, Salvini je pokazao i dokazao, a to se govori za sve suvereniste, kako zna vikati iz oporbe, ali onda na vlasti izgubi smisao za institucije.

A narod koji kliče navodnim jakim ljudima može ih istog trenutka napustiti vidi li nekog drugog vođu.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • Vlaskoulicanec:

  Salvini je zakon i mnogi političari u Europi bi se morali ugledati na njega!!! Kao i na Orbana ili Poljake!!!

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  matirao? ovo je italija. a silvije, kao ipak malo stariji stanovnik italije, bi trebao znati specifičnosti talijanskog političkog sustava. u prosjeku vlada izdrži manje od 2 godine. ništa novog to nije. ne sjećam se kad je italija imala jednu stranku ... prikaži još! dovoljno jaku da sama formira vlast, pa i da to potraje, već su uvijek bili osuđeni na koaliranje, i to svaki sa svakim. salvini je bacio udicu. izbori koji će biti, možda ne kroz koji mjesec, al iduće godine svakako, budu pokazali koga birači u ovoj lakrdiji podržavaju. italija je na udaru migranata, i to polako postaje neizdrživo za ljude koji su na prvoj crti, na udaru. lako je iz rima soliti pamet, al dođi ti na jug pa prodavaj fore. čemu sad tepanje conteu, sad je najednom profesor?! do sada to nije bio, nije znao tako govoriti? samo je pokazao svoje drugo lice, i to talijani ne vole, tu prijetvornost, radi toga su mrzili rimske senatore, i radi toga mrze i sadašnje političare. ovo je očekivana 'pobjeda' contea, jer za raspuštanje parlamenta treba ipak više podrške, i to od onih koji više ne bi dobili šansu vratiti se u klupe, i uživati beneficije! kao i kod nas. iza ovih sladunjavih riječi ipak stoji ogorčenje i strah od političkog poraza. jer salvini je u prednosti. za svaki problem italije, reći će da je upozoravao, i da je tražio nove odnose, uvažavanje novog odnosa snaga, i da je conte radi svojih par mjeseci šefovanja više ugrozio italiju. silvije, zašto si protiv 'suverenista'? pa europu čine nacionalne države.

 • zimerman:

  Silvije Tomasevicu zar ne vidis da Salvini pokusava zastititi soju zemlju od islamizacije .Potrebno je biti slijep pa ne vidjeti da zapadna civilizacija umire .Europski gradovi su postali ne prepoznatljivi ,sada je krajnje vrijeme da se nešto uradi poslije će biti kasno .