Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODIGNUTA OPTUŽNICA

Pompeo donio odluku: Amir Zukić na 'crnoj listi', nepoželjan u SAD-u zbog korupcije

Mike Pompeo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
29.05.2020.
u 11:55

Protiv Zukića je u BiH podignuta optužnica za korupciju i trgovinu utjecajem i tereti ga se da je poziciju u SDA koristio kako bi protuzakonito zapošljavao njemu bliske osobe u javnim poduzećima u Federaciji BiH.

Američki državni tajnik Mike Pompeo uvrstio je u četvrtak bivšeg dužnosnika Stranke demokratske akcije Bosne i Hercegovine (SDA) Amira Zukića na popis osoba kojima je zabranjen ulazak u SAD zbog umiješanosti u korupciju.

Na mrežnim stranicama State Departmenta objavljeno je Pompeova izjava u kojoj stoji kako je Zukić povezan s "ozbiljnom korupcijom" te kako je stoga sukladno američkim zakona ulazak u SAD zabranjen i njemu i članovima njegove obitelji.

"U svojstvu zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH i glavnog tajnika SDA Zukić je bio umiješan u koruptivne radnje koje su potkopavale vladavinu prava u BiH", stoji u objavi.

Državni tajnik Pompeo je istaknuo kako je ova odluka dokaz da SAD odlučno podupiru nastojanja da se u BiH suzbije korupcija.

Protiv Zukića je u BiH podignuta optužnica za korupciju i trgovinu utjecajem i tereti ga se da je poziciju u SDA koristio kako bi protuzakonito zapošljavao njemu bliske osobe u javnim poduzećima u Federaciji BiH.

Uz Zukića je za ista kaznena djela optužen i Asim Sarajlić koji je nedavno bio prisiljen podnijeti ostavku na dužnost predsjednika kadrovske komisije SDA nakon što su objavljene snimke telefonskih razgovora u kojima on otvoreno govori o "namještanju" zapošljavanja.

Sarajlić je međutim i dalje zastupnik SDA u Domu naroda parlamenta BiH.

Zbog umiješanosti u korupciju na popisu osoba pod američkim sankcijama od 2018. godine je i Nikola Špirić, nekadašnji predsjedatelj Vijeća ministara BiH a sada također zastupnik u državnom Domu naroda.

Špirić je jedan od najbližih suradnika člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je pak pod američkim sankcijama još od 2017. godine jer je Washington procijenio kako njegovi postupci i prijetnje odvajanjem Republike Srpske od BiH izravno ugrožavaju Daytonski sporazum.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar KimberlyQW82
KimberlyQW82
23:29 29.05.2020.

w​​w​​w​​.​​l​​o​v​e​​x​​x​​.​​c​​l​​u​b

Avatar KimberlyXC74
KimberlyXC74
23:28 29.05.2020.

w​​w​​w​​.​k​i​​s​s​t​​o​​k​​.​​c​​o​​m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije