Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Suradnja SAD-a i Hrvatske: Plenković i Pompeo razgovarali o borbi protiv pandemije

Suradnja SAD-a i Hrvatske: Plenković i Pompeo razgovarali o borbi protiv pandemije
Foto: Borna Filic/PIXSELL/KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL
1/3
18.05.2020.
u 21:54

Ozdravile su ukupno 1963 osobe, a 25 je osoba preminulo

U Hrvatskoj je prema posljednjim službenim podacima ukupno 53 877 osoba testirano na koronavirus, a ukupno je zaraženo 2226 osoba. Jučer su u Hrvatskoj registrirana dva nova slučaja. Ozdravile su ukupno 1963 osobe, a 25 je osoba preminulo. Na respiratoru je trenutno 10 osoba.

Tijek događanja:

21:50 - Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je telefonski razgovarao s državnim tajnikom SAD-a Mikeom Pompeom.

U razgovoru, koji je inicirao državni tajnik Pompeo, razmijenjena su mišljenja i najnoviji podaci o situaciji s pandemijom koronavirusa te je kao prioritet naglašen pronalazak cjepiva i lijeka. Predsjednik Vlade izrazio je sućut državnom tajniku Pompeo zbog velikog broja žrtava pandemije COVID-19 u SAD-u, izrazivši nadu u oporavak zaraženih.

Državni tajnik Pompeo čestitao je hrvatskom premijeru na dosadašnjem tijeku hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske uniji i održanom Zagrebačkom summitu. Razmijenjena su mišljenja i o situaciji u Bosni i Hercegovini. Predsjednik Vlade je naglasio kako hrvatski narod u BiH podržava proces euroatlantskih integracija BiH. Posebno je podcrtao da Hrvatska podržava sve reformske procese koji podrazumijevaju jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Razgovaralo se i o uključenju Hrvatske u program izuzeća od viza, te potpisivanju ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

16:35  Šefovi diplomacija EU-a složili su se o potrebi postupnog obnavljanja turističkih aktivnosti i putovanja u EU-u, rekao je u ponedjeljak hrvatski ministar Gordan Grlić Radman, ističući da je potreban oprez unatoč povoljnijoj epidemiološkoj situaciji u RH. 

"Hrvatskoj je kao turističkoj zemlji u interesu imati turiste, popuniti hotele, ali treba vidjeti na koji način ćemo to moći učiniti", rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova, po završetku virtualnog sastanka održanog na inicijativu njegovog njemačkog kolege Heika Maasa.

Usuglasili su zajedničku deklaraciju u kojoj pozivaju "sve poduzetnike u turističkom sektoru da uvedu mjere opreza i zaštite turiste kada se omogući njihov dolazak", rekao je Grlić Radman. 

14:20 U Sisačko-moslavačkoj županiji i danas nema novooboljelih pacijenata od zarazne bolesti COVID-19 te su na županijskom području ostala još četiri pacijenta oboljela od ove bolesti, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

13:54 Već 26. dana nema zaraženih niti u Primorsko-goranskoj županiji.

„Situacija u Primorsko-goranskoj županiji je više nego dobra i ovo danas je naša odjavna konferencija u ovom formatu Stožera. Dalje ćemo se nalaziti po potrebi i ovisno o vašim pitanjima i temama za pojedine članove“, rekao je župan Komadina apelirajući na građane da paze i dalje. „Zahvaljujem se svim službama koje i dalje rade te vjerujem da ćemo održati i ulazak u turističku sezonu na jedan zadovoljavajući način“, zaključio je župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina.

13:46 Karlovačka županija također nema novooboljelih u proteklom 24-satnom razdoblju tako da je broj zaraženih ostao na 31.

- Pod mjerama samoizolacije i dalje se nalaze 3 osobe, a u karanteni Grabovac nalazi se 1 osoba. Dakle, ukupno smo imali 31 zaraženu osobu u našoj županiji, i čekamo oporavak još jedne osobe. Zadnje testiranje za oboljelu osobu predviđeno je 27. svibnja - kazao je dr. Ervin Jančić, ravnatelj Opće bolnice Karlovac na tiskovnoj Stožera civilne zaštite Karlovačke županije.

Pojasnio je da se svakodnevno testira 50 - ak osoba iz niza razloga zbog sumnji obiteljskog liječnika na bolest, kao pripremna obrade pacijenta pred operativni zahvat, netko se testira više puta u sklopu mjera samoizolacije, a netko jer je došao iz inozemstva.

- Karlovačka Opća bolnica vratila se na preko 65 posto u opseg rada, a dnevno nam kroz polikliniku prođe od  1300 do 1400 osoba koje obavljaju pregled i dijagnostiku. U bolničkom dijelu nam leži između 160 i 170 pacijenata dnevno, tako da smo već u petak dosegni 60 posto kapaciteta, a tijekom ovoga tjedna, popuštanjem mjera, nadam se da ćemo doći i na 85 posto rada - dodao je dr. Ervin Jančić.

Stožer CZ Karlovačke županije danas kreće sa raspodjelom zaštitne opreme. Prvo su na redu domovi za umirovljenike i centri za socijalnu skrb, a sutra će oprema biti podijeljena svim obiteljskim domovima na području Karlovačke županije.

 - Od danas je na snazi i Odluka o dopuštenom radu sajmova i škola za strane jezike. Karantena u Grabovcu ostat će raditi do daljnjega jer je riječ o karanteni koju koriste naša i Ličko - senjska županija, a kako nam, popuštanjme mjera na granici dolaze putnici, a moguće je da dođu i kontakti oboljelih, smatramo da je dobro da postoji karantena za osobe koje nemaju drugačiju mogućnost samoizolacije - kazao je Josip Ribar, načelnik Stožera civilne zaštite Karlovačke županije.
Djelatnici PU Karlovačke do sada su izvršili ukupno 4907 provjera samoizolacije, a ukupan broj kršenja je 83.

13:40 Prema zasad dostupnim podacima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom, što čini 11 dana bez novozaraženih. 

12:52 Grad Zagreb ima jednu novu zaraženu osobu, izvijestili su na da današnjoj konferenciji zagrebačkog stožera. Više pročitajte ovdje.

12:30  U protekla 24 sata nema novih oboljelih na području Koprivničko-križevačke županije, izvijestio je u ponedjeljak predsjednik Županijskog stožera Ratimir Ljubić.

Danas će četiri korisnika Doma za starije biti prebačena iz bolnice natrag u dom jer su ozdravili, otkrio je Ljubić. Od početka epidemije do danas ukupno je oboljelo 89 osoba.

Ravnatelj koprivničke bolnice dr. Mato Devčić naglasio je kako je na COVID odjelu bolnice ovog časa 30 korisnika Doma za starije, od kojih je deset razvilo kliničku sliku bolesti. Preostalih 20 nema nikakvih simptoma.

>> VIDEO Evakuacija zaraženih štićenika Doma u Koprivnici

Dr. Draženka Vadla, čelnica Zavoda za javno zdravstvo u Koprivnici, veli kako je dosad ozdravilo 37 osoba, a 13 ih je umrlo.

“U utorak ćemo uzeti briseve za određeni broj korisnika koji su u stacionaru broj dva u Domu za starije. To moramo učiniti nakon 14 dana, a drugi je razlog da se dio korisnika tamo vraća pa želimo biti sigurni da nitko nije zaražen.

Zadnja dva slučaja su zaraženi iz opće populacije. Jedna je osoba bila u kontaktu s majkom, a druga je prije pet tjedana bila u kontaktu sa zaraženom osobom. Imamo, na žalost, osobe koje su dugo pozitivne.

U ovom i idućem tjednu ćemo iscrpiti pool većeg broja korisnika i zaposlenika Doma za starije koji su u izolaciji. Dakle, za dva tjedna bi moglo biti sve jasno.

No, ako se u međuvremenu pojavi neki novi slučaj koji nije iz tog poola, onda ćemo sve morati produžiti”, ističe dr. Draženka Vadla.

12:05 Dvadeseti dan za redom nema novooboljelih od koronavirusom na području Krapinsko-zagorske županije. Preko vikenda ozdravilo je još šest osoba pa je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze pao na dvanaest, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

12:00 Prema izvješću NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije od ukupno 168 obrađenih testova na području te županije danas nema novooboljelih osoba. Ukupno su do sada na području Splitsko-dalmatinske županije izliječene 423 osobe, 34 osobe su hospitalizirane. 39 zdravstvenih djelatnika nalazi se u samoizolaciji. Sedam osoba je na respiratoru i to 4 Splitsko-dalmatinske županije i 3 iz Šibensko-kninske županije. Jedna osoba se nalazi u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.

Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je zabilježeno ukupno 558 slučajeva zaraze koronavirusom.

11:53 Međimurska županija i dalje je županija bez oboljelih od koronavirusa. Nakon 34 dana bez novih slučajeva oboljelih osoba, Međimurje je 10. dan „coronafree“ županija - izvijestio je Stožer civilne zaštite Međimurske županije.

11:45 Ličko-senjskoj županiji već 30. dan zaredom nema novooboljelih, izvijestio je županijski stožer. Samojedna osoba od ukupno 22 zabilježena slučaja nije izliječena. Nitko nije pod mjerama samoizolacije.

11:10 Na području Zagrebačke županije danas do 11:00 sati evidentirano je 129 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju, što znači da na području Zagrebačke županije dvadeseti dan za redom nema novooboljelih. Broj izliječenih također je ostao isti.

Do sada je ukupno izliječeno 115 osoba, a četiri su preminule.

11:04 Prema informacijama iz Stožera civilne zaštite Zadarske županije nema novooboljelih osoba na području Zadarske županije, a broj izliječenih je 83. Testirano je ukupno 2408  uzoraka, a tijekom jučerašnjeg dana  34 i svi su negativni.

U samoizolaciji je 17 stanovnika, a nadzor je završio za 3852 osobe.

U protekla 24 sata nije bilo kršenja mjere samoizolacije.

11:00 Danas nema novooboljelih od COVID-19 niti u Šibensko-kninskoj županiji. Svi testirani korisnici i osoblje Doma za starije i nemoćne osobe „Cvjetni dom“ Šibenik su negativni. Tako da je s današnjim danom broj oboljelih u našoj županiji i dalje 91, a oporavilo se njih 78.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitaliziran je jedan pacijent pozitivan na koronavirus i nije na respiratoru. Tri pacijenta s našeg područja i dalje se liječe u KBC Split. Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 71 osoba i svi su kontakt s COVID-19 pozitivnim osobama. Do danas je u Šibensko-kninskoj županiji uzeto 2117 uzoraka, izvijestio je županijski stožer.

U protekla 24 sata na području Policijske uprave šibensko-kninske nije zaprimljena ni jedna dojava o kršenju mjera samoizolacije.

10:48 U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije jedna je nova oboljela osoba od COVID-19. Novooboljela osoba nije povezana sa povratkom grupe radnika iz Švedske te se vrši epidemiološka obrada njenih kontakata, izvijestili su iz županijskog stožera.

Ukupan broj oboljelih osoba na području Brodsko-posavske županije tako sada iznosi 33, ozdravljenih je i dalje 15 osoba, a uz 1 ranije preminulu osobu, sada je 17 aktivnih oboljelih osoba.

10:27 Dobre vijesti stižu i iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Već 33. dan zaredom u ovoj županiji nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Od početka pandemije koronavirusom je bilo zaraženo 10 osoba i svi su ozdravili.

Jučer je testirano 5 osoba, 4 nalaza su negativna, a jedan se očekuje tijekom dana.

10:22 Prema današnjem izvješću Stožera civilne zaštine Osječko-baranjske županije, stanje u vezi koronavirusa na području te županije u zadnjih 24 sata gotovo je identično izvješću od prethodnog dana. To znači da nije bilo novih pozitivnih, izliječenih, preminulih, hospitaliziranih, određenih za samoizolaciju niti osoba zatečenih u kršenju te mjere.

10:17 Nema novih slučajeva niti u Požeško-slavonskoj županiji. Iz županijskog stožera su izvijestili da je aktivno 5 slučajeva te se osobe nalaze u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se trenutno nalaze 4 osobe, 65 uzoraka je poslano na analizu, a ukupno je testirano 956 osoba.

10:04 U Vukovarsko-srijemskoj županiji epidemiološka situacija je stabilna. Županija je već dvadeseti dan bez novooboljelih osoba od COVID-19, te tako ukupan broj oboljelih i izliječenih osoba 40. U protekla 24 sata testirano je 11 osoba, što iznosi ukupno testiranih do sada na području županije 1747. COVID-19 ambulante osnovane pri domovima zdravlja su zaprimile 11 poziva sa sumnjom na bolest COVID-19.

9:24 - Istarska županija javlja kako su u posljednja 24 sata ispitana 22 uzorka brisa te da su svi negativni na koronavirus.

9:20 - Danas je šesnaesti dan zaredom, kako na području Virovitičko-podravske županije nema novooboljelih od korona virusa. U posljednja 24 sata, testirano je 20 uzoraka i svi su bili negativni. Ukupno je do sada, s područja naše županije, testirano 959 osoba. Od početka pandemije, na području Virovitičko-podravske županije, devet je osoba oboljelo od korona virusa, od čega se šestero oporavilo, dvoje je još zaraženo, a jedan muškarac je preminuo od COVID 19, stoji u priopćenju.

9:00  Sukladno povoljnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj od danas, 18. svibnja, na snagu stupaju tri nove odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite, među njima i ukidanje mjere ograničenja za javni prijevoz u linijskom obalnom pomorskom prometu.

Voditelj Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović objavio je nedavno kako se tom mjerom omogućuje uspostavljanje redovnog voznog reda

Od danas je izvan snage stavljena i odluka o izvanrednoj brzobrodskoj liniji Olib-Silba-Premuda-Zadar, koja je bila uvedena zbog opskrbe otoka. te izvanredna teretna linija Zadar-Ancona.

Mjere su donesene sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti te Zakona o sustavu civilne zaštite.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije