Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEGATIVNE KONOTACIJE

Poljaci žele novo ime Kalinjingrada, Rusi bijesni: 'To je na granici ludila'

Ukraine war - Russian Baltic exclave Kaliningrad
Foto: Ulf Mauder/DPA
1/3
11.05.2023.
u 12:35

Poljska želi preimenovanje jer je ruski političar Mihail Kalinjin, po kojem je nazvan grad, povezan s masakrom u kojem je ubijeno nekoliko tisuća poljskih časnika

Królewiec je ime koje je poljska vlada predložila za preimenovanje ruskog grada Kalinjingrada u službenim dokumentima zbog negativnih i emotivnih konotacija iz prošlosti, čemu se Kremlj žestoko usprotivio. Rusija smatra da se radi o "neprijateljskom činu" koji je "na granici ludila", prenosi Reuters

Iz Varšave su poručili da žele preimenovanje jer je ruski političar Mihail Kalinjin, po kojem je nazvan grad, povezan s masakrom koji se dogodio tijekom Drugog svjetskog rata kada su sovjetske snage pogubile nekoliko tisuća poljskih časnika. Objasnili su i da sadašnje ime nije povezano ni s gradom ni s regijom u kojoj se nalazi.

Važan strateški položaj

- Svaka država ima pravo u svom jeziku koristiti tradicionalna imena koja čine njezinu kulturnu baštinu, ali ne može biti prisiljena koristiti imena koja su za nju neprihvatljiva u njezinom jeziku - poručili su iz Poljskog odbora za standardizaciju geografskih imena izvan Republike Poljske. Promjenu imena odobrilo je i poljsko ministarstvo vanjskih poslova, a očekuje se da će Poljska od sada koristiti naziv Królewiec. Stanovnici grada imaju podijeljena mišljenja oko promjene imena.

- Znamo da je kroz povijest Poljska s vremena na vrijeme skliznula u ludilo mržnje prema Rusima - rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na konferenciji za novinare. Kalinjingrad je Rusima važan zbog svog strateškog položaja. Ondje se nalazi ruska Baltička flota, a ujedno je među jedinim ruskim lukama bez leda, prenosi BBC

Sve lošiji odnosi

Poljaci su za rusku enklavu na Baltičkom moru i širu okolicu predložili tradicionalno ime koje se za to područje koristilo tijekom 15. i 16. stoljeća. Grad koji se nalazi između Litve i Poljske zvao se Königsberg kada ga je Sovjetski Savez pripojio sebi i nazvao ga Kalinjingrad prema ruskom političaru Kalinjinu. Kalinjingrad je odsječen od Moskve raspadom Sovjetskog Saveza 1991. godine kada je Litva postala neovisna država.

Rusija i Poljska su u sve lošijim odnosima zbog ukrajinskog rata. Poljska podupire Ukrajinu te su odlučili srušiti spomenik palim sovjetskim vojnicima koji se nalaze diljem zemlje. Poljska vojska podigla je žilet-žicu na granici s enklavom, a započela je i s postavljanjem kamera i senzora duž granice dok su na graničnim prijelazima postavljene protutenkovske zapreke. Poljska strahuje da bi granica s enklavom mogla postati nova ruska migrantska ruta u Europsku uniju.

VIDEO Snimka ukrajinskih vojnika u Bahmutu, bježe od Rusa koji su okupirali zgradu

Komentara 61

Avatar mustafa1
mustafa1
13:14 11.05.2023.

jedino ispravno ime za taj grad je KÖNIGSBERG, ime koje su mu dali njemci (tada prusi) koji su ga tada u 13-tom stoljecu i sagradili i ciji je bio sve do 1945-te godine kada su dosli ruski komunisti i ljude pobili i raselili.

DU
Deleted user
14:10 11.05.2023.

Ne samo da sadašnje ime nije povezano s gradom, nego ni Rusi, ni pravoslavlje, ni ruska kultura, općenito, nisu/nije povezani/a s gradom. I, to je (povijesna) činjenica. To je (povijesno), napose u kulturnom pogledu, njemački grad. I, njemačko, a ne poljsko, a najmanje rusko, ime treba imati, odnosno, vratiti mu njegovo izvorno, njemačko ime (već kad više, u državnom smislu, nije njemački grad). To je i grad Immanuela Kanta, između ostalog. (E, moji Nijemci, što sebi (i drugima) napraviste.)

ST
Startrack
13:42 11.05.2023.

Jeili iko ikad pitao Ruse po kojoj logici oni drze taj grad. Eto gaje onda sovjetski savez "osolobodio". Kako bas Rusi daga naslijede poslje raspada sssra.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije