Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gdje je Ivica Batinić?

Bivši šef Sibinja pobjegao u BiH jer je znao da će ići u zatvor

Ivica Batinić
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
01.04.2014.
u 21:31

Policija ga nije pronašla, a smatra se da se skriva na području BiH

Raspisana je tjeralica za bivšim načelnikom Sibinja Ivicom Batinićem, nepravomoćno osuđenim na šest godina zatvora zbog 58 milijuna kuna teških malverzacija zemljištem u toj općini pokraj Broda. A on se, prema “nepotvrđenim informacijama” kojima raspolaže policija, skriva u BiH i izbjegava uhićenje. Krivima je u ponedjeljak na sudu u Osijeku proglašeno i pet suoptuženika iz afere Sibinj, među kojima i umirovljeni general Mladen Kruljac.

Nisu ga pronašli kod kuće

Batinić presudu nije čuo iz prve ruke – nije se pojavio. Da jest, odmah bi ga iz sudnice odveli u istražni zatvor jer mu je kazna veća od pet godina. Očito je pretpostavio što ga čeka pa se na vrijeme sklonio. Policija je isto popodne “pročešljala” Sibinj. Nisu ga pronašli. Obavijestili su o tome Županijski sud u Osijeku, koji je potom raspisao tjeralicu. Batinićevi su roditelji podrijetlom iz Livna pa im sin, tvrde mještani, ima dvojno državljanstvo.

S njim se, kaže, nije čuo ni branitelj Dražen Matijević.

– Nisam ga ni pokušavao nazvati. On je moj klijent, on će mene nazvati kada to bude smatrao potrebnim – rekao nam je Matijević. Klijent ga je, dodaje, nazvao prije nekoliko dana i pitao je li obvezan doći na izricanje presude.

– Rekao mi je da toga dana mora u Zagreb na pretrage zbog kamenca u bubregu. Znam da je išao i prije pa nisam ništa pitao. Po zakonu, ne mora biti na objavi presude – dodaje.

Iza rešetaka je već Ivica Mišković, nekadašnji član općinskog poglavarstva i bliski mu suradnik. Osuđen je na pet i pol godina zatvora

– Kad se uzme u obzir Batinićeva i Miškovićeva komunikacija, s pravom se pitamo tko je tu načelnik i tko kome zapovijeda – kazao je sudac Zvonko Vrban u presudi. Mišković je, formalno, bio zadužen za sport.

Tko je kome bio šef?

– Njegova je uloga, po iskazima svjedoka, bila daleko veća. Čak se i predstavljao kao čelnik Vijeća – nastavio je sudac. Mišković je, po optužnici, bio i “link” između načelnika i zapovjednika Kopnene vojske Kruljca. Dvojac je Kruljca zamolio da pošalje vojsku i uredi ceste u zoni malog gospodarstva, kako bi povisili cijenu zemljišta prije prodaje na, tereti se, namještenim natječajima. General je osuđen na 18 mjeseci zatvora.

Batinića i Miškovića čeka još jedan sudski postupak, a pripremno je ročište zakazano za ponedjeljak. Bivšeg se načelnika u tom slučaju tereti za “muljaže” s novcem za siromašne mještane. Sastavio je, vjeruje USKOK, dva lažna popisa korisnika socijalne pomoći te od Županije zatražio da im se isplati 950 kuna za grijanje. Na prvom je popisu bilo 40 fiktivnih imena, a na drugome 58. Isplaćeno je ukupno 93.100 kuna. Načelnik ih je stavio, tereti se, u svoj džep, a potpise je krivotvorio. Potpisao je čak i – nepismenu ženu. Sporni su, usto, i reflektori na igralištu NK Slobodnice. Na čelu kluba bio je Mišković. Iako su reflektori spojeni na struju nelegalno, bez znanja HEP-a, potrošnja je bila registrirana kao potrošnja za javnu rasvjetu.

>> Afera Sibinj: Svi proglašeni krivima, Kruljac dobio godinu i pol dana zatvora

Komentara 24

KA
Kakma
12:07 01.04.2014.

Koji je to vec "domoljub" po redu---ukradi u Hrvatskoj pa bjezi u rezervnu domovinu.

Avatar Uzoran Haški Robijaš
Uzoran Haški Robijaš
11:54 01.04.2014.

Ivica Batinić je pravi hrvat i uz sakrivanje u BIH če se sigurno i bezbedno osječati kao svoj među svojijma.

UN
unbekant
11:47 01.04.2014.

Imali i jedan HDZ-ac,da ni je u bjegu,ili u remetincu…...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije