Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pokraj Rudina i dalje gori, no vatra više ne ugrožava kuće!

Izgorjelo je nekoliko štala, krava i ovaca te jedan automobil. Nagorijela su krovišta dviju kuća, a dva vatrogasca su zbog udisanja dima hospitalizirana u splitskoj bolnici
27. kolovoza 2012. u 08:15 5 komentara 5 prikaza
požar šibenik (1)
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/15

Dva veća požara izbila su poslijepodne u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Nešto iza podneva izbio je požar pokraj Rudina – Kaštel Novi. Vatra je zahvatila travu, nisko raslinje i borovu šumu, a ugroženi su i stambeni objekti, izvijestili su iz DUZS-a, a potvrdio nam je i Ivan Taslak, zapovjednik vatrogasaca Grada Kaštela. Istaknuo je da je dio terena pristupačan, a dio nepristupačan i da puše jak vjetar. Požar gase dva kanadera, dva air tractora i dva helikoptera. Evakuirani su stanari iz nekoliko kuća, među stanovnicima je zavladala panika. Hitna je pomoć iz jedne kuće izvukla 70-godišnju ženu. Požar je, kako doznajemo, zahvatio neke objekte. Vatra se u brdu uopće ne gasi jer trenutačno nema raspoloživih snaga. Gasi se južna fronta požarišta, a vatrogascima posao otežava snažan vjetar. Nadljudskim naporima štite kuće, a vatrena je linija dugačka nekoliko kilometara. Više od 140 vatrogasaca gasi nekoliko kilometara dugačku vatrenu liniju koja se proteže od Omiša do Trogira.

Na mjesto požarišta stigli su predstavnici Grada Kaštela i Crvenog križa. Kako doznajemo, za sada nema ozlijeđenih, no izgorjelo je nekoliko štala, krava i ovaca... Izgorio je i jedan automobil, a dio je ostao bez struje.

Pojavila se nova linija na jugozapadnom dijelu

Oko 16 sati pokraj Rudina situacija je i dalje dramatična. Požar se širi. Pojavila se nova linija na jugozapadnom dijelu, brane se kuće. Gasiteljima je užasno teško jer se vatra širi potpomognuta jakim vjetrom. Vatra koja je krenula prema brdu iznad Rudina ne gasi se jer više nema raspoloživih vatrogasnih snaga. Sve je angažirano na spašavanju kuća.

Požar trenutačno gase tri kanadera te po dva air traktora i helikoptera. - Sve što leti u zraku je i gasi požar u Rudinama, ističe Ivan Taslak, zapovjednik vatrogasne jedinice Grada Kaštela. U nekoliko navrata već su obranjene kuće, na sreću nema ozlijeđenih, a prema dostupnim informacijama nagorijela su krovišta dviju kuća i izgorio jedan automobil. Iz preventivnih razloga, evukairana je 70- godišnja starica, a prije par minuta u pomoć kolegama stigli su vatrogasci iz Makarske. Požar gasi trenutačno više od 150 vatrogasaca sa 20 vozila, izgorijeli su brojni maslenici, vinogradi, voćnjaci. Veliki dim je i nad Splitom.

Vatrogasci zatražili pomoć vojske, dva vatrogasca hospitalizirana

Vatrogasci su zatražili pomoć vojske oko stavljanja pod kontrolu i saniranja stravičnog požara u Rudinama. Dva vatrogasca su zbog udisanja dima hospitalizirana u splitskoj bolnici, a na sreću prema sadašnjim informacijiama drugih ozlijeđenih nema. Požar je zahvaljujući nadljudskim naporima sa južne strane zaokružen većim dijelom, međutim vatra se širi na sjevernom dijelu u brdo. Vatrogascima je potrebna pomoć pješaštva i jačih snaga za sanaciju požarišta, a još uvijek neznaju što ih čeka i s kakvom će se stihijom suočiti na području sjeverno od Rudina. Zbog panike evakirane su i dvije starije žene i dalje je veliki dim i nad Splitom.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje izvijestila je u 20 sati da je gašenje požara koji je buknuo na području Rudina i dalje u tijeku, no da vatra više ne ugrožava kuće.

Požar kod mjesta Sveta Marta kod Planog pokraj Trogira ugašen je oko 14 sati, izvijestila je DZUS. Vatra je ugrožavala kuće, a požar su gasile zemaljske i zračne snage.

54 vatrogasca s 10 vozila iz Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske i Koprivničko-križevačke županije, dolazi u Splitsko-dalmatinsku županiju gdje će biti razmješteni na aktualna požarišta.

Vatra prijetila kućama i pokraj Zadra

Nešto prije 17 sati na zadarskom području buknuo je požar među kućama u selu Smoković. Požar se brzo širio zbog jakog vjetra. Uz vatrogasce gasile su ga  i zračne snage. Kako je izvijestila DZUS požar je ugašen oko 19 i 30 sati.

Ukoliko imate fotografije ili video požara šaljite nam na e-mail dojavi@vecernji.net

Vatrogasno operativno središte Divulje DUZS-a u 9.42 sati zaprimilo je zahtjev za pomoć u gašenju požara pokraj brane Peruča. Gori trava i visoko raslinje. Požar gase tri kanadera. Kako je izvijestila DZUS na teren dolaze izvanredne vatrogasne snage iz Istarske, Primorsko-goranske, Zadarske i Dubrovačko- neretvanske županije s ukupno 36 vatrogasaca i 8 vozila. Malo prije podneva požar je izbio na području Satrića uz Peručko jezero. Na području Šibensko-kninske županije na Svilaji pokraj mjesta Donji Baljci nastavlja se gašenje požara koji je buknuo prije tri dana. Požar kod Bilica na predjelu Lugoviće također još nije ugašen. Od ponedjeljka ujutro na požarištu su i dva kanadera. Požar kod Ražine prema Brodarici ugašen je u 11.45 sati. Požar je gasilo 25 vatrogasaca sa 10 vozila i dva kanadera. U požaru je izgorjelo 0,5 ha borove šume.

Požar koji je buknuo još u srijedu pokraj mjesta Kosinj u Ličko-senjskoj županiji lokaliziran je nakon četiri dana, izvijestili su iz DUZS-a. U nedjelju je u gašenju požara sudjelovalo ukupno 63 vatrogasca i 17 vatrogasnih vozila te 60 djelatnika Šumarije, parka prirode Velebit, Komunalnog poduzeća Karlobag, Crvenog križa Gospić i pripadnici lovačkog društva Tetrijeb te protupožarni zrakoplov air tractor.

Šibenski vatrogasci već tjednima upozoravaju da se požari u zaleđu izazivaju namjerno i da ih podmeće više osoba.

>>Vatrogasci putem medija traže pomoć u Šibeniku vatra pokraj kuća 

 

Pevex
ZASUČITE RUKAVE
Proljetni mini make over: Ovog proljeća osvježite izgled svog doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
  • vladek:

    Ma ljudi božji,pa to nisu piromani,to su teroristi.

  • mareiaco:

    Triba uvjesti strožije kazne za piromane.

  • sttipe:

    ovaj gori točno tamo di je nedavno vlak izletija..uz prugu..jbga,nema više retardanta..a ante sanader nije naša shodno da se pruga od primorskog doca,preusmjeri prema dugopolju..od ulaska na autocestu,poviše planog,pa autocestom prema dugopolju,nema više tunela..sve šta je trobalo napravit je;počupat tračnice ... prikaži još! iz sjeverne luke,i kopilice,te iz solina,i iste šine i pragove postavit uz zaustavnu traku..i postavit betonske kocke uz prugu jedno 3 metra,da se ne mora polivat onaj retardant..ili bar nasut žala iz kamenoloma..manje bi koštalo ovo rješenje nego vatrogasci,a dobila bi se trasa za još jednu cestu..mukte..