Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najjeftiniji restoran u gradu

Inflacija ih je zaobišla: Pogledajte koliko stoji jedan obrok naših saborskih zastupnika

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL/Privatna arhiva
1/4
30.06.2022.
u 10:14

Cijene su bile identične pred tri mjeseca, prije posljednjeg vala poskupljenja, ali i u 2020.

Cijene hrane nezaustavljivo rastu već mjesecima, a ako raste cijena hrane u dućanima, logično je zaključiti da će se to odraziti na cijene u restoranima. Ako su nekako i pregurali nove cijene namirnica, vlasnici restorana zasigurno su morali povisiti cijene nakon što su im došli znatno veći računi za struju i plin. No, izgleda da je saborski restoran ovaj val poskupljenja potpuno zaobišao, ili se tako čini prema nevjerojatno pristupačnim cijenama obroka.

Foto: Večernji.hr / Screenshot
Prema jelovniku Hrvatskog sabora, zastupnici se goste vratinom, junetinom u umaku od šampinjona, ribom i piletinom po vrlo prihvatljivoj cijeni od 15 kuna za jelo s prilogom. Ako žele juhu ili desert trebaju nadodati po četiri kune, salata je dodatne tri, a ukoliko nisu jako gladni pa uzmu samo jelo bez priloga, koštat će ih devet kuna.

Cijene su bile identične pred tri mjeseca, prije posljednjeg vala poskupljenja, ali i u 2020., dok se nešto niže cijene mogu vidjeti tek na meniju iz 2009

Tada je glavno jelo s prilogom koštalo 12 kuna, sam prilog je bio pet kuna, desert četiri kune, a salata i juha koštale su po tri kune. Osim drukčijih cijena, na jelovniku iz 2009. vidi se i popis cijena za goste. Oni su glavno jele s prilogom plaćali 25 kuna, dnevnu juhu i desert šest kuna, salatu četiri kune, a dnevni prilog osam kuna.

01.10.2009., Zagreb - Saborska kantina i jelovnik. rPhoto: Zeljko Lukunic/24sata
Foto: Zeljko Lukunic/24sata

Kako je sezona u punom jeku, u redakcije svakodnevno stižu dojave građana i turista o nevjerojatnim cijenama u restoranima diljem zemlje. Svakako nismo zaboravili slučaj iz Opatije gdje je čitatelj sendvič platio 120, a kroasan 30 kuna. Ručak za četveročlanu obitelj u restoranu košta i više od 700 kuna, a čak i ako odaberu jedan od jeftinijih fast food restorana, teško će proći nešto znatnije ispod 200 kuna. Dakle za obrok u jeftinom restoranu prosječan će čovjek izdvojiti 50-ak kuna.

Niske cijene ručka za saborske zastupnike opravdavaju se činjenicom da kantina ne plaća porez. To je moguće jer, kako tvrde, u saborskom restoranu poslužuju samo članove i zaposlenike Sabora, dakle ne radi se o komercijalnom restoranu koji podliježe obvezi fiskalizacije.

VIDEO: Inflacija ih je zaobišla: Pogledajte koliko košta obrok saborskih zastupnika

Osim visoke plaće i jeftine hrane, zastupnici uživaju i mnoge druge povlastice, među kojima su plaćeni troškovi goriva, cestarine i javnog prijevoza, ali i karte za avion, troškovi smještaja u hotelima, troškovi stanarine i režija, a dobivaju i naknadu za odvojen život koja je bila naročito popularna tema početkom godine.

Komentara 49

Avatar Nlnja
Nlnja
10:28 30.06.2022.

Svaki istinski domoljub je ponosan da svojim novcem subvencionira ručak našim domoljubnim političarima.

RI
Rise
10:42 30.06.2022.

Ostaci komunizma u RH. Sve postkomunističke zemlje su provele lustraciju,pa kad se već gurate međju njih,pitanje je što Hrvatsku sprječava? Komunisti iz HDZ-A. Pa narode plaćaj pogodnosti,jer to je takav mentalitet. Uopće nije riječ o novcu,već o principu i primjeru. Partijska izmisljena elita.

KI
kiselovrhnje
11:04 30.06.2022.

Vidi simbolicnih cijena, kao da je bolivijski parlament. Obican covjek placa svicarske cijene, a povlastena kasta se hrani kao begovi. Primaju astronomske place za nerad, povlastene mirovine i jos jedu za prakticki dzabe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije