Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekti

Pogledajte gdje će biti smješteni novi muzej i knjižnica u Rijeci

RIJEKA,MMSU (1)
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/5
27.07.2012.
u 15:36

Ministrica Andrea Zlatar Violić najavila je da bi radovi trebali početi uoči ljeta iduće godine

Nakon više od desetljeća traženja rješenja, Rijeka će ipak dočekati novu Gradsku knjižnicu i novi Muzej moderne i suvremene umjetnosti, koji će biti smješteni u prostoru bivše tvornice Rikard Benčić.

Knjižnica će biti smještena u T-objektu, Muzej u ciglenoj zgradi, dijelu H-objekta i u dijelu palače šećerane koja se već obnavlja. Sve će se naći u gabaritima postojećih zgrada, čulo se na današnjem predstavljanju projekta na kojem je uz riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela bila i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. Riječ je, naime, o zajedničkom projektu Ministarstva kulture i Grada Rijeke, a kako je najavila ministrica Zlatar Violić, nakon izrade projektne dokumentacije i odabira modela financiranja, radovi bi trebali započeti uoči ljeta sljedeće godine.

Objašnjavajući veliki zaokret od dosadašnjih projekata i koncepata MMSU-a i knjižnice, Obersnel je kazao kako je ključna bila gospodarska situacija u zemlji. Zbog toga je i prihvatio prijedlog gradskog Odjela za kulturu da "ex Benčić" u cijelosti bude namijenjen kulturi. Dodatni je motiv, kazao je, bila potpora Ministarstva kulture jer se će ovim projektom u potpunosti revitalizirati dio grada i pretvoriti ga u prostor kulture. Uz sredstva Ministarstva kulture i Grada Rijeke, projekt otvara mogućnost da se u realizaciju uključi i Ministarstvo gospodarstva putem Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija te da se sufinancira iz fondova EU. U usporedbi s prethodnima, prema procjenama realizacije obaju projekta, uštedjet će se oko 140 milijuna kuna, a zamišljeno je da će se realizirati u tri faze tijekom šest godina.

Useljavanjem Knjižnice i MMSU-a u impresivne zgrade industrijske arhitekture, Rijeka dobiva novi kulturni sadržaj na do sada nepravedno zapostavljenoj lokaciji, a kako je najavio riječki gradonačelnik, bit će i dobar temelj za kandidaturu Rijeke za europski grad kulture 2020. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije