Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samo hrvatski nazivi

Poduzetnik za registraciju tvrtke morao tražiti grad u Africi

ime tvrtke
Facebook
07.11.2012.
u 16:23

Prema postojećim hrvatskim zakonima, imena tvrtki mogu biti samo na hrvatskom, grčkom ili latinskom. Rupa u zakonu je da se mogu koristiti i geografski nazivi.

Na Facebooku traje kampanja kojoj je cilj ubrzavanje ispunjenja obećanja ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa da se tvrtke u Hrvatskoj mogu registrirati i pod stranim imenom.

Po postojećim hrvatskim zakonima imena tvrtki mogu biti samo na hrvatskom, grčkom ili latinskom. No, naravno da postoje i neke rupe u zakonu koje su građani počeli koristiti u nedostatku boljih rješenja. Jedna od njih je i činjenica da se u imenu tvrtke smiju koristiti geografski nazivi pa mnogi poduzetnici posljednjih dana pretražuju Googleove mape kako bi pronašli neko mjesto s imenom svoje tvrtke.

Pronašao grad u Africi koji ima isti naziv kao i tvrtka

Na Facebook-stranici grupe "Želimo registrirati ime firme na bilo kojem jeziku" poduzetnik Tomislav Pokrajčić napisao je da je njemu za rukom pošla registracija  imena "Zenzo". U objašnjenju naziva tvrtke Zenzo naveo je da je to ime grada u afričkoj državi Angoli.

Potom je pedantno naveo geografsku dužinu i širinu grada te dodao da te brojke "odgovaraju točnoj starosti osnivača tvrtke u vrijeme kada su dobili svoja prva elektronička računala". Uz to je na Facebooku stavio i kartu koja prikazuje grad Zenzo.

Ministar najavio promjenu do kraja godine

Očito je da ni ministru poduzetništva i obrta, SDP-ovcu Gordanu Marasu ne odgovara ova Facebook-kampanja pa je danas putem te društvene mreže poručio kako će do kraja godine izmijeniti spornu odredbu. "Do kraja godine izmijenit ćemo odredbu Zakona o trgovačkim društvima kako bismo ukinuli dosadašnje jezično ograničenje vezano za osnivanje tvrtki na stranom jeziku", napisao je Maras na Facebooku.

Valjda će nakon toga poduzetnici imati više vremena za svoj posao jer neće morati pregledavati karte tražeći gradove i mjesta u Africi koji imaju isti naziv kao njihove tvrtke.

>>Veliki interes: Osnovane 83 nove tvrtke za 10 kuna

Komentara 8

KO
korisnik2
16:54 07.11.2012.

"Valjda će nakon toga poduzetnici imati više vremena za svoj posao jer neće morati pregledavati karte tražeći gradove i mjesta u Africi koji imaju isti naziv kao njihove tvrtke." oh, siroti hrvatski poduzetnici. uistinu.

KF
kfuntak
17:13 07.11.2012.

Kakav banalan primjer otežavanja poduzetništva. Ime tvrtke može biti bitno za posao, a ponekad baš izmišljena imena postaju brendovi...

PO
podravec
16:39 07.11.2012.

Što to znaći geografska dužin i širina? Ako se ne varam hrvatski je zemljopisna dužina i širina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije