Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODIGNUTA OPTUŽNICA

Poduzetnik prevario vinara za 278.000 kuna i pobjegao u Irsku

Vinograd
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
25.06.2019.
u 10:18

Optuženog se tereti da je od lipnja do srpnja 2017. godine kao direktor sa suvlasnikom vinarije u Brezničkom Humu dogovorio poslovnu suradnju i potpisao ugovor na temelju kojeg je obavljena kupoprodaja veće količine vina

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu podiglo je optužnicu protiv propalog poduzetnika Damira A. iz Ivanić-Grada, već prije osuđivanog na sudovima u Čakovcu, Ivanić-Gradu i u Mađarskoj zbog pronevjere i kršenja propisa o strancima.

Ovaj put tereti ga se da je u razdoblju od lipnja do 10. srpnja 2017. kao direktor sa suvlasnikom vinarije u Brezničkom Humu dogovorio poslovnu suradnju i sklopio ugovor na temelju kojeg je obavljena kupoprodaja veće količine vina.

Direktor je predao tri bjanko zadužnice, svaku na 100.000 kuna, i obvezao se da će račun platiti u roku od 45 dana svrhu, iako je bio svjestan financijskih problema i predstojeće blokade žiro računa. Suvlasnik vinarije provjerio je podatke o kupcu i kako nije uočio ništa što bi ukazivalo na probleme, isporučio je vino vrijedno 293.451 kunu.

No, plaćeno je samo 15.000 kuna, pa je vinarija prijavila da je oštećena za 278.000 kuna. Direktor se na ispitivanju branio šutnjom. S vinarom se upoznao na vinarskom sajmu i javio mu se s namjerom da kupi veću količinu vina koje bi u turističkoj sezoni plasirao u Dalmaciji.

Preuzeo je vino, a na upite zašto kasni s plaćanjem, počeo se pravdati da je zapao u manje financijske probleme i da u Irskoj dogovara nove poslove. Ubrzo se prestao javljati.

Aktivirane su zadužnice, no iz Fine je vinariji stigla obavijest da su tek 14. u redu naplate, a da je dug tvrtke već oko 1,5 milijuna kuna. Račun tvrtke iz Ivanić-Grada je završio u blokadi, a 2018. proglašen je i stečaj. Direktor ima prijavljeno prebivalište u Irskoj.

U zagorskoj općini Konjščina novcem iz EU gradi se fontana u obliku slova "U"

Ključne riječi

Komentara 4

BI
Biouskoli91
10:29 25.06.2019.

Zasto ne pisete da je lopov, a ne poduzetnik? Osim ako je ustaljeno da su poduzetnici vecinom lopovi kod nas....

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
10:46 25.06.2019.

Biznis ideje kod malih poduzetnika često dolaze uz velike izazove i prepreke.

DJ
DjD
12:46 25.06.2019.

Treba biti pažljiviji. Ako si 14-i u redu naplate, lako se moglo provjeriti da nešto nije u redu. Ako poduzetnik preživi, dobra škola za u buduće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije