Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uzor SAD

Poduzeća u Uniji lakše će se zaduživati

Europska unija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
01.10.2015.
u 07:32

U Europskoj komisiji navode da američka mala i srednja poduzeća prikupe pet puta više novca nego europska

Mala i srednja poduzeća diljem EU trebala bi se puno lakše zaduživati na tržištima kapitala, tj. ne samo klasičnim podizanjem kredita u bankama, a u tome bi im trebao pomoći jučer predstavljeni akcijski plan Europske komisije o stvaranju tzv. unije tržišta kapitala unutar EU.

U Komisiji kao uzor navode SAD, u kojem mala i srednja američka poduzeća prikupe pet puta više financijskih ulaganja s tržišta kapitala od europskih. Akcijskim planom, koji je predstavio povjerenik za financijske usluge Jonathan Hill, EK želi ukloniti i prepreke koje sprečavaju prekogranična ulaganja u EU. Poduzeća i infrastrukturni projekti trebali bi lakše dolaziti do novca, neovisno o njihovu poslovnom nastanu.

U Europi i dalje prevladava bankarsko financiranje, dok alternativni izvori financiranja kao što je ono kroz tržište kapitala znače da poduzeće privuče novac ulagača koji zauzvrat ulaze u vlasničku strukturu tog poduzeća. Kad bi tržište kapitala u EU bilo jednako razvijeno kao ono u SAD-u, a to je cilj Komisije, europska poduzeća bila bi u posljednjih pet godina prikupila dodatnih 90 milijardi eura, izračunao je Hill.

>> 7 razloga zašto izbjeglice žele stići u EU

Komentara 2

Avatar d-ano
d-ano
10:17 01.10.2015.

UZOR SAD Poduzeća u Uniji lakše će se zaduživati .......................................................................... pa gospodo tko pametan uci kod losih gospodara,, koji sebe same zaduzuju,,,,,,,,,,treba ucit kod onih koji napreduju bez zaduzenja i vracaju dugove........AMERi samo znaju stampat dolare bez pokrica,,ostali tako ne tako ne mogu,,,,,,,,,,,zato se i zaduzuju,,,,,,,

Avatar nekakav
nekakav
07:21 06.10.2015.

amerikanci štampaju dolare, i to je jako dobro prolazilo dok je cijeli svijet kupovao te dolare, za naftu, i općenito trgovinu. europa je isto odlučila, tiska eure bez pokrića i dijeli ih. ali... nekako je puno 'sturčnjaka', puno previše, olakoako s uma smetnulo činjenicu da se kina, rusija, indija, razdužuju u dolarima, kupuju zlato, a međusobnu trgovinu sve više vode kroz vlastite valute. znači, dolaru je odzvonilo. amerika će uskoro morati početi zarađivati da bi mogla vraćati dugove. znate da su rusima dužni 170 mlrd dolara kroz obveznice? i da bez zaduživanja od 70-ak mlrd dolara mjesečno amerika ne može funkcionirati? pazite, zadužuju se za tolko. to je osuđeno na propast. dugo već tako laviraju i održavaju se. ali, mogu oni pumpati burzovne indexe kolko ih volja, past će uskoro. i prije crnog petka je bila srijeda, četvrtak, kad se kupovalo ,jelo i pilo naveliko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije