Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI BIZNIS

Podmorska zlatna groznica? UN dozvoljava kopanje na dnu mora

isa,karta,tihi ocean
ISA
18.05.2013.
u 08:20

UN-ova Međunarodna vlast za morsko dno (ISA) poručuje kako bi tvrtke mogle tražiti dozvole za izvlačenje već 2016. godine

Došli smo korak bliže mogućnosti za podmorsku inačicu zlatne groznice - UN je objavio prvi plan za upravljanje izvlačenjem takozvanih nodula, malog kamenja bogatog mineralima, s morskog dna, piše BBC. UN-ova Međunarodna vlast za morsko dno (ISA), koja je obavila tehničku studiju, poručuje kako bi tvrtke mogle tražiti dozvole za izvlačenje već 2016. godine.

Ideja vađenja zlata, bakra, mangana i drugih metala s morskog dna razmatrana je godinama, no tek je nedavno postala realna zbog visokih cijena tih ruda i nove tehnologije koja bi mogla omogućiti takav pothvat. S druge strane, konzervatori upozoravaju kako bi kopanje po morskom dnu moglo biti jako štetno s dugoročnim posljedicama za morski život.

Čak i studija ISA-e navodi kako će rudarenje neizbježno nanijeti štetu okolišu, ali glasnogovornik UN-ova tijela navodi kako studija dolazi uslijed dosad nezabilježenog porasta zanimanja državnih i privatnih rudarskih tvrtki za taj biznis.

- Nalazimo se na granici nove ere rudarenja na morskom dnu - rekao je ISA-in pravni savjetnik Michael Lodge za BBC.

Na morskom dnu na području istočnog Tihog oceana od 5 milijuna četvornih kilometara, poznatog i kao Zona Clarion-Clipperton, moglo bi se nalaziti 27 milijardi tona nodula. To kamenje moglo bi sadržavati čak 7 milijardi tona mangana, 340 milijuna tona nikala, 290 milijuna tona bakra i 78 milijuna tona kobalta, iako nije poznato koliko je od toga dostupno. ISA je objavila i kartu na kojoj se vidi raspon licenciranih područja zone.

ISA je već dala licence nekim tvrtkama, među njima je UK Seabed Resources, dio britanske podružnice američkog obrambenog diva Lockheed Martin.

>> Zlato je prošlost, špekulanti se okreću žitaricama i nafti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije