Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Poplavljen i dio Križevaca. Pogledajte zračne snimke izlivenih potoka

Jake oborine, 54 litre po kvadratu u sat i pol, dovele su do izlijevanja svih potoka u Križevcima, poplavljena su dvorišta, oranice, gospodarski objekti, a voda je "okupirala" i dio objekta trgovačkoga centra KTC, koji je morao biti zatvoren
22. listopada 2014. u 17:05 1 komentara 3717 prikaza
Poplava Križevci
Foto: Oko sokolovo
Pogledajte galeriju 1/6

U vodi gotovo do koljena probudio se jutros i dio građana Križevaca, zbog nevremena i jakih oborina izazvanih ciklonom Antonela, koja je pogodila cijelu Hrvatsku.

Izlio se potok Koruška, pa je razina vode mjestimice dosezala i više od pola metra – poplavljeni su podrumi, dvorišta obiteljskih kuća. Zračne fotografije snimljene bespilotnom letjelicom, objavljene na Facebooku na stranici Oko sokolovo, otkrivaju mutan smeđi tok po cestama i oranicama, oko kuća i zgrada, scene kakve u Križevcima nisu viđene desetljećima. Građani će tek sa spuštanjem vode moći procijeniti i posljedice nevremena.

Štete su i u poduzetničkoj zoni u Ulici Nikole Tesle, gdje su mnoge tvrtke i pogoni. Posebno je pogođen trgovački centar KTC, koji ove subote obilježava 20 godina postojanja, velikom feštom... Voda je u dijelu objekta s kućnim potrepštinama i tehnikom dosezala i više od pola metra.

Poplava Križevci | Autor : Oko sokolovo Foto: Oko sokolovo

– Kad smo ujutro otvorili, još nije bilo ništa, ali voda je odjednom počela nadirati oko 9.30, nezaustavljivo, sve do razine druge police. Morali smo zatvoriti taj dio centra i skloniti kupce. Dok se voda ne povuče, a nadamo se da će to biti uskoro, ne možemo procijeniti razmjere štete – objašnjava Melanija Zorko, direktorica marketinga KTC-a.

Dogradonačelnik Križevaca Tomislav Katanović ističe da su sami poduzeli mjere obrane i zaštite, s obzirom na to da, navodi, ni od Hrvatskih voda ni od Centra 112 nisu dobili najave da bi moglo biti poplave.

– Sami smo izašli na teren, već sinoć vatrogasci su imali intervencije, koje su nastavljene i danas. Digli smo sve snage, i DVD-ove, i civilnu zaštitu u pripravnosti, no toliki opseg vode nismo mogli zaustaviti ni spriječiti – objašnjava Katanović, otkrivajući da su se u samo sat i pol izlili svi vodotoci i potoci – Koruška, Glogovnica, Vrtlin, Črnec.

– U kratko vrijeme pale su čak 54 litre kiše po četvornom metru – dodaje dogradonačelnik podatak kakav zacijelo ne pamte mnogi Križevčani. Zbog toga su poduzete izvanredne mjere zaštite od poplave, a stanje na terenu križevački stožer za zaštitu i spašavanje pratit će neprestano.

>>Hrvatsku zahvatilo nevrijeme, poplavljene ceste u više županija, u Gorskom kotaru snijeg

vraćamo sat
Noćas počinje zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima