Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORI 2020.

Plenkovićeva velika pobjeda: HDZ sastavlja Vladu, potop Restarta

Parliamentary election in Croatia
Foto: MARKO DJURICA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
06.07.2020.
u 06:33

HDZ je na ovim izborima dobio, prema neslužbenim rezultatima od ponoći i više od 90 posto obrađenih biračkih mjesta, 66 mandata, prema 61, koliko je stranka osvojila 2016.

Pobjednik ovih izbora je jasan – HDZ, kao i najveći gubitnik – Restart koalicija, odnosno SDP. No, lijeva koalicija predvođena mladim zagrebačkim aktivistom Tomislavom Tomaševićem nesumnjivo je drugo veliko iznenađenje izbora, nakon velikog trijumfa Andreja Plenkovića. HDZ je na ovim izborima dobio, prema neslužbenim rezultatima od ponoći i više od 90 posto obrađenih biračkih mjesta, 66 mandata, prema 61, koliko je stranka osvojila 2016.

VIDEO: Plenkovićev govor nakon izbornih rezultata

Uspjeh HDZ-a je pri tome još veći jer je ostvaren neovisno o konkurenciji Domovinskog pokreta na desnom političkom spektru kojem su se pridružili mnogi bivši HDZ-ovci kojima umjereni proeuropski političar Andrej Plenković nije po volji. HDZ je na ovim izborima pobijedio u osam izbornih jedinica, dok mu je na prošlim izborima to pošlo za rukom u njih šest.

SDP je s partnerima dobio 42 mandata, dvanaest manje nego 2016. godine. HDZ je svome glavnom konkurentu SDP-u preoteo 1., zagrebačku izbornu jedinicu u kojoj joj je dobio 28 posto glasova, te 7., koja se proteže od zapada Zagreba do Jadranskog mora. Na prošlim izborima u 7. jedinici Narodna koalicija predvođena SDP-om i HDZ bili su gotovo izjednačeni i osvojili po šest mandata.

GALERIJA: Atmosfera iz stožera HDZ-a

Parliamentary election in Croatia
1/23

Tomaševićeva lijevo-zelena koalicija Možemo među dobitnicima je ovih izbora jer su ušli prvi put u Sabor, i to sa sedam mandata. To što je SDP prvi put izgubio izbore od HDZ-a u Zagrebu, velika je pljuska gradskom dečku Davoru Bernardiću jer je Zagreb njegova politička baza. U odnosu na prošli saziv Sabora, iz igre je ispao Živi zid, koji je na prošlim izborima dobio osam mandata, te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

VIDEO: Bernardićev govor nakon izbornih rezultata

HNS je uspio preživjeti i osvojio je jedan mandat. Na prošlim izborima slavio je s devet mandata, a sad će se možda kroz iglene uši provući samo Predrag Štromar. Pametno, Stranka s imenom i prezimenom i Fokus, dobili su tri mandata. Most ipak nije tako loše prošao na ovim izborima s obzirom na to da su ga napustila brojna zvučna imena, a ankete su im predviđale puno lošiji rezultat.

Mostu ide osam mandata, što je ipak pet manje u odnosu na izbore 2016. Domovinski pokret je pak na 15 mandata, što je mnogo manje od apetita koji ima Škoro i ekipa oko njega. Reforfmisti Radimira Čačića ponovno su na jednom mandatu. Sve u svemu, Plenković će imati lagodnu poziciju za stjecanje parlamentarne većine.

Ključne riječi

Komentara 24

Avatar cenzurapredizbore
cenzurapredizbore
08:24 06.07.2020.

Plenković superioran kao kandidat za premijera plus HDZ insfrastruturna mašnierija na terenu i rezultat je tu. Prvi put nakon 25 g. Plenki je vratio HDZ u preko 80% gradova u HR.

ŠN
šnicl
10:02 06.07.2020.

Drago mi je zbog gospodina Plenkovica. Stvarno covjek se trudio, radio za Hrvatsku, napokon trud se isplatio i dobio je povjerenje građana jos jednom.

BR
brojevi
08:55 06.07.2020.

Plenković je jedini pobjedio a svi više manje izgubili jer je glavna politička agenda oponenata, kako medijskih tako i političkih bila rušenje Plenkovića. Biraći su osujetili njihov gotovo urotnički komplot jer Plenković je izuzetan, planetarno poznat političar, vjerojatno najbolji ikada u poslijeratnom razdoblju RH. Kisela lica od Petrova do Škore jasno govore da nisu uspjeli u svojem ucjenjivačkom naumu. Ljevica je potopljena zajedno sa hejterima tipa Maras i sramote kao ŽZ.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije