Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJER U BIH

Plenković o Milanoviću: Ako je netko u stanju vrijeđati visokog predstavnika, onda ne želi dobro Hrvatima u BiH

Plenković se u Mostaru sastao s Čovićem
Foto: Denis Kapetanovic /PIXSELL
1/5
Autori: Vecernji.hr, DW, Hina
25.07.2022.
u 12:59

– Što se tiče naših odnosa, važno je da smo nastavili suradnju – kazao je Plenković i istaknuo da raste robna razmjena između dvije zemlje te da je RH drugi najveći ulagač u Bosni i Hercegovini.

Hrvatski premijer i čelnik HDZ-a Andrej Plenković nalazi se u posjetu BiH, tijekom kojeg se susreo s čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. Ovaj susret događa seu jeku povećanih napetosti zbog najave nametanje izmjena izbornoga zakona.

– Došli smo kao i uvijek kao prijatelji BiH, kao predstavnici Vlade i glavne političke stranke Hrvatske koja vodi brigu o Hrvatima u BiH. Želim ponoviti kako su BiH i Hrvatska izuzetno povezane zemlje i želimo pomoći BiH u njezinim reformama i na njezinu putu u Europskoj uniji. Radili smo da se onih 14 kriterija suze kako bi BiH dobila lakše status zemlje kandidatkinje – naveo je Plenković.

– Što se tiče naših odnosa, važno je da smo nastavili suradnju – kazao je Plenković i istaknuo da raste robna razmjena između dvije zemlje te da je RH drugi najveći ulagač u Bosni i Hercegovini.

– Žao nam je što nije postignut dogovor o izbornoj reformi. Smatrali smo da je dijalog najbolji mogući način da se dođe do rješenja i da će se tako zadržati slovo i duh Daytonskog sporazuma. Nažalost, do toga nije došlo. Nisu uspjeli pregovori koje su podržavali EU i SAD. Hrvatskoj je u interesu stabilna BiH. Nama je u interesu da Hrvati u BiH budu ravnopravni. Za to se i zalažemo. Tu je Hrvatska u potpunosti transparentna. Želimo da BiH dobro funkcionira, a sve što nas može povezati da osnažimo.

25.07.2022., Mostar - Premijer Vlade RH Andrej Plenkovic posjetio Biskupijski ordinarijat te se sastao s mons. Petrom Palicem, biskupom Mostarsko-duvanjske i upraviteljem Trebinjsko-mrkanjske biskupije. Uz predsjednika Vlade bio je i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i minisar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butkovic, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlic Radman, ministrica poljoprivrede Marija Vuckovic, te Zvonko Milas, drzavni tajnik Sredisnjeg ureda za Hrvate izvan RH. Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELL
Foto: Denis Kapetanovic /PIXSELL

Osvrnuo se i na sutrašnje otvaranje Pelješkog mosta.

– Taj projekt dodatno će osnažiti dvije zemlje. Hrvatska ostvaruje suverenistički projekt, ali to znači da želimo još tješnju suradnju s BiH. Danas ćemo posjetiti i druge gradove gdje je Vlada investirala u brojne projekte. Financirat ćemo bolnicu u Mostaru jer to predstavlja zdravlje. Financirat ćemo Hrvatski dom u Mostaru. Financiramo i financirat ćemo Sveučilište u Mostaru jer ono predstavlja znanje – kazao je Plenković.

Upitan o tvrdnjama da dubrovački branitelji nisu pozvani na njegovo otvaranje, premijer je odgovorio kako to nije točno, te da se radi o pronalaženju problema gdje ga nema.

"Svi su pozvani. Branitelji su tu. Prvi koji će preći most će biti bajkeri 1. i 4. gardijske brigade. A branitelji Dubrovnika su svi uključeni", dodao je.

Izbori u BiH

Situaciju oko promjene izbornog zakona komentirao je Dragan Čović.

– Dvije godine pregovaramo i nismo uspjeli – naveo je i napomenuo da će znatno utjecati najavljena odluka visokog predstavnika o ispravljanju nepravde prema Hrvatima.

– Što se tiče sadržaja, to zna jedino on. Vidimo da je riječ o dobrom i konstruktivnom smjeru – napomenuo je Plenković govoreći o najavljenoj promjeni izbornog zakona.

– Reakcije su pretjerane. Treba smiriti loptu. Trebaju se izbori provesti na najbolji mogući način, a nakon izbora postići da formiranje vlasti bude dobro za BiH, a posebno da bude ključna odskočna daska za dobivanje statusa kandidata. Hrvatska želi uzeti BiH pod ruku i pa da idemo zajedno u tom smjeru – napomenuo je hrvatski premijer.

Plenković je komentirao i rat u Ukrajini.

– Što se tiče ruske agresije na Ukrajinu, mi smo je osudili još prvog dana. Pozicija Hrvatske je jasna. Hrvatska je po bilo kojoj temi s time u vezi zauzimala najbolji mogući stav. Ako Finska i Švedska u ovakvim okolnostima odaberu napuštanje politike neutralnosti i žele se pridružiti NATO-u, Hrvatska će ih u tome podržati. Podsjećam, 125 zastupnika bilo je ''za''. Samo je troje bilo protiv. Hrvatska je principijelna i uvijek na dobroj strani. To se vidi i oko BiH.

– Povjerenje između Hrvata i Bošnjaka preduvjet je dobrog funkcioniranja federacije. To je poruka broj jedan. Hrvatska kontinuirano diže tu temu u međunarodnoj zajednici na korist BiH. Mi inzistiramo na jednakosti sva tri konstitutivna naroda. Povjerenik ima konstruktivni prijedlog koji će imati minimum izmjena i od vitalnog je interesa i za Hrvate i Bošnjake. Visoki povjerenik radi vrlo uravnoteženo. Radi paket izmjena koje su dobre za sve – smatra Plenković.

Osvrnuo se i na izjavu predsjednika Milanovića koji je kazao da je Plenkovićev boravak u BiH samo PR.

– Ako je ovo PR, što su onda njegovi boravci u BiH? Njegove su floskule štetne. Ako je netko u stanju mjesecima vrijeđati visokog predstavnika, onda on ne želi dobro Hrvatima u BiH. Ne želim se previše osvrtati na njega. Ocjena je uvijek ista. On čini štetu. Hrvati u BiH moraju shvatiti da im svaka njegova izjava šteti – kazao je hrvatski premijer.

– Vlada je povećala plaće u javnom i državnom sektoru kao nijedna vlada. Sad nas netko kritizira da nismo povećali plaće, a to nije točno. Neki ljudi kažu da je možda i vaša plaća mala, pa i ja šutim o tome – prokomentirao je Plenković kritike liječnika o povećanju plaća

Bošnjaci i Komšić protiv Schmidtovog prijedloga

Prema svemu sudeći, teško će doći do izgradnje dobrih odnosa prema Bošnjacima. Barem što se tiče istupa njihovih lidera, Islamske zajednice u BiH koja je također izašla s reakcijom kako se treba usprotiviti Schmidtovom prijedlogu, ali i bh političkog spektra koji se naziva građanskim.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je sasvim jasan: “Novi plan OHR-a je očigledno probni balon. Ono što je u njemu najopasnije je uvođenje praga od tri posto, što bi značilo da manjinski narodi u određenim kantonima neće imati svoje predstavnike u Domu naroda FBiH. I onda se tu strane na snagu HDZ-a, omogući im se dominacija u Domu naroda FBiH. Još bi se SNSD-u povećala šansa da i oni dođu do kontrolnog paketa i da nam se naprave kliješta HDZ-SNSD u FBiH. Tako bi nam se navukla još jedna luđačka košulja. Slijedi snažan otpor tome, prije svega odredbi o pragu od tri posto”, izjavio je Izetbegović.

Još je oštriji bio član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je na tu dužnost izabran nominalno većinom glasovima Bošnjaka."Svjestan sam težine riječi koje izgovaram, ali bojim se da je motiv stranaca za sve ovo što rade u BiH i pritiska da se donesu potpuno antieuropski zakoni, koji su u potpunoj suprotnosti sa presudama Europskog suda za ljudska prava, duboko antiislamski. Izgleda kako mnogi u Europi u današnjim europskim muslimanima vide nove Jevreje, a Bošnjaci im predstavljaju poseban problem jer imaju svoju državu na europskom tlu", iznio je ozbiljne optužbe Komšić, piše DW.

Još dalje u komentaru išao je bivši federalni ministar Reuf Bajrović koji Schmidtov prijedlog naziva “uspostavom apartheida, dovršetkom genocida nad Bošnjacima, palestinizacijom Bosne…” On je na svom Twitter nalogu izravno optužio OHR za moguće izbijanje nasilja: ”Budući da je vjerojatnost nasilja u Bosni porasla zbog OHR-a u BiH pokušajem nametanja aparthejda muslimanskoj većini u zemlji, bilo bi mudro imati na umu da je stanovništvo među najbolje naoružanim na svijetu”.

Zajednica utemeljitelja HDZ-a: Milanović nastavlja štetiti Hrvatima u BiH

Zajednica utemeljitelja HDZ-a "dr. Franjo Tuđman" ustvrdila je u ponedjeljak kako predsjednik Republike Zoran Milanović nastavlja štetiti i manipulirati Hrvatima u Bosni i Hercegovini uz ocjenu da im ne nudi ništa osim ispraznih floskula.

“Danas je očito da Milanovićev sustav vrijednosti, u kojem ima puno zla, Hrvatima u BiH nije ništa dao niti im išta nudi osim ispraznih floskula”, navodi se u priopćenju koje je potpisao predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a Mario Kapulica. 

Po njihovoj tvrdnji, Milanović nastavlja manipulirati Hrvatima u BiH, kojima se predstavlja kao rješenje njihovih problema, no on ih, ističu, zapravo “želi pretvoriti u nacionalnu manjinu bez prava, bez prijatelja i saveznika, što bi već odavno bili da ovise o njemu”. 

Reagirali su i na Milanovićevu izjavu u ponedjeljak, kada je rekao da posjet predsjednika Vlade Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini “ne znači ništa”, da je beznačajan te da je sve kod Plenkovića “u funkciji PR-a”. 

“Način na koji je Milanović reagirao na posjet predsjednika Vlade RH Bosni i Hercegovini, iako izaziva šok, ne ostavlja puno prostora za nedoumice. Njegove su posljednje izjave u rangu onih kojima je za rusku agresiju tražio uzroke na ukrajinskoj strani. Sada čini to isto. Problem vidi u dosljednoj hrvatskoj politici”, ocjenjuju, među ostalim, u priopćenju. 

VIDEO: Odluka Vlade: Ovo su nove cijene goriva koje su na snazi od sutra.

Komentara 27

Avatar Bruno
Bruno
13:53 25.07.2022.

Zoran, u svom "stilu, samo pomaže Komšiću kao što mu je pomagao i kao najgori premijer Hrvatske. Ne može otvoreno pa umotava, pakuje , vrijeđa kako bi nas izolirao, odvojio od normalnog svijeta koji njega manje više - srećom ignorira .

Avatar southman
southman
14:41 25.07.2022.

Koje komplekse vam Plenki pravi !? Veće nego Milanoviću !

TA
tabula
14:44 25.07.2022.

Mislio sam da Plenković kao iskusan indoktrinirani EU političar, ne može izvaliti ovakvu glupost ili nam nesvjesno otkriva užasavajuću istinu, da i jedan osrednji političar kao što je visoki predstavnik u BiH ima toliku moć, ako ga netko pogleda poprijekoo da iz osvete može donijeti odluke koje će biti protiv interesa tih "poprijeko gledajućih" nesretnika i sa dalekosežno negativnim posljedicama?! Jesu li to političari postali apsolutni nositelji moći? Sve mi se čini da politokracija i njezini ideolozi preuzimaju stvari u svoje ruke i da od demokracije nije ostalo ni "ž". Jedan od jakih dokaza tomu je i ovo što se danas događa, zavlače ruke u đepove svog naroda, uništavaju im životni standard uvodeći sankcije vlastitom narodu. Ovdje im narod služi bukvalno kao živi ekonomski štit protiv nekoga tamo i baš ih briga kako će zlo nanijeti svom narodu. Nedaj bože rata i tu bi gurnuli narod da im bude živi štit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije