Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORNE LISTE

Plenković: Na liste idu i Culej, Kovač, Kalmeta... Pokazali smo uključivost

Zagreb: Andrej Plenković posjetio Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević"
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
15.06.2020.
u 22:30

Danas usvojene stranačke izborne liste HDZ će sutra predati Državnom izbornom povjerenstvu

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković već je uoči sastanka Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a kazao da su riješene sve dileme vezane uz stranačke izborne liste, a nakon sastanka je otkrio da će se na njima naći i Miro Kovač, Stevo Culej i Božidar Kalmeta, i to sva tri na posljednjim, 14. mjestima.

- Htjeli smo pokazati uključivost i da bez obzira na unutarstranačke izbore ovi izbori trebaju značiti sinergiju. Ovim odabirom poručujemo našim članovima koji su na unutarstranačkim izborima glasali za drugu opciju da razmišljamo i o njima - kazao je Plenković obrazlažući odluku o uključivanju ljudi koji su donedavno bili nezadovoljni smjerom kojim vodi stranku.

Upitan da komentira izjavu Miroslava Škore da mu ne bi bilo prihvatljivo da on bude premijer, odgovorio je da neće pristati na ucjene.

- Već smo imali situaciju u kojoj je manji partner uvjetovao većeg. Naša je pozicija jasna, naš su saveznik hrvatski građani. Sto posto je sigurno da HDZ nikakve ucjene neće prihvatiti. To je uzaludno, to već sada mogu reći - kazao je.

Ministar uprave Ivan Malenica je uoči sastanka kazao da HDZ na parlamentarne izbore treba izaći s najjačim timom, koji može donijeti najbolji rezultat. Naglasio je kako je na njima u IX. izbornoj jedinici velika odgovornost te očekuje rezultat kao i na prošlim parlamentarnim izborima.

Plenković je uoči sastanka novinarima kazao da su sve nedoumice oko izbornih lista riješene, ali nije htio otkriti sudbinu Mire Kovača o kojemu se najviše spekuliralo, a koji je u konačnici dobio zadnje mjesto u šestoj izbornoj jedinici. 

Ministar gospodarstva Darko Horvat podsjetio je da je Kovač u svojoj zadnjoj izjavi dao podršku Plenkoviću te je tako već prije sastanka dao naslutiti da bi se i njegovo ime moglo naći na listi. "Bude li sve kako treba, možda se i njegovo ime nađe na listi. Nikakvih sporova nema ako je Kovač sam sa sobom raščistio sve što je trebao"; rekao je Horvat.

Danas usvojene stranačke izborne liste HDZ će sutra predati Državnom izbornom povjerenstvu.

Nositelje lista HDZ je objavio početkom mjeseca. Tako će nositelj izborne liste u prvoj izbornoj jedinici biti Plenković, a glavni tajnik stranke Gordan Jandroković u drugoj. Žarko Tušek nosit će listu u trećoj izbornoj jedinici, potpredsjednik stranke Ivan Anušić u četvrtoj, a ministar financija Zdravko Marić u petoj.

U šestoj izbornoj jedinici HDZ-ovu listu će nositi ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, u sedmoj ministar branitelja Tomo Medved, potpredsjednik stranke Oleg Butković u osmoj te Malenica u devetoj izbornoj jedinici. Ministar zdravstva Vili Beroš nosit će listu u desetoj izbornoj jedinici, a potpredsjednica stranke Zdravka Bušić u 11. izbornoj jedinici.

>> VIDEO Anušić: HDZ ne treba ljude koji su isključivo stranačka vojska, trebamo pokazati širi spektar

Komentara 13

MA
markec555555
22:46 15.06.2020.

čekaj malo stvarno je obrisao sve komentare ?

KR
krademoimiloradaljubimo
18:58 15.06.2020.

Ko je ovaj, jel to onaj koji je ukrao narodne referendume?

DU
Deleted user
13:53 16.06.2020.

Uđe li Salapić moj i naš glas više nemaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije