Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi model mirovina

Plenković: Za više od 155.000 korisnika povećat će se mirovina za oko 500 kuna

Plenković predstavio zakonske izmjene vezane uz novi model obiteljske mirovine i povećanje najnižih mirovina
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
09.06.2022.
u 09:27

Nakon dugih pregovora s umirovljeničkim udrugama hrvatska je Vlada dogovorila novi model nasljeđivanja obiteljskih mirovina koji će se početi primjenjivati od 1. siječnja iduće godine.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je na konferenciji za novinare zakonske izmjene vezane uz novi model obiteljske mirovine i povećanje najnižih mirovina. Uz predsjednika Vlade na konferenciji su bili i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić te zastupnik u Hrvatskom saboru Silvano Hrelja.

"Vladi RH održivost mirovinskog sustava među glavnim je ciljevima. Izmjene zakona posebno stavljaju naglasak na korisnike obiteljske mirovine kojima omogućavamo pravedniji obračun mirovina. Obuhvaćamo 300.000 umirovljenika, a za to ćemo u 2023. godini izdvojiti više 1,1 milijardu kuna. Za više od 136.000 korisnika obiteljska mirovina će se povećati za 10 posto odnosno za oko 250 kuna prosječno", kazao je Plenković. 

"Omogućujemo i korištenje dijela obiteljske mirovine uz zadržavanje vlastite mirovine u slučaju smrti supružnika. Ovom izmjenom početkom 2023. godine za više od 155.000 korisnika obiteljskih mirovina ukupna mirovina povećat će se u prosjeku za oko 500 kuna mjesečno. U proračunu to će ukupno iznositi oko 750 milijuna kuna u 2023. godini", kazao je. "Želim naglasiti da ovo predstavlja značajan iskorak koji ne omogućava istodobnu isplatu dviju mirovina. Brinemo o posebnoj skupini umirovljenika koji žive u samačkim kućanstvima i time su najviše izloženi siromaštvu", kazao je. 

"Korisnici će zadržati i pravo rada do polovice radnog vremena. Dakle, vlastita mirovina, druga mirovina, plus usklađivanje, plus mogućnost rada do pola radnog vremena, sve kumulativno”, rekao je Plenković.

"Od 1. siječnja iduće godine povećavamo i najniže mirovine za 1.5 posto, a od 1. siječnja 2025. godine povećavamo ih za još 1.5 posto", dodao je. Rekao je da će mirovine do 2025. godine rasti do 3 posto.

"Korisnici će zadržati i pravo rada do polovice radnog vremena. Dakle, vlastita mirovina, druga mirovina, plus usklađivanje, plus mogućnost rada do pola radnog vremena, sve kumulativno”, rekao je Plenković.

"Poduzimamo sve kako bi našim umirovljenicima omogućili dostojanstvenu starost", dodao je. 

Plenković je također podsjetio kako su od početka mandata njegove prve Vlade, od listopada 2016. prosječne mirovine povećane za 20,15 posto, pa prosječno iznose 3047 kuna, a najniža za 26,41 posto te iznosi 2008 kuna.

To, kaže premijer, nije posljedica samo usklađivanja, već brojnih mjera iz mirovinske reforme. Ovim izmjenama realiziraju se reforme u sklopu Plana oporavka, kao i ciljevi Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine, za što će se do 2025. uložiti oko 4,4 milijarde kuna. Plenković je također izrazio zadovoljstvo što je na današnji dan broj osiguranika koji rade najveći unazad 20 godina, odnosno njih 1.622.000, što je dobra vijest i za mirovinski sustav jer se osigurava veća održivost i sigurnost.

Iz ovrhe se izuzimaju djeca korisnici obiteljskih mirovina

Ministar rada Marin Piletić pojasnio je povećanje mirovinskog faktora za obiteljsku mirovinu.

Ako je u obitelji jedan korisnik obiteljske mirovine, faktor se povećava s dosadašnjeg 0,7 na 0,77, za dva člana obitelji s 0,8 na 0,88 te za tri i više članova obitelji s 0,9  na 1,0, odnosno 100 posto.  Osoba koja koristi dio obiteljske mirovine mora imati navršenih 65 godina, biti jedini korisnik obiteljske mirovine te ispunjavati propisane uvjete za obiteljsku mirovinu. 

Iznos dijela obiteljske mirovine određuje se u visini od 27 posto od obiteljske mirovine, s tim da se propisuje najniži i najviši iznos. 

Predviđeni najviši iznos predlaže se da bude 5.850 kuna, odnosno kumulativno osobna i dio obiteljske mirovine ne mogu prijeći taj iznos. Međutim, kaže ministar, do donošenja zakona očekuje se indeksacija pa taj iznos može biti nešto veći, pa i prijeći 6000 kuna.

Piletić je također istaknuo kako se predloženim izmjenama zakona izuzimaju od ovrhe obiteljske mirovine koje koriste djeca umrlog osiguranika radi jednakopravnog položaja djece kojima je upravo obiteljska mirovina prihod koji koriste za uzdržavanje. 

Saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja poručio je kako su puno računali i vidjeli pravo stanje obiteljskih mirovina i na temelju toga došli do kompromisa između pravičnog po principu uzajamnosti i solidarnog u mirovinskom sustavu.

"Nisam euforičan, ali sam zadovoljan jer su to primjereni koraci onome što smo politički dogovorili da ćemo napraviti i onome što je Ministarstvo planiralo učiniti na bazi obiteljskih mirovina koje smo okarakterizirali najnižima u odnosu na uplaćene doprinose tijekom radnog vijeka bračnih drugova", rekao je Hrelja.


 

Komentara 37

Avatar FalusBonus
FalusBonus
09:50 09.06.2022.

Utvrdite iznos mirovine po danu i pomnožite sa stažom svakog penzića, pa svima pravedno, a ne da je netko crnčio 40 godina za 2.000 kn penzije, a drugi otišao sa 15 godina staža i ima 8.000 kn

MA
marta22
09:42 09.06.2022.

To je u nebo vapijuća nepravda, a premijer kaže da se vodi briga o samačkim kućanstvima. Umirovljenik već ima pravo birati hoće li koristiti svoju ili mirovinu pokojnog bračnog druga. Samim tim je u bitno boljem položaju od umirovljenika kojii živi sam, koji je, na primjer, radio isti posao za istu plaću, ima isti staž itd., Da ne govorimo o roditeljima koji su sami uz nevjerojatna odricanja, vrlo često bez alimentacije, odgajali djecu i zbog svega toga u siromaštvu dočekali mirovinu.

DU
Deleted user
09:49 09.06.2022.

Koje su ovo gluposti?! Mirovina treba isključivo ovisiti u uloženom u Mir.fond. Sve ostalo što država daje mora biti iz fondova socijalne pomoći (povlaštene mirovine,borci,državne mirovine za svakoga.....) Rasteretiti mirovinski fond parazita i neka političari daju iz socijanih fondova njima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije