Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAHTJEV BANDIĆEVOG KLUBA

Plenković o besplatnim udžbenicima: 'Prije desetak godina se pokazalo da je to više od 200 milijuna kuna'

Andrej Plenković
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/3
20.11.2018.
u 19:59

Mi nismo protiv države, nego smo za besplatne udžbenike. Ne bi išli toliko daleko da bismo rušili proračun, ali smatramo da je dobro vrijeme da se otvore razgovori o tome, komentirao je predsjednik Kluba Robert Jankovics

Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika, odnosno “Bandićev klub” u Hrvatskom saboru traži da se u državnom proračunu za 2019. osiguraju sredstva za besplatne udžbenike za osnovnoškolce u cijeloj državi. Iako se od dijela zastupnika spomenutog Kluba moglo čuti da su spremni glasovati i protiv proračuna ako se taj njihov zahtjev ne prihvati, predsjednik Kluba Robert Jankovics rekao nam je da to ipak ne bi napravili jer su svjesni da se bez glasova deset zastupnika tog kluba plus nezavisnog Željka Lackovića koji je uz njih, proračun za koji je potrebno 76 ruku ne bi mogao donijeti, a to bi onda imalo ozbiljne posljedice za stabilnost države.

Trošak samo prve godine

– Mi nismo protiv države, nego smo za besplatne udžbenike. Ne bismo išli toliko daleko da bismo rušili proračun, ali smatramo da je dobro vrijeme da se otvore razgovori o tome jer ipak govorimo o školskoj godini 2019./2020. Jučer smo o tome razgovarali s ministricom obrazovanja Blaženkom Divjak, a danas s ministrom financija Zdravkom Marićem i zasad je teško reći hoće li naš zahtjev proći – kazao nam je jučer Jankovics. Ako Ustav kaže da je obvezno obrazovanje besplatno, onda to tako treba biti, dodaje.

– Riječ je o oko 200 milijuna kuna i smatramo da nije u redu da djeca koja žive u bogatijim gradovima dobiju besplatne udžbenike, a ostala djeca, koja su u siromašnijim krajevima, to nemaju – objašnjava Jankovics te dodaje kako besplatne udžbenike predviđa i Zakon o udžbenicima, a mogu se gledati i kao dobra demografska mjera. Zastupnik Reformista Darinko Dumbović kaže da su besplatni udžbenici za osnovnoškolce potreba u interesu cijele Hrvatske.

– Izuzetno je potrebno da ovo napravimo za cijelu Hrvatsku. Kao klub smo se dogovorili da ćemo biti protiv proračuna ako se ovo ne osigura – objašnjava Dumbović. Kao gradonačelnik Petrinje, on će, dodaje, još tražiti i da se osigura novac za projektiranje brze ceste od Kupe do Une u Sisačko-moslavačkoj županiji, i najavljuje da će vjerojatno to tražiti amandmanom. Predsjednik Reformista i varaždinski župan Radimir Čačić potvrdio nam je da se o ovom zahtjevu u više navrata razgovaralo na svim razinama, pa i s premijerom Andrejem Plenkovićem.

– Sva ta priča kako je to trošak nije točna, što mogu potvrditi i osobno jer se u mojoj županiji godinama djeci nabavljaju udžbenici. Najveći je trošak prve godine kad se uđe u projekt, jer se odjednom nabavljaju svi udžbenici, no nakon završetka školske godine djeca ih ostavljaju u knjižnice i nasljeđuju ih nove generacije. Naravno da se udžbenici znaju i oštetiti, ali to je tek sitni postotak svake godine i trošak nam se sad pretvorio u gotovo ništa – objašnjava Čačić.

Problem bi bili besplatni udžbenici za srednjoškolce, dodaje, jer je puno različitih škola i smjerova, ali zato je ideja da se tim učenicima osiguraju elektronička izdanja, no to nije dio aktualnog zahtjeva. Nezavisni Željko Lacković, koji je u Sabor ušao kao zamjena Milanu Bandiću, ali formalno nije dio njegova kluba, također nam je potvrdio da podupire ovaj prijedlog.

Klasičan Bandićev trik

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je pak poručio kako će s Bandićevim klubom još razgovarati o ovom prijedlogu.

– Važno je da se realno sagleda proračun, da se sagledaju realne mogućnosti prihodna i rashodna strana, bit će ovih dana još razgovora o tome unutar vladajuće većine. Teško mi je komentirati paušalne procjene koliko to košta, ja sam za to da se vrlo detaljno napravi analiza koliko bi takva odluka zaista koštala, ali koliko sam se informirao, prije desetak godina kada se radila analiza, pokazalo se da je to znatno više od 200 milijuna kuna, o kojima govore u Bandićevu klubu – zaključio je Plenković.

Izvori iz redova koalicijskih partnera HDZ-a jučer su komentirali da je ucjena uoči izglasavanja državnog proračuna klasičan trik Milana Bandića koji, kako su rekli, izda svakog svog partnera. Ipak, ti izvori vjeruju da tri četvrtine zastupnika iz Bandićeva kluba ne bi glasalo protiv proračuna.  

Komentara 13

Avatar gordi
gordi
20:29 20.11.2018.

ali imalo se za vozni park vlade i uhljeba

DO
doktorica
20:30 20.11.2018.

glavno da ima novca za luksuz

BK
branko-kockica
20:18 20.11.2018.

Računica je jasna, ako je prije 10 godina bilo 200 milijuna kuna, sada je 160 milijuna, obzirom na generacijski pad od 20%. Dodatno, genijalna HDZ-HNS reforma je stanjila udžbenike, pa ne bi koštali više od 100 milijuna kuna. HDZ je iz Agrokora pokrao milijardu eura, dakle ima za besplatne udžbenike za slijedećih 76 godina. Plenkoviću, eto ti matematike, sad naprči dupe Junckeru da ti gurne prst u udbaško-anemično prkno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije