Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLASGOW

Plenković: Milanovićeve uvrede su brutalne i primitivne. Neka se skulira do 9. studenog

BRUSSELS EUROPEAN COUNCIL DAY TWO
Foto: Eric Herchaft
1/2
02.11.2021.
u 18:19

"Ja bih sad mogao svu tiradu najvulgarnijih uvreda uputiti prema Milanovića, ali neću jer se Vlada i inače bavi važnijim temama, umjesto nekim kome je dosadno", poručio je Plenković

Predsjednik Vlade Andrej Plenković s klimatske konferencije iz Glasgowa poručio je da će Hrvatska smanjiti emisije CO2 iako su trenutno u Europi samo Švedska, Rumunjska i Malta bolje od nas. 

- Poruka koju smo danas poslali tiče se prije svega napuštanja ugljena. Odluka je da to bude 2033. godina - kazao je Plenković, potvrdivši da je cilj da se do tada zatvori i termoelektrana Plomin.

Podsjetio je da je Hrvatska bogata šumama, vodama, ima niz prirodnih resursa i vrlo raznolik ekosustav, te dodao da gospodarstvo treba učiniti takvim da taj ekosustav čini održivim.

Istaknuo je da je pitanje klimatskih promjena, pitanje održivosti funkcioniranja svijeta u 21. stoljeću.

Na pitanje o ovisnosti EU o plinu, odgovorio je da su svjesni toga te da je plin tranzicijska energija.

- Naša energetska strategija ide prema tome da imamo što više obnovljivih oblika energije - istaknuo je.

Rekao je i da bi korištenje nuklearne energije moglo porasti jer će trebati nadomjestiti smanjenje korištenja fosilnih goriva.

- Što se tiče nuklearne energije, ona je nešto što najmanje utječe na CO2. NE Krško je pored nas već skoro 50 godina i njezin vijek je produžen do 2043. Mi ćemo sudjelovati u procesu njezinog proširenja, ukoliko procesi u Sloveniji budu išli u tom smjeru. Ne bih rekao da je proces preskup, to su dugoročne investicije. Ako je ideja da napuštamo fosilna goriva, mi odnekud moramo nadomjestiti energiju - rekao je Plenković

Odgovarajući na pitanje o velikim gubicima u vodoopskrbom sustavu, rekao je da je to dugogodišnji problem.

- Radi se na tome da se smanje ti gubici. Mi tek sada dolazimo na onu razinu uređenosti gradova i širih aglomeracija kakvu dosad nismo vidjeli a sve s ciljem da se ti gubici smanje - rekao je Plenković.

'Milanovićevo vrijeđanje je na najnižoj razini'

Upitan o uvredama koje je njemu i ministru Mariju Banožiću uputio predsjednik Zoran Milanović, rekao je:

- Prvo, to u Glasgowu nikoga ne zanima. Ova tema zbog koje smo danas tu je životna. Mi se bavimo tom temom. Temu kojom se vi bavite, ostavit ćemo za Zagreb i sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost. Da vidimo što to točno ne štima.

- To kontinuirano stavljanje konteksta protuzakonitog, politizacija vojske, ovako primitivno i brutalno vrijeđanje sugovornika na najnižoj razini... Ja bih sad mogao svu tiradu najvulgarnijih uvreda uputiti prema Milanovića, ali neću s obzirom da se Vlada i inače bavi važnijim temama, nego nekim kome je dosadno - kazao je osvrćući se na posljednju Milanovićevu izjavu u kojoj je Plenkovića nazvao "državnim udavom", a ministra Banožića "opuškom".

Plenković je posebno istaknuo tri stvari:

- HDZ i Vlada poštuju vojsku i neće dopustiti njenu politizaciju. Ulažemo u vojsku i činit ćemo to i dalje. Svakim njegovim napadom, Banožić je još čvršći.

Poručio je Milanoviću "neka se skulira do 9. studenoga", kada će na zajedničkom sastanku razgovarati o svemu.

Upitan hoće li admiral Robert Hranj ostati na svojoj poziciji načelnika Glavnog stožera OSRH, Plenković je kazao:

- Ministar Banožić daje izjave u svoje ime, međutim, ono što moramo raščistiti je što je problem u njihovoj komunikaciji. Vidjet ćemo kako možemo surađivati u budućnosti, ovo sada nije dobro.

 

Komentara 57

BU
burza
18:30 02.11.2021.

Tako je nemojte se spustati na njegovu svadalacku razinu

BU
Bubalamala
20:08 02.11.2021.

Treba ustavom zabraniti da manjine donose većinu u sastavljanju vlade, jer se ovih nećemo moći riješiti.

PR
Prekosutra
18:42 02.11.2021.

Tako razmislja i tako se ponasa politicar, diplomat, intelektualac… koji svoj narod i svoju zemlju unapredjuje u svim segmentima koji mi omoguvuju ovlasti! Netko drugi je cista suprotnost!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije