Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u zadru

Plenković: 'Koalicija funkcionira odlično, ministri iz DP-a dobro hvataju konce'

Zadar: Predstavljanje HDZ-ovih kandidata za EU parlament
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
1/7
Autori: vecernji.hr, Hina
24.05.2024.
u 19:39

HDZ-ovu izbornu listu za europski parlament predvodi sam Andrej Plenković, a stručnjaci im predviđaju rezultat od pet osvojenih mjesta, što bi bilo jedno više nego na posljednjim izborima kada su i oni i SDP dobili po četiri mjesta u Europskom parlamentu.

HDZ danas predstavlja kandidate za europske parlamentarne izbore u Zadru. Kod Providurove palače okupit će se delegacija te stranke na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, a on je tom prilikom održao prigodni govor.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako nova Vlada funkcionira odlično, a što se tiče mogućnosti da predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac bude izabran za predsjednika Odbora za nacionalne manjine, a čemu se protivi Domovinski pokret, rekao je kako o tome odlučuju nacionalne manjine.

"Koalicija funkcionira odlično, Vlada funkcionira odlično. Danas smo imali drugu sjednicu Vlade na kojoj su bila dvojica ministara iz Domovinskog pokreta koji se, čini mi se, dobro prilagođavaju i hvataju konce", ocijenio je premijer. Dodao je kako izbor predsjednika tog odbora pitanje dogovora na razini saborskih klubova te da se u to kao Vlada nisu miješali. "Najvažnije je da vodimo računa o tome da je Odbor za ljudska prava odbor kojim predsjedaju zastupnici iz redova nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru, koliko su mi rekli kolege, 24 godine u nizu", rekao je Plenković.

Prema tome, dodao je, taj odbor po nekoj raspodjeli kvota pripada Klubu nacionalnih manjina i do njih je da predlože svoga kandidata za predsjednika. Odbor za izbor i imenovanja u petak je podržao sastave radnih tijela Hrvatskog sabora, no s dnevnog reda je povukao izbor predsjednika Odbora za nacionalne manjine jer se DP usprotivio mogućem izboru Milorada Pupovca na tu dužnost, zaprijetivši da bi to ugrozilo vladajuću većinu. Zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin potvrdio je u petak kako je prijedlog njihova Kluba za predsjednika Odbora za nacionalne manjine SDSS-ov Pupovac te poručio da od toga ne trebaju odustati.

POVEZANI ČLANCI:

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek završava svoj mandat, a Plenković joj se zahvalio na angažmanu, istaknuvši da je provodila zakon sukladno nadležnosti. "Mislim da je ostvarila niz postignuća, bilo da je riječ o predmetima koji se tiču kaznene domene ili građanske domene ili zaštiti interesa države u različitim međunarodnim sporovima koje je vodilo Državno odvjetništvo". Od ponedjeljka će je naslijediti Ivan Turudić, a premijer je rekao kako od novog glavnog državnog odvjetnika očekuje da nastavi raditi ono što je zadaća i glavnog državnog odvjetnika i DORH-a - "u potpunosti neovisno, samostalno, provoditi zakon”. HDZ-ovu izbornu listu za europski parlament predvodi sam Andrej Plenković, a stručnjaci im predviđaju rezultat od pet osvojenih mjesta, što bi bilo jedno više nego na posljednjim izborima kada su i oni i SDP dobili po četiri mjesta u Europskom parlamentu.

Plenković u petak je iz Zadra još jednom poručio kako HDZ ima najjaču i najkvalitetniju izbornu listu za europarlamentarne izbore, te je njihovu kampanju ocijenio pobjedničkom.  Nema druge političke opcije u Hrvatskoj koja na listi ima čak četvero aktualnih zastupnika, četvero bivših u Europskom parlamentu, predsjednika Vlade, potpredsjednicu Europske komisije, šestero od 12 koji su na ovim parlamentarnim izborima izabrani u Sabor, bivše ministre vanjskih poslova, regionalnoga razvoja i turizma…, rekao je Plenković o kandidatima te dodao da HDZ-ovu kampanju i listu smatra pobjedničkima.

Uz nositelja Andreja Plenkovića, na drugome je mjestu HDZ-ove liste Dubravka Šuica, treći je Davor Stier, potom Karlo Ressler, Nikolina Brnjac, Željana Zovko, Sunčana Glavak, Tomislav Sokol, Marko Pavić, Ante Mihanović, Danijel Marušić i Marijana Petir. Program “Hrvatska snažna i važna” sa svim ključnim elementima naših europskih politika nastavak je naših nacionalnih politika koje smo dokazali na nedavnim izborima, istaknuo je Plenković te nabrojio što je sve učinjeno na zadarskom području zahvaljujući članstvu Hrvatske u EU.

POVEZANI ČLANCI: 

"U Zadarskoj je županiji obnovljena riva, provedena vodovodizacija, u tijeku je aglomeracija urbanog područja, kao i brojni objekti znanstvene i kulturne infrastrukture…  Nema društvene aktivnosti u koju nešto nismo uložili", istaknuo je te najavio da će jedan od sedam linearnih akceleratora koje Hrvatska nabavlja, sljedeći tjedan stići u Opću bolnicu Zadar. S obzirom na to da se bira 12 zastupnika, istaknuo je važnost izbora najvještijih kandidata, koji poznaju proračun i zakonodavne aktivnosti, jer, poručio je, ponovno participiramo u najvećem događaju europskog prostora.

"U poziciji smo da nam Europska komisija u proljetnim projekcijama daje rast od 3,3 posto BDP-a u ovoj godini. Drugi je to najviši projicirani rast, a jedino se Malti predviđa više – 4,5 posto. Prosjek EU je jedan posto, a europodručja 0,8 posto. Doći ćemo do 80 posto razvijenosti na razini EU", naglasio je te podsjetio da je HDZ „u krizama bez presedana odgovorno upravljao zemljom“. Legitimnim je ocijenio da oni koji zemljom upravljaju bez lažne skromnosti kažu da “snažna” Hrvatska na raspolaganju ima više od 25 milijardi eura europskih sredstava, dodavši su svi projekti došli kao dodana vrijednost osnaženog položaja Hrvatske u međunarodnoj zajednici.

Komentara 3

FR
franjo
22:09 24.05.2024.

Ova vlada sa DP će završiti kao i ona sa Mostom. Plenki će kupiti neke izdajnike da dižu ruku kako on hoće ,sve za €.

BU
Bubalamala
10:16 25.05.2024.

Ovo je definitivno čista balkanska vlada, koja našu Hrvatsku svrstava u sam centar Balkana. Čak štoviše sama vlada djeluje i okomito i vodoravno balkanski u svezi hvatanja konaca za vođenje države.

Avatar Foton
Foton
05:23 25.05.2024.

Jadna je zemlja koja ima “diplomce ” iz Travnika za ministre. Mogu si ih zamisliti na sastancima sa kolegama iz Danske, Francuske, Austrije, svi govore engleski a nasi travnički,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije