Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

VIDEO Plenković o rezoluciji o Srebrenici: 'Naravno da osuđujemo svako poricanje genocida'

Zagreb: U NSK pocela prva sjednica 16. Vlade RH
Patrik Macek/PIXSELL
24.05.2024.
u 11:40

"Danas će ministar Primorac najaviti novo izdanje trezorskih zapisa. Dogovorili smo da je ciljani iznos ovog izdanja ukupno 900 milijuna eura, s tim da ćemo ga podijeliti u dva izdanja", najavio je Andrej Plenković

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade su prijedlog zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara (EU) te izmjene i dopune Zakona o audiovizualnim djelatnostima, a usvojit će se i nacionalni plan za provedbu Pakta o civilnoj Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici (ZSOP). Na početku sjednice, uvodno se obratio premijer Andrej Plenković.

"DZS u utorak je objavio podatke o prosječnoj plaći za ožujak. Iz veljače je porasla 78 eura", rekao je Plenković uvodno te dodao kako nije točno da je inflacija pojela rast plaće. "Kada se vidi rast plaća u naša dva mandata, jasno je da su rasle višestruko brže od cijena".

"Doprinijeli smo rastu plaća i zahvaljujući novom Zakonu o plaćama u javnim i državnim službama, dvjema uredbama koje smo donijeli, kroz dijalog sa sindikatima. Riječ je o povijesnom rastu plaća za 245 tisuća ljudi", kaže. 

"Ono što je naš zadataka, kao nove Vlade, je da radimo na najbitnijim temama - gospodarstvo, veći standard naših građana, manji porezi i kvalitetniji prihodi. Da bismo pokazali na makrorazini u kakvoj smo poziciji kao gospodarstvo, najavili smo da ćemo nastaviti s izdavanjem trezorskih zapisa i državnih obveznica. Danas će ministar Primorac najaviti novo izdanje trezorskih zapisa. Dogovorili smo da je ciljani iznos ovog izdanja ukupno 900 milijuna eura, s tim da ćemo ga podijeliti u dva izdanja. Jedan tromjesečni i jedan jednogodišnji", navodi.

Opća skupština UN-a usvojila je rezoluciju kojom podsjeća na genocid počinjen nad Bošnjacima Srebrenice 1995. i pozvala na uspostavu 11. srpnja kao Međunarodnog dana sjećanja na žrtve tog zločina. Tim povodom, Plenković je naveo: "Hrvatska je podržala ovu rezoluciju i naravno da osuđujemo svako poricanje genocida, kao i one radnje koje veličaju osuđene ratne zločince ili zločine protiv čovječnosti, uključujući sve odgovorne za Srebrenicu". 

"Svim maturantima koji danas obilježavaju svoje zadnje dane u srednjoj školi želim jednu veselu, ali pristojnu, norijadu. Vidjeli smo ih jako puno dolazeći ovdje u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu, kako veseli i mladi obilježavaju ovaj važan dan u njihovim životima", zaključio je Plenković. 

 

GALERIJA Pogledajte kako je tekla preuzimanje novih resora: Habijan rekorder u primopredajama
Zagreb: U NSK pocela prva sjednica 16. Vlade RH
1/12

Komentara 7

Avatar Prosenjak
Prosenjak
13:51 24.05.2024.

"Kada se vidi rast plaća u naša dva mandata, jasno je da su rasle višestruko brže od cijena". Kako da ne.

Avatar southman
southman
12:46 24.05.2024.

Zoki se sakrio u mišiju rupu do daljnjega.

MO
MOSAD
12:10 24.05.2024.

Kako bi rekao tzv.predjednik ZM nemoze AP sam odlucivati sto je genocid a sto ne.Ocekiva se uskoro izjava sa pantovcaka.Jedva cekam da se novopeceni u.. oglasi po ovom pitanju.Zoki izdrži!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije