Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU ZA MEDIA SERVIS

Plenković: 'Tko god izađe iz Banskih dvora i kaže 'ovo su korumpirani izdajnici' taj neće nikad više ući ovdje'

Zagreb: U NSK počela prva sjednica 16. Vlade RH
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
24.05.2024.
u 18:11

Objasnio je i kako koalicija HDZ-a i DP-a "normalno radi i funkcionira" te da još uvijek nije siguran kolike će biti plaće ministara

Andrej Plenković gostovao je u Intervjuu tjedna Media servisa što mu je prvi radijski intervju otkako je po treći put premijer. Komentirao je koaliciju HDZ-a s Domovinskim pokretom te ako ima ikakve ambicije za kandidaturu za predsjednika RH. Naime, o motivaciji za još jedan mandat je izjavio kako još jedna pobjeda u utrci "nije toliko loša".

''Kad ste u politici, veće časti i odgovornosti od vođenja hrvatske Vlade teško da može biti, meni je drago da smo u tome uspjeli i moram reći u vrlo, vrlo zahtjevnim izbornim okolnostima i atmosferi, od onog divljaštva u Saboru prije šest mjeseci kad su neki od oporbenih zastupnika razbijali saborski inventar pa do kršenja Ustava i jedne opće medijske atmosfere gdje nema tko nije bio protiv nas i unatoč tome dobiti, to nije tako loše'' rekao je premijer.

Nadalje, objasnio je kako koalicija HDZ-a i DP-a "normalno radi i funkcionira". ''Ja sam jučer razgovarao s ministrima, gospodina Šušnjara smo danas poslali u Bruxelles na Vijeće za gospodarstvo i gospodarske teme, drugi su agilni i aktivni, reagiraju sve normalno i sve funkcioniraju. To su smiješne priče i špekulacije onih koje brifiraju ovi teško poraženi gubitnici s ljevice'' objasnio je.

POVEZANI ČLANCI:

Premijer je otkrio kako koalicijski sporazum dviju stranaka neće biti objavljen te kako ga takvi upiti čak i zabavljaju. ''Mislim meni je štosno čak, sad mogu čak reći da smo to namjerno ostavili neobjavljeno da se sad o tome piše jer se nema o čemu drugom govoriti pa ako se već netko iz medija ne bavi s teško poraženim Milanovićem koji krši Ustav, s Grbinom kojeg je Milanović izbacio kroz prozor, s onim koji su ih podržavali i ponovno završili na Bernardićevih praktički 41,42 mandata - to je prava tema, a ne nekakvi tehnički sporazum između dviju stranaka koje su na vlasti i koje preuzimaju odgovornost'' rekao je.

O najavljenim povećanjima ministarskih plaća i plaća državnih dužnosnika je rekao kako je "to u konačnici dobro i nužno te će se pronaći adekvatno rješenje". Naime, dodao je kako još uvijek nije siguran kolike će biti plaće, ali da će saznati sve nakon javne rasprave i prijedloga zakona.

FOTOGALERIJA Plenković sa suprugom snimljen u Zagrebu: Lijepa Dubrovkinja rijetko se pojavljuje u javnosti

Zagreb: U NSK počela prva sjednica 16. Vlade RH
1/13

Iako se već oglasio po tom pitanju, još jednom je dao komentar na ministra gospodarstva, Antu Šušnjara, koji se našao pod povećalom zbog plinskog biznisa njegove obitelji i na ministra turizma Tončija Glavinu koji je navodno kao državni tajnik u istom Ministarstvu koristio svoju dužnost za ostvarivanje privatnih interesa. ''Svi ovi koji umjesto da se bave Milanovićem i njegovim kršenjem Ustava i teškim porazom ljevice se bave novim ministrima HDZ-ove Vlade. To je takozvani trivijalno revijalni sport nakon izbora'' istaknuo je Plenković. Osim toga, rekao je kako nije popratio prvi medijski istup bivšeg ministra obrane Marija Banožića te je dodao kako "je ta stvar u domeni pravosuđa i kako ne zna zašto je tek sada istupio.

Premijer je, nakon što su Sabor i nova Vlada konstituirani, pozvao oporbu na dijalog. No, oporba je izrazila sumnju u njegovu iskrenost, na što je premijer odgovorio: "Ako itko treba sumnjati u iskrenost, to sam onda ja".

POVEZANI ČLANCI:

"Kad smo ih pozvali u nekoliko kriznih situacija, prvo bi izašli pred medije i odmah prenijeli što je tko rekao. Nije svrha dijaloga da netko dođe, ispriča sve pred kamerama, i onda nas optuži kao izdajice i korumpirane. Ne možemo tako funkcionirati. Trebamo razviti kulturan dijalog između pozicije i opozicije u tijelima gdje se vodi politika, u Vladi i Saboru. Ako to možemo, onda će dijalog biti moguć" dodao je.

Plenković je također naveo svoj glavni zadatak za sljedeće četiri godine. "Moj je glavni zadatak u iduće četiri godine suzbiti ovakvo ponašanje od početka. Ako netko želi doći ovdje i konzultirati se, a zatim izađe van i naziva nas korumpiranim izdajnicima, taj više nikada neće ući ovdje. To je suština pitanja sumnje i iskrenosti", zaključio je Plenković.

Za kraj je zaželio uspjeh Vatrenima na Europskom nogometnom prvenstvu koje počinje za manje od mjesec dana te iskomentirao nogometnu postavu. "Mislim da nam je Hrvatska nogometna reprezentacija s našim izbornikom Dalićem, s legendarnim kapetanom Modrićem donijela toliko promidžbe, sportskih uspjeha, zajedništva, oduševljenja među narodom da to možemo očekivati i ponovno. Koliko vidim grupa nije laka, svi su dobri, svi žele biti pobjednici, ali bit ćemo naravno uz Vatrene i uz Hrvatsku reprezentaciju" dodao je.

FOTOGALERIJA Tko je samozatajna supruga Andreja Plenkovića? Praktična je vjernica i obožava domaće brendove

Zagreb: U NSK počela prva sjednica 16. Vlade RH
1/16

Komentara 17

Avatar PurpleMoon
PurpleMoon
18:40 24.05.2024.

Drugovi još uvijek misle da je dijalog kad štab naredi, a komesar provede. Još bi kao trebali biti sretni što nas ne "strijeljaju na licu mesta". 😏

SL
SlavaAP
18:53 24.05.2024.

Da li je istina ili nije da je pod Plenkovicevim vodstvom smijenjeno najvise ministara u povijesti drzave radi koruptivnih radnji?

NI
Ninica
19:18 24.05.2024.

Kada oporba bude izgledala ozbiljno i bude radila na sebi, možda će imati neke šanse. Ovi trenutno nisu ni za što.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije