Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska vlada sve bliža nabavi američkog oklopnog vozila

Plenković: Kakav ćemo Bradley imati, neće biti politički odabir

Slunj: Međunarodna vojna vježba "Immediate Response 21"
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/4
07.01.2022.
u 08:45

Iz Ureda predsjednika ministru obrane poručili "da prestane lagati", nakon što je rekao da je "Hrvatskoj ponuđena varijanta Bradleya – M2A2 ODS – koja nije tražena"

Hrvatska Vlada sve je bliža odluci da prihvati nabavu američkog oklopnog vozila pješaštva Bradleya. Hrvatska ima preuzete NATO ciljeve do kraja 2026., a treba srednju pješačku brigadu kako bi je deklarirali u snage NATO-a. S druge strane, postoji Bradley koji, kako izgleda, zadovoljava potrebe vojske i Hrvatska ih je sama zatražila od Amerikanaca. To je win-win situacija, kaže nam jedan sugovornik upoznat s procesom.

Jučer je i premijer Andrej Plenković govorio o Bradleyima, istaknuvši kako je prvi kontakt između SAD-a i Hrvatske ostvaren 2017. godine, počevši s ministrom Damirom Krstičevićem, a nastavio ga je ministar Mario Banožić.

Lynx i ne postoji

– Da bismo donijeli odluku, moramo ispitati sve, razgovarati s američkom stranom. Da do kraja vidimo što oni mogu dati Hrvatskoj. Taj proces traje dugo, Bradleyi su kvalitetni, a u varijanti koja je sada na stolu s naoružanjem i svim što čini tu platformu kvalitetnim i korisnim je: jačamo obrambenu suradnju sa SAD-om, jačamo vlastitu vojsku i svoje sposobnosti i naš doprinos kao saveznica NATO-a te jačamo hrvatsko gospodarstvo.

Ovakvi poslovi koji podrazumijevaju detaljne analize, vrlo su kompleksni. Sve drugo je teatar – kazao je premijer. Stoga očekuje i pismeno izvješće sa sastanka s ministrom obrane Marijem Banožićem i kad završe sve konzultacije, bit će donesena odluka.

Kad je riječ o verziji A2, obavljeno je dosta konzultacija jer su prvotnoj varijanti predstavnici Ministarstva obrane i Glavnog stožera htjeli varijantu A3, pa se nakon nekoliko mjeseci shvatilo da nije realno te su se odlučili za A2.

– Kakvog ćemo Bradleya imati, neće biti politički odabir, odabir predsjednika Vlade. Budu li predstavnici vojske mislili da je ta verzija dobra za borbeno vozilo pješaštva idućih 10-15 godina, onda je to informacija koja mi je bitna – rekao je premijer.

Postojale su određene nedoumice i unutar Glavnog stožera, to je bilo vrlo jasno da nisu imali isti stav i unutar Ministarstva obrane, dodao je premijer te je sada pokrenuo proces detaljne verifikacije o najboljoj varijanti za Hrvatsku. Uz ovoliki proračun MORH-a, to nije problem, pojasnio je.

– To je projekt ove Vlade. Vodimo proces jačanja suradnje sa SAD-om. Amerika koristi 500 takvih vozila. Odlučit ćemo kako smo planirali, ali s ključnim elementom da imamo održivost tog procesa – kazao je.

Činjenica da je Plenković prerezao i prije koji dan poslao predstavnike MORH-a i Oružanih snaga da se zbroje i donesu mu konkretne podatke, bez diskrepancija, govori i kako u tim tijelima postoji više struja koje različito gledaju na problem. Jedan dio je skloniji njemačkim Lynxovima, no sugovornici kažu kako to uopće nije odabir jer ta vozila još ne postoje.

– Između čega birate? Između Bradleya i nepostojećeg vozila – kaže naš sugovornik. Plenković je jučer pak istaknuo kako ovdje nije riječ o odabiru između dvije ponude, već samo odluka da ili ne za Bradleye. S druge strane, da je druga struja, uvjetno govoreći američka, koja je započela proces nabave, ali koja je i bila uključena u prvu, neuspjelu nabavu vojnih zrakoplova Barak, vodila i ovaj proces, on još ni sada ne bi bio pri kraju.

Strateški, SAD je bio i ostao glavni saveznik u obrambenoj suradnji s Hrvatskom i teško da bi ona mogla "puknuti" zbog Bradleya, što je za Amerikance sitnica.

Online sastanak

O svemu se jučer priopćenjem oglasio i Ured predsjednika u kojemu kritiziraju što se na online sastanku održanom u srijedu s predstavnicima SAD-a na temu opremanja Hrvatske kopnene vojske premijer Andrej Plenković nije ni pojavio. Iako je sastanak, naglasili su, ministar obrane Mario Banožić i sazvao zbog premijerova "neznanja, nemara i nezainteresiranosti za važan posao opremanja Hrvatske kopnene vojske borbenim vozilima", odnosno kako bi "osobno od predstavnika SAD-a čuo detaljnije tehničke informacije o borbenim vozilima Bradley".

U Uredu predsjednika osvrnuli su se i na ministra obrane Marija Banožića kojemu su poručili da "prestane lagati, obmanjivati javnosti, sramotiti Hrvatsku i štetiti Oružanim snagama RH" osvrćući se na njegovu izjavu danu u srijedu u emisiji Otvoreno na javnoj televiziji a gdje je "rekao da je Hrvatskoj ponuđena varijanta Bradleya – M2A2 ODS – koja nije tražena".

– Što naravno nije točno. Baš za njegova ministarskog mandata, MORH je od američke strane zatražio ponudu za borbena vozila Bradley M2A2 ODS varijantu – stoji u priopćenju s Pantovčaka gdje su u prilogu dostavili i službeni dopis MORH-a poslan uredu za vojnu suradnju američkog veleposlanstva 8. travnja 2021., u kojem se potvrđuje interes MORH-a za nabavu vojnog vozila Bradley M2A2 ODS.

Dan prije predsjednik Zoran Milanović je na temu nabave borbenih vozila održao i konferenciju za medije s koje je poručio kako su opremanje i modernizacija Hrvatske kopnene vojske od strateškog značaja za RH. Bradleyi su bili, kazao je predsjednik, najpovoljnije i najprihvatljivije rješenje zbog cijene i mogućnosti brze nabave, a ukupna cijena američke ponude, kazao je, iznosi oko 150 milijuna dolara, a kao posebno važnu činjenicu istaknuo je i da je vojni vrh OSRH jedinstven u zaključku kako je američka ponuda dobra.A upitan zašto se po njemu s nabavom nakon svega odugovlači, kazao je kako ima strepnje i da netko namjerava Hrvatskoj nanijeti štetu.

>> VIDEO Zbog prekršaja i kaznenih bodova, lani je poništeno čak 66 vozačkih dozvola u Dubrovniku

Ključne riječi

Komentara 2

PA
pavlov
14:22 07.01.2022.

Čekaj, oni otpisuju BVP M-80, da bi uveli u uporabu još bolji i stariji transporter...... Mogli su onda modernizirati M-80, ona barima Mercedesov DB motor 320 KS (235 kW)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije