Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković poželio da se izvozi što manje drvne sirovine, a što više gotovih proizvoda

Istaknuo je i kako je znanstvena zajednica, zajedno s proizvođačima, presudna za održivu konkurentnost na globalnom tržištu
11. listopada 2017. u 13:20 9 komentara 724 prikaza
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/14

Hrvatska drvna industrija ima ogromnu perspektivu, ali naglasak treba staviti na prerađivanje, na dodanu vrijednost, odnosno treba smanjiti izvoz drvne sirovine, poručio je danas premijer Andrej Plenković, koji je na Zagrebačkom velesajmu otvorio Ambientu, 44. međunarodni salon namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije. 

Ambienta Raznolika paleta proizvoda Ambienta - međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije

Na ovogodišnjoj se Ambienti, u šest paviljona i na 20.000 četvornih metara izložbenog prostora, predstavlja više od 300 izlagača iz 23 zemlje. 

"Hrvatska je izuzetno bogata drvom, drvnom i drvno-prerađivačkom industrijom, to je grana koja čini oko deset posto ukupnog hrvatskog izvoza i tri posto uvoza. Drvna industrija ima ogromnu perspektivu za još veći naglasak na prerađivanju, na proizvodnji namještaja, na kvaliteti, na dizajnu i novim idejama, a želim da što manje našeg izvoza bude sama drvna sirovina", kazao je Plenković na otvorenju jednog od najcjenjenijih sajmova Zagrebačkog velesajma, koji će trajati do 15. listopada.

Naglasio je kako je vrijednost izvoza hrvatske drvne industrije milijardu eura, što je velik poticaj i doprinos ukupnoj trgovinskoj razmjeni s članicama Europske unije, budući da većina izvoza drvne industrije ide prema glavnim hrvatskim gospodarskim partnerima - Italiji, Austriji i Njemačkoj.

Premijer je podsjetio i da je Vlada u travnju donijela Strategiju razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja u razdoblju od 2017. do 2020., s odgovarajućim akcijskim planom provedbe i odgovarajućim financijskim sredstvima. "Tako želimo potaknuti sve one koji se bave tom granom hrvatskog gospodarstva, odnosno želimo u potpunosti valorizirati visoko kvalitetnu domaću proizvodnju, domaću sirovinu, posebice visoko prepoznatljiv hrvatski hrast", rekao je Plenković.

Istaknuo je i kako je znanstvena zajednica, zajedno s proizvođačima, presudna za održivu konkurentnost na globalnom tržištu, da će se konkurentnost održati i kroz inovativan pristup, blisku suradnju proizvođača i znanstvene zajednice.

"Vlada želi da i vi, kao i drugi gospodarstvenici, imate što bolje uvjete poslovanja, želimo rasteretiti vaše obveze, da vam kroz predvidljivi pravni i porezni okvir olakšamo poslovanje te da ono bude još učinkovitije", zaključio je premijer. 

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović istaknuo je da hrvatska drvna industrija zapošljava 20.000 ljudi te da 68 posto njihovih proizvoda odlazi u izvoz. Lanjski vanjskotrgovinski suficit te grane iznosio je 527 milijuna eura, a u prvih šest mjeseci ove godine 250 milijuna eura, naveo je.

Ambienta je jedan od najvažnijih poslovnih događaja drvno-prerađivačke industrije i proizvodnje namještaja u Hrvatskoj, a ove je godine organizirana kroz četiri tematske cjeline - Ambidom, gdje će biti izloženi namještaj, parketi, vrata, prozori i dekori; Ambidesign, prezentaciju dizajnerskih dostignuća domaće industrije namještaja; Ambipro je rezerviran za materijale, opremu i strojeve; a četvrta je cjelina Ambienergo.

Ambienta se održava od 11. do 15. listopada, a organizatori očekuju više od 20 tisuća posjetitelja. 

Zagreb: Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović na konferenciji "Dan velikih planova" Analiza Da ima komotniju podršku u Saboru, Plenković bi već rekonstruirao Vladu 10.10.2012., Zagreb - Na Zagrebackom velesajmu otvorena 39. Ambienta, medjunarodni sajam namjestaja, unutarnjeg uredjenja i pratece industrije. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL Zagrebački velesajam Outlet na Ambienti za jeftiniji namještaj Andrej Plenković Nakon premijerove packe U raspravi samo četiri propisa
Ilustracija
Mjesečna plaća
Bolovanje za koronavirus: Koliku naknadu možete dobiti za mjesec u karanteni ili izolaciji
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
 • Avatar Joco Udmanić
  Joco Udmanić:

  Intelegentna konstatacija,sad kad ste napunili novčanike,Slavonskom hrastovinom i Ličkom bukvom,treba pričekati barem sto godina,za sledeću žetvu.

 • macks:

  Plenkovic pozelio???Koje novinarske gluposti???

 • Bubalamala:

  Za ovo ima od mene jedan plus. Treba prestati sa proizvodnjom parketa i raznih poluproizvoda, to ne radi više nitko tko ima bolje ideje!