Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NESREĆA NA VELEBITU GSS-ovci spasili život ozlijeđenom Zagrepčaninu

Planinaru spašenom ‘filmskom’ akcijom slomljeni kuk i rebra

22.02.2009.
u 20:14

Tomislav Novak, zagrebački planinar, teško je ozlijeđen u petak kada je pao sa stijene na južnim padinama Velebita i, kako neslužbeno doznajemo u splitskom KBC-u, u vrlo je teškom stanju. Na centralnom je JIL-u, slomljeni su mu kuk i rebra.

GSS-ova akcija spašavanja

Nesreća se dogodila u blizini Baške Oštarije, pod vrhom Velinac, visokim 965 metara. Pao je sa četiri metra visine, kada se komad stijene odlomio i pao preko njega. Kolega koji se penjao s njim pozvao je pomoć, a izvučen je zahvaljujući gotovo filmskoj akciji HGSS-a.

- Ekipa GSS iz Gospića se uputila tamo. Međutim, bili su u vezi s njegovim kolegom koji im je rekao da se, osim što ima slomljenu nogu, povremeno gubi. Nije ga se smjelo nositi i odlučili smo se za prijevoz helikopterom pa smo krenuli mi iz Splita - ispričao nam je Srđan Vrsalović iz splitskog GSS-a.

- Izvlačenje je bilo sporo zbog jakog vjetra. Nije se moglo prići iz prvog naleta. Zato smo spustili liječnika i kolegu na rub stijene. Oni su ga zbrinuli i pripremili za transport. Došli smo iznad njih, nismo smjeli baš blizu zbog stijene i podigli ga konopcem.

Svaka čast kapetanu kako je to izveo! - kaže Vrsalović. Zaključio je kako je akcija bila vrlo složena, a HGSS je pokazao svoju jedinstvenost. Sudjelovali su spasioci iz Gospića, Splita, Karlovca, a liječnik je bio iz Požege.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije