Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Penjao se na Dinaru

Planinar se srušio i prestao disati, HGSS spasio njegovog prijatelja

HGSS
Foto: Pixsell
05.06.2015.
u 10:25

Budući da se spuštao mrak i vjetar pojačavao snagu istog trena krenulo se akciju izvlačenje planinara koji je ostao uz svog prenimulog prijatelja

Planinar, član Planinarskog kluba "Junac" iz Zagreba, sa svojim klupskim kolegom jučer se penjao na najviši vrh Dinare - Sinjal, gjde se odjednom se srušio i prestao disati. Nešto prije 19:30 sati, HGSS stanici Šibenik stigao je poziv te su šibenski spašavatelji krenuli u akciju.

 - Budući da se spuštao mrak i vjetar pojačavao snagu istog trena krenulo se akciju izvlačenje planinara koji je ostao uz svog prenimulog prijatelja. Zahvaljujući iskustvu drugi planinar je našao zavjetrinu i dobro se utoplio do dolaska spašavatelja. Radilo se o teško pristupačnom području za terensko vozilo te je trebalo dosta hoda do mjesta nesreće. Za to vrijeme drugi tim spašavatelja pristupio je izvlačenju tijela sa mariner nosiljkom. Treći tim spašavatelja je zbog nedostatka terenskog prijevoza bio rezerva i kordinirao akcijom sa mjesta podno Dinare znanom kao " Markov grob". Nakon vrlo  zahtjevnog izvlačenja tijelo je predano mrtvozorniku u 5:10 sati te se povratkom u Šibenik u 6:30 sati vrijedni spašavatelji se vraćaju dnevnim obvezama. Ukupno je u akciji sudjelovao 21 spašavatelj u izuzetno vjetrovitim vremenskim prilikama, poručuju iz HGSS-a.

>> Helikopter na Mosoru spasio planinara i berača šparoga

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
11:06 05.06.2015.

Citanje - pisanje s razumijevanjem. Nepoznanica u rvackim novinarskim krugovima. "Planinar se srušio i prestao disati, HGSS spasio njegovog prijatelja" - znaci ovog su zanemarili, ostavili tamo, a spasili prijatelja?!?

DU
Deleted user
12:54 05.06.2015.

............ uspon na Dinaru je uobičajen iz dva pravca- od Knina, preko naselja Guge, skoro do doma na Brezovcu... do tamo se može doći terenskim kolima ili kršom koji ne žališ... od tamo do vrha ima 2-3 sata hoda... drugi put je od Vrlike, do sela Glavaš, pa još min. 4 sata +/-... teren je težak, ne možeš ni zamisliti ako nisi vidio... jedan preminuo, a drugi ostao sam... ne vjerujem da je baš bio u životnoj opasnosti, ali je bio pod stresom i trebao je netko utvrditi smrt ( prirodnu ili ne) njegovog prijatelja... tako da je moj zaključak da je GSS u svakom slučaju bio nužan... sućut obitelji...

DE
demokršćanin
18:27 05.06.2015.

Postoji davno utvrđenih pet pravila u novinarstvu za pisanje nekog izvješća.Njih se sve manje drže današnji "novinari" pa tekst ispada ili nerazumljiv ili nepotpun ili je napisani tekst nekog priučenog koji si umišlja da je novinar. Sućut obitelji preminulog planinara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije