Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OD DANAS JE MOGUĆE

PITANJE DANA Hoćete li uložiti u državne trezorske zapise?

Poslovnica Fine u Karlovcu
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
13.11.2023.
u 09:49

Jedan ulagatelj može podnijeti samo jednu ponudu za upis trezoraca, no nije ograničen broj trezorskih zapisa koje može upisati

Građani od danas do 20. studenoga mogu uložiti u državne trezorske zapise. Po jednom trezorcu, budu li ga držali do dospijeća, mogu zaraditi 36,05 eura. Datum izdanja trezorskih zapisa je 23. studenoga ove godine, dospijeće je 21. studenoga 2024., to jest 364 dana od izdanja, a godišnja stopa prinosa iznosi 3,75 posto.

Ciljani nominalni iznos izdanja "narodnih" trezoraca jest 440 milijuna eura, a pravo kupnje u prvom krugu imaju isključivo fizičke osobe, punoljetni hrvatski državljani u RH i izvan nje, te strani državljani, rezidenti u Hrvatskoj. Drugi krug upisa, namijenjen institucionalnim ulagačima, bit će otvoren 21. studenoga, od 9 do 11 sati.

Minimalno će se po ulagatelju moći upisati tisuću eura trezoraca. To će biti nominalna vrijednost jednog trezorskog zapisa koji će građani dobiti po dospijeću. No, za razliku od "narodnih" obveznica, kada se upisivao nominalni iznos i dobivala kuponska kamatna stopa, trezorci će se kupovati uz popust, po cijeni od 963,95 eura za jedan zapis, a po dospijeću građani će dobiti 1000 eura za jedan zapis.

VEZANI ČLANCI:

Pritom jedan ulagatelj može podnijeti samo jednu ponudu za upis trezoraca, no nije ograničen broj trezorskih zapisa koje može upisati.

Zainteresirani ulagatelji u prvom krugu će moći upisati trezorske zapise putem mreže poslovnica Financijske agencije (Fina), njih 170 diljem Hrvatske. Hoćete li i vi biti među njima, pitamo vas u anketi u nastavku. 

Hoćete li uložiti u državne trezorske zapise?

Komentara 10

JA
Janketz
13:10 13.11.2023.

Da imam novaca koji mi neće trebati u narednih godini dana, bih. Nažalost, nemam.

EJ
ejStef
11:24 13.11.2023.

Eh, trenutno nema bolje i sigurnije investicije ako se ima nešto viška novaca. Osim nekretnina, no za to trebaju ozbiljniji novci... Ove gluposti o ovakvoj i onakvoj državi su političko birtijaški idiotizmi, svatko treba gledati samo dvije stvari: da li može bez tih novaca godinu dana i da li negdje drugdje može zaraditi više uz prihvatljivi rizik.

AL
alkemičar
10:59 13.11.2023.

Da nebi financirao ovu lopovsku drzavu i njene lopove, ako treba tko tu koga financirat to ce ona mene, a ne obratno. Ako nemaju para nek se zaduze vani, nedam im ni kinte. To im je najnovija prevara onih naivaca koji to kupe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije