Država će ovaj mjesec prvi put građanima ponuditi kupnju trezorskih zapisa, najavio je u utorak ministar financija Marko Primorac. Ciljani nominalni iznos izdanja trezoraca jest 440 milijuna eura, pri čemu će, kako je rekao, prvi krug upisa biti namijenjen građanima, a drugi institucionalnim ulagačima.

Minimalno će se po ulagatelju moći upisati tisuću eura trezoraca. To će biti nominalna vrijednost jednog trezorskog zapisa koji će građani dobiti po dospijeću. Datum izdanja je 23. studenoga. Prvi krug upisa počinje 13. studenoga i traje do 20. studenoga u 11:00 sati i namijenjen je građanima, a dospijeće je 21. studenoga 2024. Godišnja stopa prinosa je 3,75 posto.

Pravo kupnje u prvom krugu imaju fizičke osobe, punoljetni hrvatski državljani u RH i izvan nje te strani državljani, rezidenti u Hrvatskoj. Jedan ulagatelj može podnijeti samo jednu ponudu za upis trezoraca. Trezorci će se kupovati uz diskont, po cijeni od 963,95 eura za jedan zapis, a po dospijeću građani će dobiti 1000 eura za jedan zapis (nominalni iznos) odnosno ostvarit će prinos od 3,75 posto godišnje. Moći će se upisati u 170 poslovnica Fine diljem Hrvatske.

Drugi krug upisa namijenjen institucionalnim ulagačima bit će otvoren 21. studenoga, od 9:00 do 11:00 sati. Ulaganja u trezorske zapise neće se oporezivati porezom na dohodak, rekao je Primorac. Trezorski zapisi su kratkoročni utrživi vrijednosni papiri s rokom dospijeća do jedne godine. Instrument su tržišta novca. Izdaju ih državni trezori (ministarstva financija), a mogu ih izdavati i jedinice lokalne uprave.

POVEZANI ČLANCI:

Smatraju se nerizičnim vrijednosnim papirom radi umjerenog prihoda i sigurnosti. Prodaju se na dražbi uz diskont (popust), tako da im je cijena pri prodaji niža od nominalne, a o dospijeću se isplaćuje nominalna cijena. Obično se izdaju na 91 dan, 182 dana ili 364 dana.

>> VIDEO U slučaj trovanja sokom uključen i Državni inspektorat. Oglasila se i riječka policija