Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Piloti otkrili što nikad ne govore putnicima: 'Poludjeli bi od straha...'

"Istina je da se turbulencija može pojaviti u bilo kojem trenutku bez upozorenja"
23. listopada 2018. u 17:20 17 komentara 54742 prikaza
piloti
Foto: Getty Images

Da je posao pilota zahtjevan, ne bi nikoga trebalo iznenaditi. Usto postoje mnoge opasnosti s kojima se suočavaju tijekom leta, a koje obično ne žele otkriti putnicima kako ih ne bi uznemirili.

Ryanair štrajk NJEMAČKA Štrajk pilota i kabinskog osoblja: 'Ryanair, prestani cijediti svoju posadu'

Tako je na Quori pokrenuta tema nakon što je netko pitao pilote što znaju o letenju, a što nikad ne bi rekli svojim putnicima. Jedan je pilot Steve Wysocki tako priznao da se katkada zbuni kada treba pronaći zračnu luku jer "dolje ima mnogo  svjetala". Nije baš ugodna pomisao, zar ne?

Više pilota reklo je kako nikad putnicima ne bi otkrili koliko turbulencije doista mogu biti opasne. Upozoravaju na važnost vezanja pojasom čak i kada se možda ne čini da je to potrebno.

– Budite labavo vezani cijelo vrijeme! Osim ako ne želite doživjeti zanimljiv pogled dok ste pritisnuti na strop. Pravi problem nije kad završite na stropu, već kada padnete natrag na naslone i kolica s hranom i slomite ruke, rebra ili kralježnicu – komentirao je pilot Ron Wagner.

– Istina je da se turbulencija može pojaviti u bilo kojem trenutku bez upozorenja, čak i ako se čini da se nikad ne pojavljuje. Ako piloti kažu da sjednete i vežete se, ozbiljni su – rekao je Dan Larsen.

Croatia Airlines Dash Croatia Airlines: Dashevi su 99,3 posto pouzdani, što je bolje od svjetskog prosjeka

Pilot Air Chine Verix Lin rekao je da putnicima nikad ne bi rekao ako dođe do terorističke prijetnje o navodnoj bombi na letu. Smatra da bi neki putnici poludjeli od straha, neki bi se pravili pametni pa pokušali naći bombu, a neki bi se možda čak toliko uplašili da bi pokušali otvoriti vrata za izlaz u nuždi – usred leta.

Novi pilot Andy Kerr putnicima ne otkriva starost zrakoplova, a Paul Show drži jezik za zubima kad je riječ o jednom bitnom detalju o maskama za disanje.

– Te maske traju samo deset minuta, a razlog zašto ih morate povući jest da pokrenete gorenje koje proizvodi kisik: pokrećete požar – rekao je Shaw.

Piloti su također otkrili da putnicima ne govore o tome koliko se rijetko zrakoplovi temeljito čiste, koliko piloti malo zarađuju...

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?