Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRANA

Petrović detaljno opisao što se događalo sa spornih 9,6 milijuna kuna

Blažo Petrović
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/3
12.06.2017.
u 16:36

Blaži  Petroviću se na zagrebačkom Županijskom sudu sudi zbog zloporabe teške  9,6  milijuna kuna.

Blažo  Petrović, kontroverzni poduzetnik specijaliziran za otkup potraživanja, kojem se na zagrebačkom Županijskom sudu sudi zbog zloporabe teške  9,6  milijuna kuna, iznio je svoju obranu. 

Osim njega, optužena je i njegova  najbliža suradnica Vesna Kvartuč, a Petrović je po prvi puta, do u detalja opisao svoju verziju onog za što ga se tereti. Prema  optužnici,  Petrović  je 2008. iz svoje tvrtke Morovnik, izvukao 9,6 milijuna  kuna,  a riječ je iznosu koji je tvrtka Java iz Zagreba isplatila Morovniku  na  osnovu  ugovora  o  ustupu  potraživanja  od 8. lipnja 2004.

Morovnik   je   taj   iznos   potraživao   od  Jugoslavenskog  željezničkog transportnog  poduzeća  JŽTP,  ali  ga  je ustupio Javi. Tadašnji direktori Jave,  Dražen  Jakovac i Vanja Jazić nisu taj novac uplatili Morovniku, već izravno na ruke Petroviću, a Petrović je objasnio zašto.

U petak objava presude

-  Ugovor  između  Morovnika i Jave je raskinut pa smo se morali vratiti na početne  pozicije.  Bilo  bi  nelogično,  pa i neživotno da je Morovnik taj novac  zadržao  za sebe i još nazad dobio pola potraživanja. Nemoguće je da bi dvije poslovno zrele osobe, kao što su bili vlasnici Jave to dozvolili - kazao je Petrović.

Pojasnio  je potom da je tvrtku Morovnik preuzeo zbog duga od Željka Čosića kojem je 2001. posudio 10 milijuna kuna. - Kada sam postao vlasnik Morovnika ukazala mi se prilika da povoljno kupim potraživanje  jedne  tvrtke u stečaju, koja je novac potraživala od Srpskih željeznica.  Ugovor  je zaključen 2003., a nekoliko godina kasnije polovina
potraživanja  je  prodana Javi. Kada je ugovor raskinut ja sam neko vrijeme boravio  u  Bosni,  a da izbjegnem nove sporove, odlučio sam vratiti novac. Učinio  sam  to  preko supruge Mirjane koja je 9,6 milijuna kuna odnijela u poslovnicu  Hypo Alpe Adria Banke, te ga uplatila Jazviću i Jakovcu - kazao je Petrović.

Pojasnio je da je sve to evidentirao i odjel za nadzor Porezne uprave te da ima na tu transakciju nije obračunat nikakav porez. Petrović  je  na  kraju svoje obrane imao za potrebu nešto reći i oko svoje suoptuženice. -  Vesna Kvartuč nije napravila ništa nezakonito. Kao moja suradnica radila je isključivo po mojima uputama.

Je  li  sudsko  vijeće povjerovalo Petroviću znat će se u petak, za kada je zakazana  objava  nepravomoćne  presude. Njega inače čeka još jedno suđenje jer je optužen i za utaju 15 milijuna kuna poreza.

 

Komentara 1

RI
rikavac
19:53 12.06.2017.

Ajd sve je to tako kako kazes al ajd reci odakle ti novac da posudis 10 miliona kuna pa za taj dug preuzmes firmu? Odakle porijeklo novca?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije