Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOŽO PETROV

'Marić u ovome trenutku nije toliko kriv koliko je njega Plenković iskoristio'

Nedjeljom u dva, Božo Petrov
Screenshot/HRT
15.10.2017.
u 15:20

- Nisam zažalio što sam dao podršku za lex Agrokor. U tom je trenutku to bilo najmanje moguće zlo. Nije lex Agrokor problem, rekao je Petrov u prvom dijelu emisije.

Kriminal u Agrokoru i oko njega tema je emisije Nedjeljom u dva čiji urednik Aleksandar Stanković ugošćuje predsjednika Mosta Božu Petrova koji je prvi podnio kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića. Je li Todorić sam odgovoran za lažna financijska izvješća te koje politike su godinama pomagale donedavno najjaču hrvatsku kompaniju, neka su od pitanja emisije.

- Nisam zažalio što sam dao podršku za lex Agrokor. U tom je trenutku to bilo najmanje moguće zlo. Nije lex Agrokor problem. 

SDP je aktualizirao tezu da se u slučaju Agrokora radi o puno većoj igri i da ova vlada pogoduje Amerikancima. Radi li se o nekoj većoj političkoj igri, upitao je Stanković Petrova, prenosi HRT. 

- U trenutku kada strane kompanije i njihove banke ulažu u RH naravno da će drugu državu zanimati gdje je otišao taj novac. Naravno da ako je ruska banka ulagala novac i ako je američki fond ulagao novac, da će i jedna i druga država biti zainteresirani za ishod. Mislim da nema smišljenoga plana ove Vlade. Smatram da bi se Hrvatska trebala brinuti za svoje interese. Mene optužuju da sam ruski igrač. A nisam ni ruski ni američki, nego hrvatski igrač i to je razlog zašto smo pokrenuli temu Agrokora, rekao je Petrov. 

Foto: Screenshot/HRT


Osvrćući se na sastanak Ante Ramljaka, prije nego je postao izvanredni povjerenik za Agrokor, s Knighthead Capital Fondom, te odgovarajući na pitanje bi li to mogao biti razlog za njegov opoziv, Petrov je kazao da je saznao za taj sastanak kada i drugi građani. U trenutku kada je bila press konferencija o konsolidiranom revizorskom izvješću Agrokora d.d. Samo se nadam da u tom trenutku na tom sastanku nije iznosio određene povlaštene informacije. To bi stvarno bio veliki udarac za državu, pa vjerujem i za građane u konačnici, kaže Petrov i dodaje: Sve informacije koje se pojavljuju, a povezuju Ramljaka s Knighthead fondom bacaju dodatno svjetlo i rađa se određena sumnja. Mislim da će sve to na kraju institucije dodatno istražiti. Nemam razloga braniti Ramljaka. Mislim da je on surađivao i s njima i s drugima. Ovo što govorite, da u trenutku kada je bio s Knighthead fondom na sastanku, u međuvremenu je postao voditelj privremene uprave, a prije toga taj fond ulaže i zaradi - priča zvuči logično. Treba provjeriti sve što se događalo. Mi iz Mosta smo htjeli otvoriti priču Agrokora, bilo nam je stalo da se zaštite hrvatski interesi, a ne samo da promijenimo gospodara, napominje. rekao je Petrov.

Predstavnik Mosta je bio na sastanku na kojem se razmišljalo i analiziralo tko bi mogao biti taj voditelj za Agrokor. Od svih prijedloga je ostao gospodin Ramljak, rekao je Petrov.

- Mi smo imali neke svoje prijedloge, ali oni nisu za HDZ bili prihvatljivi. S druge strane, kada se znalo da odlučuju doslovno sati o tome hoće li se dogoditi gospodarski slom, treba se ići u izglasavanje o sistemski važnim tvrtkama - vi morate djelovati. Također, mi smo imali jasne želje i uputstva kako hrvatska Vlada treba djelovati. Odlučivali su sati hoće li se dogoditi gospodarski slom i trebalo je djelovati. Vlada nas je u konačnici isključila i napravila posao kako su oni htjeli. Na kraju od toga nije bilo ništa, oni su nas isključili, izjavio je predsjednik Mosta.

'Strah me privatizacije s kraja 90- ih'

Petrov je kazao i kako mu se zadnjih mjeseci ne sviđa to što su kasnila izvješća, što nema jasnog plana restrukturiranja…

- Strah me famozne privatizacije s kraja 90-ih kad su se pod šutnjom ovakve stvari odvijale. Ja želim transparentan plan restrukturiranja i da hrvatsko gospodarstvo bude konkurentno, a ne da se pogoduje jednom čovjeku.

Stanković je čelnika Mosta upitao i kako to da je podnio kaznenu prijavu protiv Todorića jer, tvrdi, mediji sumnjaju da je Petrov imao neke informacije "ispod stola" prije svih ostalih. 

- Meni nijedna služba nije davala informacije, javljali su mi se dobavljači. Ja sam naveo što stoji u prijavi, sve informacije koje su bile medijski dostupne, Nisam iskoristio niti informacije koje sam dobivao od Todorića, baš zato da se mene ne optužuje. Kada se vidjelo koliko će Agrokor biti problem, imao sam dojam da se htjelo zatvoriti oči. Plenković nije bio sretan kada je čuo da je podignuta kaznena prijava, rekao je Petrov u prvom dijelu emisije Nedjeljom u dva. 

- Problem je ako stojite skršenih ruku u trenucima kada možete nešto napraviti. Do mene su stizale infomacije da su nešto događa u Agrokoru, da kasne isplate, plaće. Pokušao sam analizirati što će se dogoditi ako Agrokor padne, a to se ne pokuša spriječiti. Upozoravao sam ministre i predstavnike Vlade, da se može dogoditi kataklizma i armagedon. Početkom siječnja sam razgovarao s predstavnicima Vlade, od njih nisam dobio nikakvu potporu, oni su me uvjeravali da sam krivo čuo. A cijela Vlada je bila na nogama kada je Todorić zatražio sastanak, nastavio je Petrov.

- Nisam se ja direktno Todoriću javio, ne bi me ozbiljno doživio. Dobavljačima sam poslao poruku, Sber banci i to je bilo krajem siječnja ili početkom veljače. Nakon tog sastanka je Todorić pozvao Vladu na sastanak. Ja sam tada bio predsjednik Sabora, ali  moja je dužnost da reagiram u interesu Hrvatske i da nisam bio na čelu Sabora. Rekao sam da smo mi  kao partneri zabrinuti te da ako postoje problemi u Agrokoru. predložio da bi bilo dobro da se Todorić javi Vladi. Na sastanku s Vladom je potvrdio da mu nedostaje do lipnja 2017. ove godine milijardu i pol kuna za likvidnost. 

- Ja sam imao informacije koje je davao Todorić, druge informacije su mi dolazile od dobavljača. Nikakva druga služba mi nije davala informacije. Ja sam više puta naveo što stoji u kaznenoj prijavi, u njoj stoje sve informacije koje su stajale u medijima, čak nisam koristio informacije koje nam je dao Todorić. 

-  Otvorio sam temu koju nitko ne želi otvoriti, isprovocirao sam sastanak za koji nisam smio reći premijeru, premijer nije bio oduševljen idejom da podignem kaznenu prijavu. Nakon toga Plenković je govorio da nema nikakvih istraga u vrijeme predizbornog razdoblja, pa je to pokušao sanirati da daje 5 mil. kuna DORH-u, najuri Most iz Vlade, napravi političku trgovinu da vlada ne bi pala... Mislim da to dovoljno govori, rekao je Petrov.

Petrov kaže da je bio i drugi sastanak s Todorićem na kojemu on nije bio. 

- Na drugom sastanku znam da su bili Todorić i Plenković, tko je još bio iskreno ne znam. Dva tjedna poslije Božo Petrov podnio je kaznenu prijavu. Želio je njome, kaže, potaknuti da se nešto dogodi.

- Marić ne može biti ministar financija jer se ne može odvojiti od svoje uloge koju je imao u Agrokoru. U ovom trenutku, on nije toliko kriv koliko je njega Plenković iskoristio, rekao je Petrov "prozivajući" Andreja Plenkovića, naglasivši kako predsjednik Vlade "koristi svoje ministre zadnjih osam mjeseci kao svoje tampon zone, kako se njemu samome ništa ne bi dogodilo. Tako se dogodilo i Zdravku Mariću i ministru Tolušiću, sada ministrici Dalić, prije toga ministrici Murganić.

- Nije Marić samoinicijativno otišao u koncern Agrokora. Sve se radi tako da se ništa ne može dogoditi predsjedniku Vlade. 

Na pitanje Aleksandra Stankovića hoće li podržati smjenu Martine Dalić, Petrov je odgovorio: Ako se pokaže da je Martina Dalić u tome sudjelovala, podržat ćemo SDP i njenu smjenu, ali ako nekoga treba ispitati, to je predsjednik Vlade, ponovio je mostovac. 

Mirtl: Todorić mi je dao 50.000 kuna

Novinarka HTV-a, Maja Sever, snimila je prilog s Brunom Mirtlom, bivšim članom Liberalne stranke, koji je u prilogu emitiranom u emisji Nedjeljom u dva izjavio da je nekada vodio fond kroz koji su se prikupljala sredstva te da mu je jedan saborski zastupnik LS-a iz Osijeka rekao da ode u Agrokor po novac kojega će mu dati Ivica Todorić.

- Dao mi je novac. Nisam znao koliko novca, a onda sam vidio 50.000 kuna. Odnio sam to u stranku tadašnjem tajniku, jednom generalu, i on je to drugu dan stavio na banku, kazao je Mirtl.  

Na pitanje novinara je li osobno bio s Todorićem, Mirtl je potvrdio. Nakon nekoliko uvodnih rečenica Todorić je rekao da su on, supruga i njegova djeca, koja su bila još mala, odvojili donaciju za Liberalnu stranku. Nisam u tom trenutku znao da se radi o 50.000 kuna jer nisam mogao tamo to brojiti pred njim, dodaje Mirtl.

- Gospodin Todorić nije bio simpatizer ni jedne stranke, on je vrlo pragmatično funkcionirao. Njemu je u svakom dijelu Hrvatske nešto trebalo i Liberalna stranka je bila mala stranka i imala je nekoliko gradonačelnika i dobro su došli. Velike stranke su dobivale šakom i kapom, ja to mislim. Nemam dokaz o tome, izjavio je Mirtl.
Ne bojim se posljedica, kaj mi mogu napraviti, dodao je.  

Na pitanje zašto se sada javlja, Mirtl je rekao kako smatra da su veliku stvar u Todorićevom rastu imale političke stranke. 

- Na neki način ga hoću obraniti. Svi smo ko ludi išli kod njega da bi dobili nešto i da bi nam dao. Trgali su se za njega, bili bi sretni da nam je 15 dkg mortadele dao i to vam je, eto to je razlog zašto sada.. Sad svi napadaju Todorića, a svi su ga voljeli užasno, naglasio je.

 


 

Komentara 195

PR
prajdali100
14:59 15.10.2017.

Stankovicu SRAM te bilo ! Ponovo dogovorena emisija,pomno isplanirana,sa namjerom da se po svaku cijenu ocrni Vlada, prije svih premijer Plenkovic i ministar Maric.Naravno priloge radi ljupka i nadasve drazesna Maja Sever.Na kraju se moraju " očešati" i o branitelje.Informativni program HRT je obicno smece.Prednjači Dnevnik ali i Stankoviceva nazovi emisija.Nije ni čudo da im gledanost stalno pada i poražavajuca je.Dno dna.

DU
Deleted user
15:03 15.10.2017.

Jugoslavenski dio HRT-a udruženo s uvrijeđenim Petrovom protiv Plenkija. Petrovljeva taština pregolema. Što je više kleveta i laži to je nama premijer Plenki draži.

LA
lanemoje
15:11 15.10.2017.

Bolesno ljubomoran Petrov. Plenković, Plenković, Plenković. Nitko drugi nije spomenut dosad osim Plenkovića, nijedna stranka osim HDZ-a. Čak je i notorna Maja Sever u svojoj reportaži bila objektivnija. Valjda ga sanja u mokrim snovima. O Agrokoru ne zna ništa više od nas čitatelja. Lažljivac bezobrazni, populistički. Sve treba ispitati osim njega i njegove uloge u državi, nevjerojatno loš manipulator. Legni na kauč nekom stručnjaku, Božo, pojest će te mržnja i zavist.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije